Danıştay Kararı 9. Daire 1998/543 E. 1998/770 K. 26.02.1998 T.

9. Daire         1998/543 E.  ,  1998/770 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/543
Karar No: 1998/770

Temyiz İsteminde Bulunan : Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı – İSTANBUL
Vekili : …
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3239 sayılı Kanunun 4.maddesiyle değişik mükerrer 49.maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca 1998 yılı emlak vergisi genel beyan dönemi nedeniyle İstanbul İli … İlçesi, … Mahallesinin cadde ve sokaklarındaki arsalar için asgari ölçüde m2 birim değer tespitine ilişkin … tarih ve … sayılı takdir komisyonu kararının iptali istemiyle açılan davayı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 72.maddesinde arsalara ait asgari ölçüde birim değer tespitinde takdir komisyonunun,belediye başkanı veya tevkil edeceği memurun başkanlığı altında belediyenin yetkili bir memuru ile tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur ve ticaret odasınca seçilmiş bir üye ile ilgili mahalle ve köy muhtarından kurulacağının hükme bağlandığı, açıklanan bu hüküm karşısında arsalara ait asgari birim değerinin takdirini yapacak takdir komisyonunun beş kişiden oluşması gerektiği, uyuşmazlıkta komisyona belediye başkanının dışında bir üyenin katılması gerekirken iki üyenin katıldığının görüldüğü, bu durumda takdir komisyonunun sözü edilen yasaya aykırı olarak teşekkül etmesi nedeniyle anılan komisyon kararının iptal edilmesi icabettiği gerekçesi ile kabul ederek işlemi iptal eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; dava konusu karardaki asgari birim değerlerin yeniden incelenerek …- ila …-lira arasında düzeltildiği, iptali istenen kısımların ortadan kalktığı, konusu kalmayan davanın reddedilmesi gerektiği iddialarıyla bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nun Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına, …-lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 26.2.1998 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OYU : Dosyada mevcut bilgi ve belgelerden 1998 genel beyan döneminde emlak vergisine matrah olacak arsa m2 birim değerlerinin takdirine ilişkin … tarih ve … sayılı kararın iptali istemiyle ilgili mahalle
muhtarlığı tarafından 14.8.1997 tarihinde dava açıldıktan sonra 25.8.1997 tarihli takdir komisyonu kararı ile aynı yerler için yeniden takdir yapıldığı anlaşıldığından, bu durumda konusu kalmayan davayı inceleyen vergi mahkemesi kararının bozulması gerektiği görüşü ile çoğunluk kararına katılmıyorum.