Danıştay Kararı 9. Daire 2002/1418 E. 2004/4880 K. 12.10.2004 T.

9. Daire         2002/1418 E.  ,  2004/4880 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2002/1418
Karar No: 2004/4880

Temyiz İsteminde Bulunan : Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürlüğü-İSTANBUL
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirket adına 1997/Nisan-Haziran, Ekim, Kasım dönemleri için salınan katma değer vergisinin ve kesilen özel usulsüzlük cezasının terkini istemiyle açılan davayı; yükümlü şirketin ağır kusur cezasına ve katma değer vergisine karşı aynı anda uzlaşmaya gitmediği, sadece cezada uzlaşıldığı görülerek işin esasının incelenmesinin uygun bulunduğu, dosyanın incelenmesinden yükümlü şirketin … Şti.’nden aldığı faturaların sahte olduğu, bu nedenle hazineye intikal etmeyen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılamayacağından ve müteselsil sorumluluk nedeniyle bu vergilerin davacı şirket tarafından ödenmesi icabettiğinden bahisle dava konusu verginin salınıp, cezanın kesildiğinin anlaşıldığı, olayda faturaların sahteliği ve bu faturalarda yer alan katma değer vergisinin hazineye intikal etmediği somut ve objektif bir delille ortaya konulamadığı, bu durumda dava konusu katma değer vergisinde isabet bulunmadığı, öte yandan olayda faturayı almayan ve vermeyenler birlikte tespit edilmediğinden dava konusu özel usulsüzlük cezasında da isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; sadece ağır kusur cezasında uzlaşılmış olmasının vergi aslının kabul edildiği anlamına geldiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …’ün Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, yükümlü şirket adına 1997/Nisan-Haziran, Ekim ve Kasım dönemleri için salınan katma değer vergisi ile kesilen özel usulsüzlük cezasının terkini istemiyle açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istemine ilişkin bulunmaktadır.
Özel usulsüzlük cezası yönünden ileri sürülen iddialar vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Vergi aslı yönünden ise;
213 sayılı Kanunun 205 sayılı Kanunun 22. maddesiyle eklenen Ek 1. maddesinde ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi cezalarının tahakkuk edecek miktarları mevzuunda; idarenin bu bölümde yer alan hükümler dairesinde mükellefler veya cezaya muhatap olanlarla bu maddede yer alan hususlarda uzlaşılabileceği yer almaktadır. Ek 6. maddesinde ise uzlaşma komisyonlarının Ek 5. maddeye göre tutacakları uzlaşma tutanaklarının kesin olduğu ve gereğinin vergi dairelerince derhal yerine getirileceği hükmü amirdir.
Dosyanın incelenmesinden yükümlü şirketin … Şti. ‘nden aldığı faturaların sahte olduğu kabul edilerek ağır kusur cezalı katma değer vergisi salındığı ve özel usulsüzlük cezası kesildiği ancak ağır kusur cezası yönünden hukuken mümkün olmamasına rağmen uzlaşmaya varıldığı, daha sonra vergi, aslı yönünden de uzlaşılmak istenildiği, bu noktada Maliye Bakanlığından alınan görüşe göre vergi aslı ile cezasına karşı ayrı ayrı uzlaşılmasının mümkün olmadığı vergiden bağımsız olarak cezada uzlaşılamayacağı, ancak sehven bunun olayda gerçekleştiği, uzlaşma komisyonu tutanaklarının ise kesin olduğu ve düzeltme yapılamayacağının bildirilmesi üzerine yapılan cezalı tarhiyatın kaldırılması yolundaki Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
Yukarıda açıklanan madde hükmü karşısında uzlaşma tutanakları kesin olduğundan aynı ihbarnamede vergi aslı ile tebliğ edilen cezada uzlaşmanın sağlanmış olması halinde, yükümlü şirket tarafından vergi aslının kabul edildiği sonucuna ulaşıldığından mahkemece vergi aslına ilişkin iddiaların esastan incelenmesi suretiyle tarhiyatın terkin edilmesinde isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının vergi aslı yönünden bozulmasına, özel usulsüzlük cezası yönünden ise onanmasına 12.10.2004 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY : Dayandığı hukuki ve yasal nedenlerle Mahkeme kararı yerinde görülmüş olup ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmediğinden temyiz isteminin reddi gerektiği oyu ile verilen karara karşıyım.