Danıştay Kararı 9. Daire 2022/1370 E. 2022/6744 K. 27.12.2022 T.

Danıştay 9. Daire Başkanlığı         2022/1370 E.  ,  2022/6744 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/1370
Karar No : 2022/6744

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı-…
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Serbest muhasebeci mali müşavir olan davacı adına, … Geri Dönüşüm Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti’nin vergi borçlarının tahsili amacıyla müteselsil sorumlu sıfatıyla düzenlenen … tarih ve …, … , … , … , … , … , … , … , … , … , … , … , … , … , … sayılı ödeme emirleri ile … tarih ve … , … , … , … , … sayılı ödeme emirlerinin iptali istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararıyla; asıl borçlu mükellef hakkında düzenlenen … tarih ve … sayılı vergi tekniği raporu ile davacı hakkındaki … tarih ve … sayılı görüş ve öneri raporundaki tespitlerin incelenmesinden; asıl mükellefin Ba-Bs formları ile düzenlediği faturalar ve katma değer vergisi beyannameleri arasında uyumsuzluk bulunduğu, davacı tarafından bu tutarsızlığa ve şirketin elde ettiği ciro ve faaliyeti ile mutad giderlerine ilişkin olarak herhangi bir araştırma yapılmadığı tespitlerine yer verildiği, davacı hakkında gerekli özeni göstermediğine ilişkin olumsuz tespitler yapılmışsa da, raporlarda, vergi ziyaına sebebiyet verilmesi dolayısıyla davacının sorumlu tutulması gereken işlemler hakkında ve yaptığı iş ve işlemler nedeniyle sahte fatura düzenleme suçunu kolaylaştırdığı ya da sahte fatura düzenleme fiilinin gerçekleştirildiğini bilmesine karşın mükellefin beyannamelerini vermeye devam ettiği yönünde açık ve somut bir tespitin bulunmadığı ve vergilendirmede esas alınacak belge, kayıt, nizam ve matrah tespitinde dikkate alınması gerekli işlemlerin muhasebe usul ve esaslarına, kanunlarda belirtilen düzenlemelere uygunluğunu sağlamaya yönelik sorumluluğunu açık bir şekilde ihlal ettiğini, kendisine verilen bilgi ve belgelerdeki hususları anılan belgelerden farklı olarak muhasebe kurallarına aykırı biçimde kanuni defterlere kaydettiğini ya da kendisine verilen bilgi ve belgeleri kaydetmediğini, mali tablolara yansıtmadığını, her türlü şüpheden uzak bir şekilde ortaya koyacak somut tespitlerin bulunmadığı anlaşıldığından, davacının, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet verdiği idarece her türlü şüpheden uzak somut tespitlerle ortaya konulamadığından, davacının asıl borçlu şirketin vergi borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğundan bahisle düzenlenen dava konusu ödeme emirlerinde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, ödeme emirlerinin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Vergi Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında 4 Sıra No.lu Genel Tebliğ uyarınca meslek mensuplarının bilerek kullandıkları veya harici araştırmayı gerektirmeden sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı olduğu anlaşılabilen belgelerden de sorumlu olduğu, bu nedenle davacı adına düzenlenen ödeme emirlerinin hukuka uygun olduğu iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … ‘IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle kabulüne ilişkin Vergi Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 27/12/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.