Danıştay Kararı 9. Daire 2022/4447 E. 2022/6484 K. 15.12.2022 T.

Danıştay 9. Daire Başkanlığı         2022/4447 E.  ,  2022/6484 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/4447
Karar No : 2022/6484

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI

… tarafından, … Bakanlığı’na karşı, engellilik indiriminden yararlandırılma talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada; Trabzon Vergi Mahkemesinin 09/11/2022 tarih ve E:2022/469, K:2022/432 sayılı kararıyla, yetkili vergi mahkemesinin belirlenmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca Danıştay Başkanlığına gönderilen dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:
Dosyanın incelenmesinden; davacı tarafından engellilik indiriminden faydalanmak amacıyla yapılan başvurunun reddine dair … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davayı; “olayda, her ne kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca düzenlenen tutanak dayanak alınmışsa da, engellilik indiriminden yararlandırmama işlemini tesis eden idare Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı olduğundan, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde, işlemi tesis eden idarenin bulunduğu Trabzon ilinin idari yargı yönünden bağlı olduğu Trabzon Vergi Mahkemesi’nin yetkili olduğu sonucuna varılmıştır.” gerekçesiyle, yetki yönünden reddeden Ankara 7. Vergi Mahkemesinin 28/09/2022 tarih ve E:2022/1520, K:2022/1828 sayılı kararıyla dosyanın Trabzon Vergi Mahkemesine gönderildiği, Trabzon Vergi Mahkemesinin 09/11/2022 tarih ve E:2022/469, K:2022/432 kararıyla; ” engellilik indirimine esas alınmak üzere yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen engellilik raporlarını değerlendiren ve bu hususta nihai kararı veren kurumun Merkez Sağlık Kurulu olduğu, (…) davacının menfaatini etkileyen ve icrai olan asıl işlemin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Engellilik Tespit ve Derecelendirme Kurulu tarafından düzenlenen 13/08/2022 tarihli işlem olduğu, Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen … tarih ve … sayılı işlemin ise Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Engellilik Tespit ve Derecelendirme Kurulu tarafından düzenlenen 13/08/2022 tarihli işlemi hizmet erbabının çalıştığı kuruma tebliğ edilmesine ilişkin bir işlem olduğu ve davacı yönünden icrai nitelik taşımadığı görüldüğünden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 37. maddesinin (d) bendinde yer alan, dava konusu işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yerdeki Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu düzenlemesi uyarınca, engellilik indiriminden faydalanmak amacıyla yapılan başvurunun reddi işlemini tesis eden idare olan Merkez Sağlık Kurulu’nun Ankara ilinde bulunması nedeniyle uyuşmazlığın görüm ve çözümünde Ankara Vergi Mahkemelerinin yetkili olduğu sonucuna varılmıştır.” gerekçesiyle, davanın yetki yönünden reddedildiği ve yetkili mahkemenin belirlenmesi için dosyanın Danıştay Başkanlığına gönderilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
2577 sayılı Kanunun “Vergi uyuşmazlıklarında yetki” başlıklı 37. maddesinde, yetkili mahkemenin, uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen, Gümrük Kanununa göre alınması gereken vergilerle Vergi Usul Kanunu gereğince şikayet yoluyla vergi düzeltme taleplerinin reddine ilişkin işlemlerde; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasında, ödeme emrini düzenleyen, diğer uyuşmazlıklarda ise dava konusu işlemi yapan, dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin yetkili olacağı düzenlenmiştir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun değişik 31. maddesinde yer alan sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakatlık derecelerinin ve indirimin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirleyen Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tespit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinde indirimden yararlanmak isteyen sakat hizmet erbabının nüfus kağıdının örneği ve çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge ile birlikte illerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız Vergi Dairesi bulunan İlçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde Malmüdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuracağı, 5. maddesinde başvuru yapılan idare tarafından Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin eki rapor formlara başvuranın bilgilerin işlenerek başvuranın Yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen hastanelerden en yakınına sevk edileceği, 6. maddesinde hastane tarafından sağlık kurulu kararı verilerek rapor düzenleneceği, 8. maddesinde başvuru yapılan idare tarafından düzenlenerek hastanece resmi yazıyla gönderilen raporların, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne gönderileceği, 9. maddesinde ise sözkonusu raporların, 10. maddedeki esaslara göre Merkez Sağlık Kurulunca incelenerek karara bağlanacağı ve Maliye Bakanlığı tarafından karara bağlanan raporların, başvuru yapılan idare kanalıyla başvuranın çalıştığı işyerine raporlarda belirlenen derecelere göre hizmet erbabının Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinin (2) numaralı bendinde belirtilen özel indirim miktarlarında sakatlık indiriminden yararlandırılmaları gerektiğinin bildirileceği düzenlemelerine yer verilmiştir.
Uyuşmazlıkta, davacının Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinden aldığı Sağlık Kurulu raporunda çalışma gücü kaybı oranı %48 olarak belirlenmiş, Merkez Sağlık Kurulunca yapılan inceleme sonucu bu oran %19’a indirilmiştir. Tespit edilen bu oran gereğince, gelir (stopaj) vergisini tahakkuk ettirip tahsil edecek olan idare Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı olduğundan, davanın görüm ve çözümünde; Trabzon ilinin, idari yargı yetkisi yönünden bağlı olduğu yer vergi mahkemesi olan Trabzon Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığı çözümlemekle Trabzon Vergi Mahkemesinin yetkili kılınmasına, dava dosyasının Trabzon Vergi Mahkemesine gönderilmesine, kararın ilgili Mahkeme ve taraflara tebliğine, 15/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.