Danıştay Kararı 9. Daire 2002/6407 E. 2004/5621 K. 11.11.2004 T.

9. Daire         2002/6407 E.  ,  2004/5621 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2002/6407
Karar No: 2004/5621

Temyiz İsteminde Bulunanlar : 1- ..
2- …
3- …
4- ..
5- …
6- …
7- …
8- …
9- …
10- …
11- …
12- ..
13- ..
14- ..
15- …
16- …
17- …
18- …
19- …
Vekilleri : …
Karşı Taraf : Adalar Belediye Başkanlığı /İSTANBUL
Vekili : …

İstemin Özeti : İskeleye yolcu ve yük boşaltan deniz motorlarının sahipleri adına tahakkuk ettirilen palamar (bağlama) ücretinin kaldırılması istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 97. maddesinde, belediyelerin bu Kanunda harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkili olduklarının hükme bağlandığı, 1580 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin 36. fıkrasında da, belediye sınırları dahilinde umuma mahsus iskele, rıhtım, ve köprüleri plana göre inşa ve idame ettirmenin belediyenin görevlerinden olduğunun kabul edildiği, bu hüküm ile belediye sınırı içinde umuma ait iskele, rıhtım ve köprüleri yapmanın ve bakımlarının sağlanmasının belediyelere görev olarak verildiğinin anlaşıldığı, olayda, davalı Belediye Başkanlığınca bakım ve onarımı yapılan iskeleye yanaşan motor sahiplerinin bir hizmet talepleri olmasa bile motorlarını iskeleye yanaştırdıkları an palamar bağlama ve çözme hizmetinden yararlanmaları doğal olduğundan, bu hizmetler için istenilen ücrette isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; dalavalı idareden hiçbir hizmet talebinde bulunulmadığı gibi bu idarenin de palamar hizmeti vermediği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 3 sayılı Tarife uyarınca hesaplanacak ilam harcının temyiz isteminde bulunanlardan alınmasına 11.11.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.