Danıştay Kararı Vergi Dava Daireleri Kurulu 2016/396 E. 2016/519 K. 13.04.2016 T.

DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2016/396 E.  ,  2016/519 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2016/396
Karar No : 2016/519

Kararın Düzeltilmesini İsteyen : … Vergi Dairesi Müdürlüğü – …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf : … Anonim Şirketi
Vekili : Av. …

İstemin_Özeti : Sürücü kursu işletmeciliği yapan davacı şirket adına, Aralık 1999 döneminde sertifika almaya hak kazanan bazı kursiyerlere belge düzenlemeyerek bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığının saptanması sonucu bulunan matrah farkı üzerinden re’sen salınan kurumlar vergisi ve fon payı, gecikme faizi eklenerek bir kat kesilen vergi ziyaı cezası ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353’üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasına karşı açılan davada; 41 kursiyere sunulan hizmet karşılığı elde edilen kazanç üzerinden salınan vergi ve hesaplanan fon payı üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasını, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun bozma kararı uyarınca inceleyerek azaltan … Vergi Mahkemesinin, … gün ve E:… , K:… sayılı kararına karşı taraflarca yapılan temyiz istemlerini reddeden Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun, 11.3.2015 gün ve E:2015/100, K:2015/88 sayılı kararının; hukuka aykrı olduğu ileri sürülerek düzeltilemesi istenmiştir.

Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54’üncü maddesinde yazılı sebepler bulunmadığından, karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasının, karar düzeltme istemlerinin esas kararı vermiş olan daire veya kurulca incelenmesini öngören düzenlemesinden dolayı, vergi idaresinin karar düzeltme isteminin, düzeltilmesi istenen kararı vermiş olan Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca incelenmesi gerektiğine; Kurul Üyeleri … ve … ‘nun bu konudaki karşı oyu ve oyçokluğu ile karar verilerek, dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54’üncü maddesinde, Danıştay Dava Daireleri ve İdari ve Vergi Dava Daireleri Kurullarının temyiz üzerine verdikleri kararlar hakkında, bu maddede yazılı sebeplerle kararın düzeltilmesinin istenebileceği kurala bağlandığından ve dilekçede ileri sürülen sebepler bunlardan hiçbirine uymadığından, karar düzeltme isteminin reddine, 13.4.2016 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

X – KARŞI OY
Vergi Mahkemesinin ısrar kararının Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca bozulması üzerine, bu karara uyularak aynı Mahkemece verilen karara yönelik temyiz isteminin reddine ilişkin Vergi Dava Daireleri Kurulu kararının düzeltilmesi istenilmektedir.
2575 sayılı Danıştay Kanununun 38’inci maddesinin 2’nci fıkrasında, Vergi Dava Daireleri Kurulunun, vergi mahkemelerinden verilen ısrar kararları ile vergi dava dairelerinden ilk derece mahkemesi olarak verilen kararları temyizen inceleyeceği hükme bağlanmıştır. Dosyada temyizen bozulması istenilen karar vergi mahkemesince verilmiş bulunduğundan, temyiz başvurusunun Kurulca incelenebilmesi için, söz konusu kararın ısrar kararı niteliğinde olması gerekmektedir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49’uncu maddesinin 4’üncü fıkrasında yer alan düzenlemeden, “ısrar” kararının, Danıştayın ilgili dava dairesince kararı bozulan ilk derece mahkemesinin bu karara uymaması, ilk kararında direnmesi olduğu anlaşılmaktadır. Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun görevi, bu karara karşı yapılan temyiz başvurusu ile ilgilidir. Anılan 4’üncü fıkrada belirtildiği üzere Kurul, bu başvuruyu inceledikten sonra, dairenin bozma kararını uygun görürse, mahkemenin ısrar kararını bozar ve söz konusu kararı ortadan kaldırır. Israr kararı ortadan kalkan Mahkeme, bozma kararına uymak zorundadır. Bozma üzerine verilen vergi mahkemesi kararının temyizi halinde ise inceleme, kararın daire kararına uygunluğu yönünden olacaktır. Bu incelemeyi yapmaya yetkili merci de Vergi Dava Daireleri değil ilk bozma kararını veren dava dairesidir.
Bu nedenle, karar düzeltme isteminin kabulü ile Kurul kararının kaldırılması ve ısrar niteliğinde bulunmayan kararı temyizen incelemek üzere dosyanın ilgili dava dairesine gönderilmesi gerektiği oyu ile kararın; istemin Vergi Dava Daireleri Kurulunca incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmadığına dayanan hüküm fıkrasına katılmıyoruz.