Danıştay Kararı 9. Daire 1999/1460 E. 2000/2531 K. 21.09.2000 T.

9. Daire         1999/1460 E.  ,  2000/2531 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1999/1460
Karar No: 2000/2531

Temyiz İsteminde Bulunan :Aslanbey Vergi Dairesi Müdürlüğü-KAHRAMANMARAŞ
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükümlü hakkında düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca 1991/Ocak ila Aralık dönemleri için salınan katma değer vergisi ile kesilen kaçakçılık cezalarına karşı açılan davayı; dosyanın incelenmesinden, yükümlünün anılan yıla ait hesaplarının incelenmesi amacıyla defter ve belgelerinin ibraz edilmesi hakkındaki … tarih ve … sayılı yazının, yükümlünün ikametgah adresinde 9.12.1994 tarihinde annesi …’a tebliğ edildiği, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 93,94 ve 139. Maddelerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, defter ve belge ibrazına ilişkin yazının bizzat yükümlüye tebliğ edilmesi gerekirken, buna uyulmayarak yapılan usulsüz tebligattan dolayı tarh edilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisinde isabet bulunmadığı gerekçesi ile kabul ederek tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının; tebligatın ilgili Yasa’ya uygun olarak yapıldığı, vergi inceleme raporu uyarınca yapılan tarhiyatın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …’ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Uyuşmazlık, yükümlü hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak re’sen tarh edilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına ilişkin bulunmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanun unun 94. maddesinde, tebliğin mükelleflere, bunların emsilcilerine veya vergi cezası kesilenlere yapılacağı belirtilmiş olup, anılan maddeye 2365 sayılı Kanunun 18. maddesiyle eklenen son fıkrada ise, kendisine tebligat yapılacak kimsenin bulunmaması halinde tebliğin ikametgah adresinde bulunanlara veya işyerlerindeki memur ya da müstahdemlerinden birine yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Olayda, yükümlünün defter ve belgelerinin denetim elemanına ibrazı hakkındaki yazı, yükümlünün işi bırakma bildiriminde de belirttiği ikametgah adresinde annesine tebliğ edilmiş olduğundan, bu tebligat usule uygun olarak yapılmıştır. Kaldı ki, dosyanın incelenmesinden de, yükümlünün ikametgah adresini değiştirdiğine dair yazılı bir belge de bulunmamaktadır.
Bu nedenle temyiz isteminin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
İstem, yükümlü hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak re’sen tarh olunan kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına ilişkin bulunmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 93. maddesinde, tahakkuk fişinden gayri, vergilendirme ile ilgili olup, hüküm ifade eden bilumum vesikalar ve yazıların adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta vasıtasiyle ilmühaberli taahhütlü olarak, adresleri bilinmeyenlere ilan yolu ile tebliğ edileceği, 94. maddesinde de, tebliğin mükelleflere, bunların kanuni temsilcilerine, umumi vekillerine veya vergi cezası kesilenlere yapılacağı, anılan maddeye 2365 sayılı Kanunun 18.maddesi ile eklenen ve 1.1.1981 tarihinden itibaren yürürlükte olan son fıkrasında,tebliğin kendisine tebligat yapılacak kimsenin bulunmaması halinde ikametgah adresinde bulunanlardan veya işyerlerinde memur ya da müstahdemlerinden birine yapılacağı, 157. maddesinde ise, 101. maddede yazılı bilinen iş veya ikamet yeri adreslerini değiştiren mükelleflerin, yeni adreslerini vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.
Olayda, inşaat malzemeleri alım satımı yapan yükümlünün faaliyetiyle ilgili 1991 yılı defter ve belgelerinin ibrazını içeren … tarih ve … sayılı inceleme elemanı yazısının, yükümlünün 1.4.1993 tarihinde Vergi Dairesi Müdürlüğüne verdiği “İşi Bırakma Bildirimi”nde de belirttiği ikametgah adresinde bulunan annesi …’a 9.12.1994 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen, yükümlünün verilen süre içinde defter ve belgelerini ibraz etmemesi üzerine katma değer vergisi indirimleri kabul edilmeyerek düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca uyuşmazlık konusu tarhiyatın yapıldığı anlaşılmıştır.
Yükümlünün başka bir adresi de bulunmadığına göre, Yasa’ya uygun olarak tebligatın posta kanalı ile ikametgah adresinde bulunan annesine yapılmış bulunması, tebligatı hükümsüz kılmayacağından, tebligatın usule uygun olmadığı yolunda verilen Vergi Mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Diğer taraftan, yükümlü dilekçesinde, defter ve belgelerini ibraz edebileceğini belirttiğinden, bu husus da gözönünde bulundurularak defter ve belgelerinin istenmesi ve gerekirse üzerinde yaptırılacak bilirkişi incelemesi sonucuna göre yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle Vergi Dairesi Müdürlüğü temyiz isteminin kabulüne, … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının bozulmasına, 21.9.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi.