Danıştay Kararı 9. Daire 2000/407 E. 2001/3712 K. 18.10.2001 T.

9. Daire         2000/407 E.  ,  2001/3712 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2000/407
Karar No: 2001/3712

Temyiz İsteminde Bulunan : Bandırma Vergi Dairesi Müdürlüğü
Bandırma/BALIKESİR
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Tavukçuluk işiyle uğraşan yükümlünün taşıttığı emtialar için düzenlediği sevk irsaliyesinin araçta tek nüsha bulundurulduğunun 111.12.1998 tarihinde yapılan yol denetiminde tutanakla tespiti üzerine kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; Vergi Usul Kanununun 353/2. mddesi hükmüne göre özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için maddede sayılan belgelerin düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin hukuken geçerli bir şekilde tespit edilmesi gerektiği, olayda davacı tarafından nakledilen emtia için taşıtta bulundurulan sevk irsaliyesinin tek nüsha olduğunun tespit edilmesi
üzerine sevk irsaliyesi hiç düzenlenmemiş sayılarak ceza kesilmişse de, Vergi Usul Kanununun 353/2.maddesine göre sevk irsaliyesini düzenlememe veya araçta bulundurmama gibi bir fiil tespit edilemediğine, aksine anılan tutanakla sevk irsaliyesinin düzenlendiği ve araçta buludurulduğu tespit edildiğine göre bu belgenin hiç düzenlenmemiş sayılmasına imkan bulunmadığı gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; 206 seri no’lu Genel Tebliğ ile sevk irsaliyesinin en az üç nüsha düzenlenmesi gerektiğinin hükme bağlandığı, bu şekilde düzenlenmeyen sevk irsaliyesinin hiç düzenlenmemiş sayılacağı, kesilen cezanın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Usul ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
Savcı …’ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 18.10.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi.