Danıştay Kararı 9. Daire 1998/4487 E. 1999/4150 K. 16.11.1999 T.

9. Daire         1998/4487 E.  ,  1999/4150 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/4487
Karar No: 1999/4150

Temyiz İsteminde Bulunan : Çekirge Vergi Dairesi Müdürlüğü – BURSA
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirketin ihraç kaydıyla teslim ettiği ambalaj malzemelerinin nihai ürün olmadığından bahisle tecil, terkin, iade işlemlerinden yararlandırılmaması sonucunda Ocak/1997 dönemi katma değer vergisinin tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle açılan davayı; olayda davacı şirketin imal ettiği mukavva kutularını, ihraç kaydıyla ihracatçı şirketlere teslim etttiği, ihracatçı şirketlerinde bu kutuların içine çekirdeksiz kuru üzüm koyarak ambalaj malzemesi olarak kullanmak suretiyle ihraç ettiğinin ihtilafsız olduğu, imal edilen ve ihracata konu olan mukavva kutularının başlı başına alınıp satılabilen, içine konulan emtia dışında ekonomik değere haiz eşya netiliğinde olması ve 86/2 sayılı İhracatı Teşvik Tebliğinin 44. maddesinin 8. bendine göre ambalaj malzemelerinin de ihracat sayılan satış ve teslimler arasında sayılması karşısında Katma Değer Vergisi Kanununun 11. Maddesindeki ihraç malların tüm özelliklerini taşıyan mukavva kutularının ihraç edilen mal olarak değerlendirilmesi ve yükümlü şirketin ihracat istisnasından yararlandırılması icap ettiği gerekçesiyle kabul ederek dava konusu ödeme emrini iptal eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; 27 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptığı mal, aynen ihraç edilen nihai mamül değilse, bu teslimde tecil, terkin işleminin uygulanamayacağı belirtildiğinden ödevlinin tecil, terkin ve iade işlemlerinden yararlandırılamayacağı ileri sürülerek bozulması
istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun temyiz isteminin reddi gerekeceği istenilmektedir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 16.11.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.