Emsal Mahkeme Kararı Adana 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/20 E. 2021/827 K. 01.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. ADANA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ADANA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/20
KARAR NO : 2021/827

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … – …
DAVALI : … -(TC….)

VEKİLİ : Av. … – …

DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 08/01/2021
KARAR TARİHİ : 01/10/2021
YAZIM TARİHİ : …

Mahkememizde görülen İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davası yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı borçluya arpa vs. Bilumum malzeme sattığını ve karşılığında faturalar kestiğini, kesilen faturaların bedelinin ödenmemesi üzerine Adana 2. İcra Müdürlüğünün 2020/… esas sayılı icra dosyası üzerinden icra takibine geçildiğini, itiraz üzerine icra takibinin durduğunu belirterek takibin devamına, davalı aleyhine %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin de davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMANIN ÖZETİ;Davalı vekili 27/01/2020 havale tarihli dilekçesinde; müvekkilinin tacir olmadığını, dava konusu olan faturaların müvekkilinin iş yerini terkini yaptığı 05/04/2020 tarihinden sonra kesildiğini, faturaların kesildiği tarihte tacir olmayan müvekkil aleyhine açılan davanın görev yerinin Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu, müvekkili ile davacı arasında herhangi bir ticari ilişkinin mevcut olmadığını, davacı tarafa herhangi bir borcunun bulunmadığını, davacı tarafın icra takibine dayanak olarak gösterilen faturaların müvekkilinin haberinin olmadığını, davacı şirket tarafından müvekkiline herhangi bir mal tesliminin yapılmadığını, dosyaya sunulan faturalarda mal teslimi kısmının imzasız olduğunu, müvekkilinin söz konusu faturalardan haberinin olmadığını belirterek davanın reddine, davacının %20’den aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini istemiştir.

Davanın, 6102 sayılı TTK’ nın 5/A maddesi gereğince; dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu ticari davalardan olduğu, 6325 sayılı HUAK ‘ nın 18/A maddesi gereğince arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın ibraz edildiği, dava şartının yerine getirildiği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Adana 2.İcra Müdürlüğünün 2020/… esas sayılı icra dosyasında, alacaklı davacı borçlu davalı hakkında 16/10/2020 tarihinde fatura dayanak gösterilmek sureti ile toplam 16.319,65 TL alacak üzerinden ilamsız icra takibi başlatılmış, süresinde yapılan itiraz üzerine takip durmuştur.
Tarafların mal ve hizmet alım ve satışlarına ilişkin BA ve BS formaları getirtilmiş, ticari defter ve belgelerin incelenmesine karar verilmiştir. Mali müşavir bilirkişi … 10/08/2021 tarihli raporunda: davalının defterlerinin HMK’nın 222/2.maddesinde yer alan şartları sağladığını, sahibi lehine delil niteliği taşıdığını, davacının defterlerine göre davalıdan 2019-2020 yıllarına ait söz konusu ticari mal alımlarına ait muhasebe kayıtlarının ticari defterlerde bulunmadığını, davalının 09/04/2020 tarihinde iş yeri terkini verdiği davaya konu faturaların tarihlerinin terkinden sonraki temmuz ayına ait olduğunu, dosyaya sunulan faturalarda teslim edenin imzasının bulunduğunu, teslim alanın imzasının bulunmadığını, davacının dava konusu faturaya ilişkin alacağının bulunmadığını belirtmiştir.
Adana Ticaret İl Müdürlüğünün 21/06/2021 tarihli yazı cevabında davalı …’ın müdürlüğe kayıtlı olmadığı bildirilmiştir.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin 25/06/2021 tarihli cevabi yazısında …’a ait sicil kaydının bulunmadığı bildirilmiştir.
Adana Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 15/06/2021 tarihli cevabi yazıda davalı …’ın 2020 yılında işletme hesabına göre defter tuttuğu BA-BS verme yükümlülügünün bulunmadığı bildirilmiştir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4/1. maddesinde her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmış, maddenin (a) bendinde bu kanunda öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ile çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve çekişmesiz yargı işi sayılacağı belirtilmiştir. Bir uyuşmazlığın ticari dava niteliğinde olabilmesi için, her iki tarafın da Ticari işletmesini ilgilendirmesi yahut aynı maddenin alt bentlerinde düzenlenen istisnalardan birine dahil olması gerekmektedir.
Aksine düzenleme bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine ve tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir. (TTK’nın 5/1.)
TTK’nun 3. maddesi ise, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir” hükmünü içermektedir.
Ticari davalar, mutlak ticari davalar ve nispi ticari davalar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Mutlak ticari davalar, tarafların tacir olup olmadığına ve işin bir ticari işletmeyi ilgilendirip ilgilendirmediğine bakılmaksızın sırf dava konusunun TTK’da düzenlenmesi nedeniyle ticari sayılan davalardır. Mutlak ticari davalar TTK’nın 4/1. maddesinde bentler hâlinde sayılmıştır. Bu gruptaki davaların ticari dava sayılabilmesi için taraflarının tacir olması veya ticari işletmeleriyle ilgili olması gibi şartlar aranmaz. Bu davalar kanun gereği ticari dava sayılan davalardır.
Nispi ticari davalar ise, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması hâlinde ticari nitelikte sayılan davalardır. TTK’nın 4/1. maddesine göre her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi hem de iki tarafın tacir olması gereklidir. Bu şartlar birlikte bulunmadıkça, uyuşmazlık konusunun ticari iş niteliğinde olması veya ticari iş karinesi sebebiyle diğer taraf için de ticari iş sayılması davanın ticari dava olması için yeterli değildir.
Toplanan deliller ve dosya kapsamına göre, Adana Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün müzekkeremize cevaben gönderdiği 15/06/2021 tarihli cevabi yazısı kapsamına göre, davalının işletme hesabına göre faaliyette bulunduğu, Adana Ticaret Sicil Müdürlüğünün 17/03/2021 tarihli yazısında davalının sicil kayıtlarında olmadığının, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin 25/06/2021 tarihli cevabi yazısında …’a ait sicil kaydının bulunmadığının bildirildiği bu haliyle davalının tacir olmadığı ve faaliyetinin ticari nitelikte olmadığı değerlendirilerek 6102 sayılı TTK’nın 4, 5 ve 11.maddesinin 2.fıkrasındaki düzenlemelere göre taraflar arasındaki uyuşmazlığın ticari dava niteliğinde olmadığı anlaşılmakla 6100 sayılı HMK.nun 114/1-c maddesi delaletiyle 6100 sayılı HMK.nın 115/2 maddesi gereğince davanın mahkememizin görevsizliği nedeniyle dava şartı yokluğundan usulden reddine, görevli ve yetkili mahkemenin Adana Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğuna ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Dava dilekçesinin görev yönünden reddine, Adana Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevli olduğuna, karar kesinleştikten sonra İKİ HAFTA içerisinde taraflarca talep edilir ise, dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesine
2- Dosyanın süresi içerisinde görevli mahkemeye gönderilmesi istenmez ise, alınması gereken harç konusunda, HMK 20/1-son cümle gereğince; açılmamış sayılması kararı ile birlikte karar verilmesine, yargılama giderleri konusunda ise HMK 331/2 maddesi gereğince talep halinde dosya üzerinden karar alınmasına,
3-Dosyanın süresi içerisinde görevli mahkemeye gönderilmesi istenir ise, HMK 331/2 maddesi gereğince, harç ve yargılama giderlerine görevli mahkemede karar verilmesine,

4-Dair, HMK.’nun 341/1 ve 345.maddesi gereğince; kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde, aynı yasanın 343.maddesi gereğince mahkememize yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek dilekçe ile İSTİNAF YOLUNA başvurulabileceği belirtilerek taraf vekillerinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 01/10/2021

Katip …
e-imza

Hakim …
e-imza