Danıştay Kararı 9. Daire 2001/3420 E. 2004/519 K. 21.01.2004 T.

9. Daire         2001/3420 E.  ,  2004/519 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2001/3420
Karar No: 2004/519

Temyiz İsteminde Bulunan : Ulaştırma Vergi Dairesi Başkanlığı-İSTANBUL
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirket adına, vadesinde ödenmeyen muhtelif vergi borçlarının tahsili için düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesinde transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işlerinin vergiden müstesna olduğunun hükme bağlandığı, bu istisnanın, ikametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan mükelleflerce, ilgili ülkeler itibarıyla karşılıklı olmak şartıyla tanınacağının belirtildiği, dosyadan yükümlü şirkete ait kuru yük gemisi ile Kasım/1998 döneminde Romanyanın Leni Limanından alınan yükün İtalya’nın Ravenna Limanına boşaltıldığı, bu taşıma işiyle ilgili … tarih ve … sayılı fatura düzenlendiği, taşıma esnasında kuru yük gemisinin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçtiği ve bu geçiş esnasında fener ücreti ve telsiz görüşme ücreti ödendiğinin anlaşıldığı, olayda, söz konusu kuru yük gemisinin Türk Limanlarına uğramamasının katma değer vergisinin iadesine engel teşkil etmeyeceği, bu nedenle yükümlü şirketin muhtelif vergi borçlarından anılan taşıma işi nedeniyle yüklendiği katma değer vergisinin mahsubu ve iadesi talebi yerine getirilmeyerek kamu alacağının vadesinde ödenmediğinden bahisle düzenlenen ödeme emrinde isabet görülmediği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; söz konusu kuru yük gemisinin Türk Limanlarına uğramadığı ve taşımanın iki yabancı ülke arasında gerçekleştiği bu nedenle yükümlü şirketin 3065 sayılı Yasanın 14. maddesinde belirtilen istisnadan yararlanamayacağı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına 21.1.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.