Emsal Mahkeme Kararı Adana 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/254 E. 2021/987 K. 10.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ADANA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ADANA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/254 Esas
KARAR NO : 2021/987

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … –
VEKİLİ : Av. … E Tebligat adresi mevcut

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/03/2021
KARAR TARİHİ : 10/11/2021
YAZIM TARİHİ : …

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili tarafından verilen dava dilekçesi ile; Müvekkili işyerinde 08.03.2021 günü saat 22:00 sularında ortaya çıkan yangın sebebiyle işyerinde hasarlar ve zayiatlar oluştuğu, müvekkilinin işyerinde müvekkilinin iradesi dışında meydana gelen bu yangın sebebiyle ticari işletmesinin büyük bir yıkıma uğradığı, bunun yanında bazı resmi evrak ve ticari defterleri de kullanılamaz hale geldiği, müvekkili şirketin 2019 yılı tüm ticari defterleri ile 2019 yılı … numaralı 10 adet fatura koçanının (… no dahil devamı boş) zayii olduğu, ticari defterlerin Adana 2. Noterliği’nde tasdik ettirildiği, faturaların Tekinform Matbaası’nda bastırıldığı, belirtilen ticari belgelerin bu yangın sebebiyle zayi olduğundan Türk Ticaret Kanunu 82/d-7 md. uyarınca belge ve defterlerin zayi olduğuna karar verilmesi talep edilmiştir.
Dava, TTK nun 68/4. maddesi gereğince açılmış zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
6102 sy. TTK’nun 64 ve 65. maddelerinde; tacirlerin defter tutma yükümlülükleri, hangi defterleri nasıl tutmaları gerektiği düzenlenmiş, Aynı yasanın 82. maddesinde ise saklanması gereken defter ticari belgeler ile saklama süreleri belirlenmiştir. TTK’ nun 82/5 maddesi gereğince saklama süresi 10 yıldır. 253 sayılı VUK’nun 253. maddesinde ise; “Bu Kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olanlar, tuttukları defterlerle üçüncü kısımda yazılı vesikaları, ilgili bulundukları yılı takibeden takvim yılından başlıyarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.” denilmiştir.
TTK’nun 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmü getirilmiştir.
Mahkememiz davacının gösterdiği deliller toplanmış, vergi kayıtları getirtilmiş, belgelerin basımının yapıldığı matbaalara müzekkere yazılarak basıma ilişkin evraklar getirtilmiştir.
Dosyadaki tüm delillerin değerlendirilmesi neticesinde; davaya konu 2019 yılı ticari defterleri ve 2019 yılı … numaralı 10 adet fatura koçanının 08.03.2021 günü ortaya çıkan yangın sebebiyle zıyaa uğradığı, bu nedenle davacının davasının kabulü ile davacıya ait 2019 yılı ticari defterleri ve 2019 yılı … numaralı 10 adet fatura koçanının TTK’nun 68/4 md. Uyarınca zayi olduğunun tespiti ile davacıya bir suret zayi belgesinin verilmesine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda gerekçesi açıklandığı üzere;
Açılan davanın KABULÜ İLE,
Davacıya ait 2019 yılı ticari defterleri ve 2019 yılı … numaralı 10 adet fatura koçanının zayi olduğunun TESPİTİNE, bu hususta davacıya zayi belgesi verilmesine,
Karar tarihi itibariyle alınması gereken 59,30 maktu karar ve ilam harcı peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerine bırakılmasına,
HMK.’nın 333.maddesi uyarınca yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
İlişkin davacı vekilinin yüzüne karşı kararın taraflara tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar usulen açıkça okunup anlatıldı.

Katip …
E İmzalıdır

Hakim …
E İmzalıdır