Danıştay Kararı 9. Daire 2022/1447 E. 2023/22 K. 18.01.2023 T.

Danıştay 9. Daire Başkanlığı         2022/1447 E.  ,  2023/22 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/1447
Karar No : 2023/22

TEMYİZ EDENLER : 1-(DAVALI) …Vergi Dairesi Başkanlığı-…
(…Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

2-(DAVACI) …Petrol Nakliyat İnşaat Turizm Tic. Ltd. Şti.
VEKİLi : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi …Vergi Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının taraflarca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, sahte fatura düzenlemek suretiyle komisyon geliri elde ettiği ve bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığından bahisle düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak 2018 yılı için re’sen tarh edilen kurumlar vergisi ile tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle komisyon gelirinden kaynaklanan kısmı için üç kat diğer kısmı için bir kat kesilen vergi ziyaı cezasının ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1. ile mükerrer 355/1. maddeleri uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezalarının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla;dava konusu cezalı tarhiyatların dayanağı …tarih …sayılı vergi tekniği raporu ile davacı adına düzenlenen … tarih ve …sayılı vergi inceleme raporundaki tespitlerin birlikte değerlendirilmesinden; ilgili dönemde davacı şirket hakkında yapılan yoklamalarda faal olarak çalıştığının ve halen faal olduğunun tespit edildiği, ilgili dönem beyannamelerinin verildiği, 137.100,69 TL tutarında vergi ödemesinin olduğu, her dönem ödenmesi gereken katma değer vergisinin çıktığı, iş hacmiyle orantılı olarak ortalama 29 işçi çalıştırdığı, yasal defterlerinin tasdikli olduğu ve inceleme elemanına ibraz edildiği, iş hacmiyle orantılı olarak adına kayıtlı 33 aracının bulunduğu, ilgili dönemde yapılan satışlar hakkında herhangi bir olumsuz tespitin olmadığı sahte fatura düzenlendiği hususunun, alım ve satımı yapılan motorinlerin sevk edildiği tankerlerin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünden alınan Mobese kayıtlarında ilgili dönemde Trabzon İlinde bulunmadığı tespitine dayandığı, malın sevkiyatını gerçekleştiren tankerlerin mobese kayıtlarında yer almamasının ya da tespit edilememesinin tek başına davacı şirketin düzenlediği faturaların da sahte olduğunu ve komisyon karşılığı düzenlendiğinin kabulünü gerektirecek bir hukuki neden oluşturmadığı, akaryakıt satışının kayıt dışı yapıldığına ilişkin başkaca somut bir tespitin de bulunmadığı, ileri sürülen hususların eksik incelemeye ve varsayıma dayandığı, davacının sahte fatura ticareti yaptığı ve satışların bir kısmının belgesiz yapıldığı hususunun somut olarak tespit edilmediği sonucuna ulaşıldığından, davacı adına tarh edilen vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1 maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık görülmediği; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355/1 maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezası yönünden ise; Ba-Bs formlarının eksik verildiği davacı şirket temsilcisi beyanıyla da sabit olduğundan anılan özel usulsüzlük cezasında hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine, vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353/1.maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve taraflarca ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurularının reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI:
DAVACININ İDDİALARI: Bildirimde bulunmaksızın ve savunma alınmadan, vergilendirme dönemi kapandıktan sonra varsayıma dayanarak özel usulsüzlük cezası kesilemeyeceği iddiasıyla kararın aleyhe olan kısmının bozulması istenilmektedir.

DAVALININ İDDİALARI: Davacı şirket hakkında yapılan tüm tespitlerin, davacı şirketin düzenlediği bir kısım faturanın ticari bir işleme dayanmadığı ve komisyon geliri elde etmek maksadıyla düzenlendiğini ortaya koyduğu iddiasıyla kararın aleyhe olan kısmının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMALARI: Davacı tarafından savunma verilmemiştir. Davalının savunması yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
Tarafların temyiz istemlerinin reddine,
Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle kısmen kabulüne, kısmen reddine ilişkin Vergi Mahkemesi kararına yönelik tarafların istinaf başvurularının reddi yolundaki …Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
Temyiz isteminde bulunan davacıdan aleyhe onanan kısım üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca hesaplanacak nispi harcın alınmasına,
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 18/01/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.