Danıştay Kararı 9. Daire 2001/2878 E. 2002/2278 K. 09.05.2002 T.

9. Daire         2001/2878 E.  ,  2002/2278 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2001/2878
Karar No: 2002/2278

Temyiz İsteminde Bulunan : Söke Vergi Dairesi Müdürlüğü-Söke/AYDIN
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirketin 1997 yılı defter ve belgelerinin incelenmesi sonucu düzenlenen rapora dayanılarak bir kısım satış hasılatının belge düzenlenmemek suretiyle kayıt ve beyan dışı bırakıldığının ve defterlerin, muhasebe standartları ve tek düzen hesap planı dahilinde tutulmadığının tespiti üzerine adına kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353/1. maddesinde 232, 234,235, ve 236. maddeler gereğince verilmesi ve alınması icap eden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine her bir belge için kanunda öngörülen miktardan aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağ veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesileceği hükmüne yer verildiği, özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için adı geçen Yasa metninde sayılan belgelerin alınmadığının ve verilmediğinin hukuken geçerli somut belgelerle tespit edilmesi gerektiği, Kanun metninde belirtilen unsurlar gerçekleşmeden ve fiili tespit yapılmadan kayıt ve beyan dışı bırakılan hasılat için belge düzenlemediği nedeniyle yükümlü şirket adına anılan Kanunun 353/1. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasında isabet görülmediği, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353/6. maddesinde ise, bu Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar proğramlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesileceği hükmüne yer verildiği. İnceleme raporunda yıl içinde yükümlü şirketin tüm mal alış ve satışları ile giderlerinin “diğer ticari borçlar” hesabında izlendiği, bu nedenle yıl içindeki mal alış, satış ve giderlerin tek düzen hesap planında yer alan hesaplarda izlendiği, ancak mal alışları, ticari mallar, mal satışları, genel yönetim giderleri, hesabı karşılığında kullanılması gereken kasa, banka, alıcılar, satıcılar,borç senetleri, verilen çekler ve ödeme emirleri hesapları yerine diğer ticari borçlar hesabının kullanıldığı, bu nedenle defter ve kayıtların tek düzen hesap planı dahilinde düzenlendiği gözönüne alındığında anılan Kanunun 353/6. Maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasında da isabet görülmediği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; inceleme raporuna dayanılarak kesilen cezanın yasaya uygun olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına 9.5.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.