Danıştay Kararı 9. Daire 2000/773 E. 2001/4787 K. 11.12.2001 T.

9. Daire         2000/773 E.  ,  2001/4787 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2000/773
Karar No: 2001/4787

Temyiz İsteminde Bulunan : Ümraniye Belediye Başkanlığı – İSTANBUL
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Yükümlü adına belediye encümeninin … tarih ve … sayılı kararı ile tarh edilen hafriyat harcı ile kesilen para cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; dosyanın incelenmesinden, yükümlünün …, … Mah. … Cad. top sahası arkasına, arsası meyilli olduğu için toprak dökerek düzeltme yapmak istediği ve durumu belediyeye bildirmesi üzerine 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun “imar ile ilgili harçlar” başlığını taşıyan 80. maddesinin (d) fıkrasına göre zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı alındığının ve 1580 sayılı Belediye Kanununun 113. maddesine göre hafriyat harcının bir kat fazlasıyla para cezası kesildiğinin anlaşıldığı, yükümlünün eğimini düzeltmek için kendi arsasına yaptığı toprak dökümü, 2464 sayılı Kanunun 80. maddesinin (d) fıkrasında sayılan ve karşılığında harç alınmasını gerektiren işlemlerden hiç birisine girmediğinden salınan cezalı harçta isabet görülmediği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; harç ve para cezası için ayrı ayrı dava açılması gerektiği,dökülen toprağın tabii zemini bozacağı, bunun da hafriyatla aynı sonucu doğuracağı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına, …- lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 11.12.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi.