Danıştay Kararı Vergi Dava Daireleri Kurulu 1994/74 E. 1995/32 K. 03.02.1995 T.

Vergi Dava Daireleri Kurulu         1994/74 E.  ,  1995/32 K.
Daire : VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Karar Yılı : 1995
Karar No : 32
Esas Yılı : 1994
Esas No : 74
Karar Tarihi : 03/02/995

BAKANLAR KURULU KARARIYLA YUVARLAK AĞAÇLAR İSTİHSAL VERGİSİ KAPSAMINDAN ÇIKARILDIĞI HALDE, ORMAN İŞLETMESİNCE BU KARARIN YÜRÜRLÜĞÜNDEN SONRA ALICIDAN TAHSİL EDİLEREK VERGİ DAİRESİNE ÖDENEN İSTİHSAL VERGİSİNİN ORMAN İŞLETMELERİNCE DÜZELTME İSTEMİNE KONU YAPILABİLECEĞİ, VERGİNİN BU TARİHTEN SONRA TARH, TAHAKKUK VE TAHSİLİNİN VERGİ MEVZUUNDA HATA OLUŞTURDUĞU HK.

20.4.1984 gününde yayımlanan 84/7928 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yuvarlak ağaçlar, istihsal vergisi kapsamından çıkarılmıştır. … Orman İşletme Müdürlüğü, bu tarihten sonra yaptığı orman emvali satışlarında da alıcılardan istihsal vergisi tahsil ederek vergi dairesi müdürlüğüne ödemiştir. İşletme, yersiz alındığı ve ödendiği anlaşılan bu verginin düzeltme yoluyla iadesini vergi dairesi müdürlüğünden istemiş, verilen olumsuz yanıta karşı vergi mahkemesinde dava açmıştır. Vergi Mahkemesi, merci tecavüzü görerek dilekçe ve eklerini Bakanlığa göndermiş, Bakanlıkça kurulan olumsuz işleme karşı Danıştay’da da
va açılmıştır.
Davayı inceleyen Danıştay Yedinci Dairesi K:1993/188 sayılı kararında; 6802 sayılı Yasanın 1, 13. ve 60.maddelerindeki düzenlemeler karşısında dahilde alınan istihsal vergisinin yansıtılan bir vergi olduğu, müstahsilin verginin mükellefi olmakla birlikte bu vergiyi yansıtması nedeniyle vergi yükünün ürünü satın alanlar üzerinde kaldığı, vergi hatalarının düzeltilmesi yoluyla haksız vergi alınmakla yükümlülerin malvarlığında oluşan azalmaların giderilmesinin amaçlandığı, istihsal vergisinin yansıma özelliğinden dolayı işletmenin mal varlığında bu anlamda daimi veya geçici bir azalmanın oluşmadığı, verginin iadesinin işletme yönünden haksız kazanç sağlama sonucunu doğuracağı, ayrıca mamelekinde herhangi bir azalma olmayan işletme yönünden menfaat ihlali koşulunun da gerçekleşmediği, gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Karar, işletme Müdürlüğü tarafından temyiz edilmektedir.
6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 1.maddesinde; Kanuna bağlı I,II ve III sayılı tablolarda yazılı maddelerden Türkiye’de istihsal ve imal olunanların müstahsil veya amilleri tarafından teslimi veya kendi imalatlarında safedilmesi istihsal vergisine tabi tutulmuş, mükellefi belirleyen 13.madde de ise vergi mevzuuna giren maddelerden dahilde istihsal olunanların vergisini bunların müstahsillerinin ödemesi öngörülmüştür.
Kanunun 13.maddesine göre dahilde alınan istihsal vergisinin mükellefi söz konusu ürünleri üretenler olduğundan, Devlet Orman İşletme Müdürlüğü tarafından satışa sunulan yuvarlak ağaçlar nedeniyle ödenen verginin düzeltme yoluyla iadesi yine aynı işletme tarafından istenebilecektir.
20.4.1984 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe konulan 84/7928 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kanuna bağlı (I) sayılı Tablonun 14.pozisyonunda ve dolayısıyla Gümrük Tarife Cetvelinin 44.03 pozisyonunda yer alan yuvarlak ağaçlar, istihsal vergisi kapsamı dışına çıkarılmıştır.
6802 sayılı Kanuna bağlı ve Kanunun 1.maddesinde yazılı tablolarda yer almayan maddelerden istihsal vergisi alınmasına olanak bulunmamaktadır. 84/7928 sayılı Kararname ile yuvarlak ağaçların istihsal vergisi kapsamı dışına çıkarılması nedeniyle, 20.4.1984 gününden sonra istih-
sal olunan yuvarlak ağaçların satışından dolayı istihsal vergisi tarh, tahakkuk ve tahsili vergi mevzuunda hata oluşturmaktadır.
Vergi Usul Kanununun vergi hatalarının düzeltilmesi ile ilgili kurallarında, verginin yansıma özelliği yönünden herhangi bir ayırım yapılmadığı da gözönüne alındığında, temyiz istemine konu yapılan ve dayandığı hukuksal nedenler kararın özet bölümünde yazılı Daire kararında
yasaya uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu nedenlerle Danıştay Yedinci Dairesinin 1993/188 sayılı Kararının bozulmasına karar verildi.