Emsal Mahkeme Kararı Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi 2022/2094 E. 2022/409 K. 15.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ADANA BAM 14. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/2094
KARAR NO : 2022/409

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : … 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 20/09/2022
NUMARASI : 2022/… 2022/…

DAVACI : … -…
[…]…
VEKİLİ : Av. …
[…] …
DAVALI : … SU VE KANALİZASYON İDARESİ GEN. MÜD. […]…
VEKİLİ : Av. …
[…] …
DAVANIN KONUSU : Menfi Tespit (Ticari Niteliktekinde Haksız Fiilden
Kaynaklanan )
KARAR TARİHİ : 15/12/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : …

Taraflar arasındaki Menfi Tespit (Kaçak Su Kullanımından Kaynaklı) davasında … 2. Asliye Hukuk Mahkemesi ile … 1. Asliye Ticaret Mahkemesi arasında oluşan görev uyuşmazlığının merci tayini yoluyla giderilmesi talep edilmekle dosya kapsamı incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … Mah. … sokak No:… … işhanı K:… ../…’de bulunan ofis(işyeri)’ne davalı tarafça 07/01/2022 tarihinde kesilen … seri numaralı kaçak su zaptının iptali ile bu zapt uyarınca kesilen 23.683,09 TL’lik borç tahakkukundan müvekkilinin borçlu olmadığını, iş bu taşınmazda (… İşhanı No:…) … Sigorta Aracılık Hizmetleri LTD. ŞTİ’nin bulunduğu (… İşhanı No:…) yan ofis olduğunu, … Sigorta Şirketi’nin iş bu ofisi ileri ki dönemlerde ofisini genişletmek amacı ile satın almış olduklarını ancak oluşan koşullardan dolayı alınan yeni ofis tadilat edilemediğini, atıl bırakılmış olduğunu, iş bu taşınmazın 2021’in Ekim ayına kadar atıl pozisyonda kaldığını, hiç kullanılmadığını, 2021’in 10. Ayına kadar da hiç kiraya verilmediğini, taşınmazın kullanılmadığının ispatı için EnerjiSA’dan 01.01.2019-11.01.2022 tarihleri arasındaki enerji sarfiyat dökümü alındığını, taşınmazı 2021’in Ekim ayından itibaren kiralayıp taşınmak isteyen kiracı çıkınca … Sigorta LTD. ŞTİ’nin 28.09.2021 tarihinde davalıya(…’ye) başvurarak artezyen su aboneliğinin iptalini, bu aboneliğe ilişkin sayacın sökülmesini, aynı adrese şebeke suyu aboneliği tesis edilmesini yazılı olarak talep ettiğini, işbu talep doğrultusunda davalı (…) ekipleri tarafından 23.12.2021 tarihinde … sıra numaralı sayaç söküm/bağlama tutanağı ile … numaralı artezyen su sayacı söküldüğünü, davalı(…) her ne kadar kendisi yoklamaya gelip tutanak tutmuş gibi davransa da gerçekte ispat edildiği üzere … Sigorta Ltd. Şti.’nin yazılı başvurusu üzerine yoklamaya gelindiğini belirterek davacının davalı (…’ye) borçlu olmadığının tespitine, avukatlık ücreti ile mahkeme masraflarının karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesi talebi ile … Nöbetçi Tüketici Mahkemesine dava açtığı görülmüştür.
… 3.Tüketici Mahkemesi kararında; kaçak su kullanımının gerçekleştirildiği adresin “… Mah. … sokak No:… … işhanı K:… …/…” adresi olduğu, bu adrese ilişkin tapu kayıtlarının incelenmesinde dava dışı … Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.’nin malik sıfatına sahip olduğunun görüldüğü, davalı vekilinin mahkememizce davalı kuruma yazılan 08/02/2022 tarihli müzekkereye karşı vermiş olduğu 22/02/2022 tarihli beyan dilekçesinde 07/01/2022 Tarih ve … tutanağa konu adreste herhangi bir aboneliğe rastlanılmadığının bildirildiği, bu bilgilerden davacı ile davalı arasında abonelik ilişkisi bulunmadığı ve bu nedenle davaya konu işlemin tüketici işlemi olmadığı anlaşıldığından uyuşmazlığın çözümünde … Asliye Hukuk Mahkemeleri’nin görevli olduğu kanaatine varılarak HMK’nın 114/c ve 115/2 maddeli uyarınca göreve ilişkin dava şartı noksanlığı nedeniyle davanın usulden reddine dair karar vererek dosyanın görevli ve yetkili … Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderildiği anlaşılmıştır.
… 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 24.06.2022 tarih 2022/… Esas 2022/… Karar sayılı ilamı ile; TTK’nun 4. Maddesinde ticari davalar tanımlanmıştır. Anılan maddenin 1. Fıkrasında “her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; bu Kanunda…”sayılan davaların ticari dava olduğu öngörülmüştür.6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 12.maddesinde “Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir” hükmünü içermektedir. 6102 sayılı TTK 16/1. Maddesinde : “Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.” ve TTK’nun 19..Maddesinde “Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır. Taraflardan yalnız biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Taraflar da yargılama bitinceye kadar görev itirazında bulunabilirler. Görev itirazı yapılmış ise veya yapılmamış olsa bile re’sen Mahkeme ilk önce görevli olup olmadığını inceleyip, karara bağlamalıdır. Buna göre davaya konu uyuşmazlığın taraflarından davalı …’nin gördüğü hizmet kamu hizmeti ise de faaliyetini özel hukuk kuralları altında yapması itibariyle, davacının da … Sigorta … Ltd. Şti.’nin yetkilisi olması Kaçak-S Zabıt Mühür Fekki Tutanağının davacının iş yerindeki artezyen su aboneliğine ilişkin olması nedeniyle 6102 sayılı Kanunun 16/1.maddesi uyarınca tacir sayılacaklarından, uyuşmazlığın çözümünün yukarıdaki yasa hükümleri göz önünde tutulduğunda davanın Asliye Ticaret Mahkemesi’nin görevi içinde olduğu anlaşılmakla görevsizlik kararı vererek dosyanın … Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine gönderildiği anlaşılmıştır.
… 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin 20.09.2022 2022/… Esas 2022/… Karar sayılı kararı ile; Davalı tarafça tutulan kaçak su tutanağı incelendiğinde, tutanağın davacı adına tutulduğu, abonesiz kullanımın belirtildiği ve kullanım yapılan yerin iş yeri olduğu belirtilmiştir. Tutanak davacı tarafından imza altına alınmıştır.Tutanakta, iş emrinin … Genel Müdürlüğünün 05.01.2022 Tarih ve … sayılı yazısına dayandığı açıklanmış ve işbu yazının dosya arasında olduğu anlaşılmıştır. İncelenmesinde; kaçak su kullanımı yapılan yere ilişkin olarak dava dışı 3.kişi olan … adına kaçak tutanağı tanzim edildiği anlaşılmış ve abonelik yerinin şuan … Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti tarafından kullanıldığı anlaşılmaktadır.Davacı yönünden dosya kapsamında yaptırılan tacir araştırmasına göre davacının tacir olmadığı görüldüğü, O halde taraflar arasında bir abonelik ilişkisi bulunmadığı gibi davacının da tacir sıfatı bulunmadığına göre yargılamaya bakmakla görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olacağı gerekçeleri ile karşı görevsizlik kararı vererek her iki mahkeme arasında oluşan görev uyuşmazlığının çözümü için merci tayini ile dosyanın dairemize gönderildiği anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava Kaçak su kullanımına bağlı olarak düzenlenen fatura ve kaçak su kullanımından kaynaklı cezadan sorumlu olunmadığının tespitine yönelik menfi tespit davasıdır.
TTK’nun 4. Maddesinde ticari davalar tanımlanmıştır. Anılan maddenin 1. Fıkrasında “her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; bu Kanunda…”sayılan davaların ticari dava olduğu öngörülmüştür.6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 12.maddesinde “Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir” hükmünü içermektedir. 6102 sayılı TTK 16/1. Maddesinde : “Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.” ve TTK’nun 19..Maddesinde “Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır. Taraflardan yalnız biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Taraflar da yargılama bitinceye kadar görev itirazında bulunabilirler. Görev itirazı yapılmış ise veya yapılmamış olsa bile re’sen Mahkeme ilk önce görevli olup olmadığını inceleyip, karara bağlamalıdır. Buna göre davacının … Sigorta … Ltd. Şti.’nin yetkilisi olması Kaçak-S Zabıt Mühür Fekki Tutanağının davacının iş yerindeki artezyen su aboneliğine ilişkin olması nedeniyle uyuşmazlığın çözümünün yukarıdaki yasa hükümleri göz önünde tutulduğunda davanın Asliye Ticaret Mahkemesi’nin görevi içinde olduğu anlaşılmakla(Adana BAM 5.Hukuk Dairesinin 2021/… esas ve 2022/… Karar sayılı ilamı bu yöndedir.) … 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine karar vermek gerekmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-… 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talep eden mahkemesine İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 362/1-c maddesi uyarınca kesin olarak oybirliği ile karar verildi. 15/12/2022


Başkan


Üye


Üye


Katip