Danıştay Kararı 9. Daire 2000/5300 E. 2003/405 K. 05.02.2003 T.

9. Daire         2000/5300 E.  ,  2003/405 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2000/5300
Karar No: 2003/405

Temyiz İsteminde Bulunan :Pendik Vergi Dairesi Müdürlüğü – Kartal/İSTANBUL

Karşı Taraf : …

İstemin Özeti :İnşaat taahhüt işiyle uğraşan yükümlü şirketin 1993 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak 1993 ve 1994 yılları için adına kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; dosyanın incelenmesinden, yükümlü şirketin 1993 ve 1994 yıllarında … Belediyesi ile yaptığı sözleşme çerçevesinde yapımını üstlendiği doksan adet sosyal konut inşaatı için aldığı hakediş bedelleri karşılığında fatura düzenlemediğinin tespiti üzerine 213 sayılı Kanunun 353/1. maddesine göre özel usulsüzlük cezasının kesildiğinin anlaşıldığı, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa 3505 sayılı Kanunla eklenen geçici 9. madde ile belediyelere yapılan inşaat taahhüt işlerinin katma değer vergisinden istisna edilmiş olduğunun hükme bağlandığı, hakediş bedelleri karşılığında fatura düzenlenmesi gerekmekte ise de, hakediş belgesinin düzenlendiği işlerde teslim edilen mal ve hizmetler karşılığında katma değer vergisi tahakkuk etmediği ve bu verginin indirim konusu yapılmasının söz konusu olmaması hallerinde ayrıca fatura düzenlenmesinin gerekmediği, bu nedenle kesilen özel usulsüzlük cezalarının kaldırılması icabettiği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; yapılan işin istisna kapsamında olmasının fatura düzenleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Savcısı …’nın Düşüncesi : :Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına 5.2.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.