Danıştay Kararı 9. Daire 1998/741 E. 1999/1066 K. 10.03.1999 T.

9. Daire         1998/741 E.  ,  1999/1066 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/741
Karar No: 1999/1066

Temyiz İsteminde Bulunan : Aksaray Vergi Dairesi Müdürlüğü -AKSARAY
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : Beyaz eşya ve Yataş ürünleri ticareti yapan yükümlünün 1994 yılına ait defter ve belgelerinin incelenmesi sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak aynı yılın Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık dönemleri için salınan katma değer vergisi ile kesilen kaçakçılık cezasının terkini istemiyle açılan davayı; kaybolduğu iddia edilen fatura cildinden bir önceki ve bir sonraki ciltlerin 1994 yılında kullanılması nedeniyle bu cildin kullanıldığı sonucuna varılmasında isabetsizlik olmadığı, inceleme elemanınca dönem başı ve dönem sonu mal mevcutları ile alış ve satış faturaları dikkate alınarak yapılan kaydi envanter sonucunda fark bulunduğundan ve bu farkın kaybolduğu beyan edilerek ibraz edilmeyen bir cilt faturanın kullanılmasından kaynaklandığı ileri sürüldüğünden, bulunan fark matrahta hukuka aykırılık görülmediği, 3065 sayılı Kanunun 34. maddesine göre katma değer vergisinin, alış faturaları ve benzeri vesikalar üzerinde ayrıca gösterilmek ve kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği, inceleme elemanınca 1994 yılı alış faturalarının kanuni defterlere kaydedilmediği yönünde herhangi bir araştırma ve tespit yapılmadan tasdik ettirilmeyen işletme defterinin kanuni defter kabul edilmemesi suretiyle indirim konusu yapılan katma değer vergisinin reddedilemeyeceği, ancak işletme defterinin tasdik muamelelerinin yaptırılmaması fiiline Vergi Usul Kanunu’nun 352/I-8. maddelerine göre 1. derece usulsüzlük cezasının kesilebileceği, bu durumda, bir cilt satış faturasının inceleme elemanına ibraz edilmemesi nedeniyle kaydi envanter sonucu bulunan … liranın 1994/Ağustos dönemine ilavesi ve 1994 yılı indirimlerinin kabul edilmesi suretiyle bu yıla ait katma değer vergisi beyannamelerinin yeniden düzenlenmesi sonucunda, ilgili yıldan 1995 yılına … TL. devreden katma değer vergisi bulunduğu ve 1994 yılında ödenecek katma değer vergisi çıkmadığından yükümlü adına yapılan cezalı tarhiyatta isabet görülmediği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının; herhangi bir belge ibraz edilmediği halde katma değer vergisi indirimlerinin kabulünün hatalı olduğu, defter ve belgeler üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasının icap ettiği ileri sürülerek bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : Uyuşmazlıkta yükümlünün 1994 yılına ait işletme defterinin tasdiksiz olduğu tesbit edildiğinden, ilgili yılda indirim konusu katma değer vergilerinin kabul edilmesi yasal olarak mümkün bulunmadığından, aksi yönde verilen Mahkeme kararında isabet görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin kabulü gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
İstem, yükümlünün 1994 yılına ait işletme defterinin tasdiksiz olduğunun tesbit edilmesi üzerine bu yılda indirim konusu yapılan katma değer vergilerinin kabul edilmemesi, ayrıca bir kısım hasılatın beyan dışı bırakıldığının saptanması sonucunda düzenlenen inceleme raporuna dayanılarak tarh edilen katma değer vergisi ile kesilen kaçakçılık cezasını kaldıran Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına ilişkin bulunmaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29. maddesinin 1/a bendinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, aynı Kanunun 34. Maddesinin 1.bendinde de, yurt içinden sağlanan mal veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümler karşısında katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için, indirim konusu yapılacak verginin fatura veya benzeri belgeler ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmesi ve söz konusu belgelerin kanuni defterlere kaydedilmiş olması gerekmektedir.
Bu maddede sözü edilen kanuni defterlerin neler olduğu, bu defterlerin tasdik ettirilmesinin mecburi olduğu,tasdik zamanı, tasdik makamı ve tasdik şekli 213 sayılı Vergi Usul Kanununda ayrıntılı olarak açıklanmış olup, aynı Kanunun 30/3. maddesinde de bu Kanuna göre tutulması mecburi olan defterlerin hepsi veya bir kısmının tutulmamış veya tasdik ettirilmemiş veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara herhangi bir sebeple ibraz edilmemiş olması halinde maddi delillerin var olmadığının kabul edileceği belirtilmiştir.
Bu hükümler birlikte incelendiğinde, kanuni defterlerin tasdiksiz olması, katma değer vergisi açısından indirimlerin kabul edilmemesi sonucunu doğurmaktadır.
Uyuşmazlıkta da, 1994 yılına ait işletme defterinin tasdiksiz olduğunun inceleme raporuyla tesbit edildiği anlaşıldığından ve tasdiksiz deftere yapılan kayıt, yasal deftere kayıt anlamına gelmeyeceğinden, yükümlünün ilgili yılda indirim konusu yaptığı katma değer vergilerinin kabul edilmesi sözkonusu olamayacaktır. Öte yandan matrah farkı yükümlünün defter ve belgelerinden tespit edildiğinden meydana gelen vergi ziyaından dolayı olaya kusur cezasına ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.
Bu itibarla yukarıda belirtilen hususlar gözönüne alınmaksızın, salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisinin kararda yazılı gerekçelerle Mahkemece terkin edilmesinde isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının bozulmasına 10.3.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.