Danıştay Kararı 9. Daire 2000/2861 E. 2002/415 K. 06.02.2002 T.

9. Daire         2000/2861 E.  ,  2002/415 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2000/2861
Karar No: 2002/415

Temyiz İsteminde Bulunan : Burhaniye Vergi Dairesi Müdürlüğü / BURHANİYE
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Lokanta işletmeciliği yapan yükümlünün 1998 yılı hesaplarının incelenmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak aynı yılın Ağustos ila Aralık dönemleri için re’sen salınan kusur cezalı katma değer vergisinin terkini istemiyle açılan davayı; dosyanın ve inceleme raporunun birlikte incelenmesinden gelir vergisi açısından terkini gerektiren bir husus saptanmadığı için tarhiyat önerilmediğinin, ancak katma değer vergilerine ait belgelerin yasal defterlere kaydedilmediğinin tespit edilmesi üzerine anılan belgeler nedeniyle yapılan katma değer vergisi indirimleri reddedilmek suretiyle dava konusu tarhiyatın yapıldığının anlaşıldığı, olayda yükümlünün işlemlerinin muhasebecisi tarafından bilgisayarda kaydedilerek izlendiği, bu kayıtlardan yükümlünün gelir ve gider belgelerinin karşılaştırma imkanının bulunduğu, kaldı ki idarece aksi yönde iddia ileri sürülmediği, diğer taraftan indirime konu belgelerin gerçek olmadığı veya bu belgelerde yer alan katma değer vergisi miktarının doğru gösterilmediği yolunda yapılmış bir tespitin de bulunmadığı, bu durumda uyuşmazlık dönemine ait katma değer vergisi beyannamelerini veren ve vergilerini ödeyen yükümlünün katma değer vergisi indiriminden yararlanmasının mükellefiyetine bağlı bir hakkı olması ve aksi durumun vergide mükerrerliğe yol açması nedeniyle salınan kusur cezalı katma değer vergilerinin terkini icabettiği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; tarhiyatın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığı gibi Gelirler Genel Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı özelgesinde de tutulması mecburi olan defterlerde tasdik işleminin hiç yaptırılmamış olması ya da bir önceki yıla ait tastikli defterlere ara tasdik yaptırılmadan kayıt yapılması hali re’sen takdir sebebi olmakla birlikte 3065 sayılı Kanunun uygulanmasında, bu defterlere kaydedilen gider belgelerinden dolayı yüklenilen katma değer vergisinin, mükelleflerce indirim konusu yapılabileceği, ancak bunun için inceleme elemanınca alış belgelerinin gerçekliğine kanaat getirilmesi ve bu verginin satıcı tarafından beyan edildiğinin tespitinin zorunlu olduğu belirtildiğinden ve olayda vergi inceleme raporu ile gelir vergisi açısından tenkidi gerektiren bir husus saptanmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 6.2.2002 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
AZLIK OYU : 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29. Maddesinin 1/a bendinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, aynı Kanunun 34. maddesinin 1.bendinde de, yurt içinden sağlanan mal veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümler karşısında katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için indirim konusu yapılacak verginin fatura veya benzeri belgeler ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmesi ve söz konusu belgelerin kanuni defterlere kaydedilmiş olması gerekmektedir.
Bu maddede sözü edilen kanuni defterlerin neler olduğu, bu defterlerin tasdik ettirilmesinin mecburi olduğu,tasdik zamanı, tasdik makamı ve tasdik şekli 213 sayılı Vergi Usul Kanununda ayrıntılı olarak açıklanmış olup, aynı Kanunun 30/3. maddesinde de bu Kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsi veya bir kısmının tutulmamış veya tasdik ettirilmemiş veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmemiş olması halinde maddi delillerin var olmadığının kabul edileceği belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının uyuşmazlık konusu dönemlerde yasal olarak tutulması mecburi olan defterlerinin boş olduğu ve indirime konu işlemlerinin defterlere kayıtlı olmadığı tesbit edilmiş olup, bu haliyle Vergi Usul Kanununa göre tutulması ve tasdiki mecburi olan yasal defterlerinin Kanunun öngördüğü şekilde tutulmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda yukarıda açıklanan madde hükümleri karşısında “indirimin belgelendirilmesi” şartı gerçekleşmemiş olduğundan, yükümlünün ilgili yılda yaptığı katma değer vergisi indirimlerinin kabul edilmesi mümkün değildir.
Öte yandan alış belgelerinin bilgisayarla tutulan muhasebe fişlerine geçirilmiş olması yüklenilen verginin indirimi için yeterli görülmemiş olup, Gelirler Genel Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı özelgesinin, yukarıda açıklanan yasa hükümleri karşısında uygulanma imkanı bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin kabulü ile cezalı tarhiyatın terkini yolundaki mahkeme kararının bozulması gerektiği görüşüyle karara katılmıyorum.