Emsal Mahkeme Kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi 2023/2217 E. 2023/1733 K. 02.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. … BAM 5. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2023/2217 – 2023/1733

T.C.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
5. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2023/2217
KARAR NO : 2023/1733

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … … … (…)
ÜYE : … … (…)
ÜYE : … … (…)
KATİP : … … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : … 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : …
NUMARASI : 2021/… Esas 2023/… Karar
DAVACI : … İŞ MERKEZİ YÖNETİMİ
VEKİLİ : Av…. …
DAVALI : … ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ
VEKİLİ : Av. … …
DAVANIN KONUSU : İstirdat
İSTİNAF YOLUNA
BAŞVURAN DAVALI : … ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ
VEKİLİ : Av. … …
TALEP KONUSU : Mahkeme Kararının Kaldırılması
İSTİNAF KARAR TARİHİ : 02/11/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : …
… 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Mahkemesi’nin 27/04/2023 tarih ve 2021/… Esas 2023/… Esas Karar sayılı kararı ile kurulan hüküm nedeniyle davalı vekilinin istinaf başvurusu ile ilgili yapılan esas incelemesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Her ne kadar dava dosyası istinaf incelemesi için dairemize gönderilmiş ise de ;
Dosya kapsamında yapılan incelemede; davacı tarafça açılan davada … 1. Tüketici Mahkemesi’nin 2015/… E. Ve 2015/… K. Sayılı kararına karşı yapılan temyiz başvurusunun Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nın 23.02.2017 tarih 2017/… E. Ve 2017/… K. Sayılı ilamıyla temyiz başvurusunun reddi ile kararın Onanmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Geçici 3. Maddesi:”Ek: …-…/… md.) nin 2. Bendine göre “Bölge Adliye Mahkemeleri’nin göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanunun … tarihli ve … sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki … ilâ … üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmü bulunmaktadır.
Her ne kadar Dairemizce daha önce istinaf incelemesi yapılmış ise de yukarıdaki yasal düzenlemeler göz önüne alındığında; istinafa konu dosyanın daha önceden temyize konu olduğu ve Yargıtay denetiminden geçtiği, Yargıtay incelemesinden geçen dosyanın, sonraki kararlar açısından incelemesinin (Kesinleşinceye kadar) yeniden Yargıtayca yapılacağı anlaşılmakla; dosyanın Yargıtay ilgili dairesine gönderilmek üzere, ilk derece mahkemesine geri çevrilmesine dair, aşağıdaki kararın verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM:
Dosyanın Yargıtay İlgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE;
Dair, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda oy çokluğu ile karar verildi. 02/11/2023

Başkan-… Üye-… Üye -… Katip-…
¸e-imza ¸e-imza ¸e-imza ¸e-imza
(Muhalif)

MUHALEFET ŞERHİ

6100 sayılı HMK’nun 373/4 maddesi; ”Yargıtay’ın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karar karşı temyiz yoluna başvurulabilir.” hükmünü, geçici 3/2 maddesi; “Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanunun 26/09/2004 tarihli ve … sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki … ila … üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bu kararlara ilişkin dosyalar Bölge Adliye Mahkemelerine gönderilemez.” hükmü içermektedir.
Yukarda açıklanan yasa maddelerinin düzenleniş amacı, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlara karşı Yargıtay yoluna başvurulmasını ve karar kesinleşinceye kadar kanun yolu denetiminin Yargıtay tarafından yapılmasını sağlamaktadır.
Diğer bir anlatımla, Yargıtay’ın verdiği bozma kararları üzerine verilen kararların tekrar Yargıtay denetiminden geçmesi, başka bir deyişle Yargıtay kararının istinaf yolu ile denetlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Somut uyuşmazlıkta, … 1. Tüketici Mahkemesi’nin görevsizlik kararı Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlıının 2017/…-… E.K sayılı kararı ile onanmış, Yargıtay dosyadan elini çekmiştir. Bu aşamadan sonra, görevli mahkeme tarafından esasa ilişkin yargılama yapılıp, karar verilmiştir.
Aleyhine kanun yoluna gidilen karar, … 1.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararı olup, bu mahkeme kararı ile ilgili olarak Yargıtay’ın bir denetimi söz konusu değildir.
Bu itibarla,… 1.Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen ve daha önce Yargıtay denetiminden geçmeyen kararın kanun yolu denetimi ”İstinaf” olup, görevli merciinin karar tarihi itibariyle Bölge Adliye Mahkemesi olduğu bu itibarla davalı vekilinin bu yöndeki istinafının doğru olmadığından söz konusu dosyanın yasa yolu başvurusunun dairemiz tarafından yapılması gerektiği kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.

Katip-… Üye-…
¸e-imza ¸e-imza
(Muhalif)