Danıştay Kararı 9. Daire 1998/4024 E. 1999/3413 K. 06.10.1999 T.

9. Daire         1998/4024 E.  ,  1999/3413 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/4024
Karar No: 1999/3413

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı/İSTANBUL
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirket tarafından … Mevkii yeşil alanda ışıksız tekyüzlü “…” ibareli pano asıldığının yoklama fişi ile tespit edilmesi üzerine 1997 yılı için tarh olunan ilan ve reklam vergisine bağlı olarak kesilen ağır kusur cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12.maddesinde belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yapılan hertürlü ilan ve reklamın ilan ve reklam vergisine tabi olduğunun açıklandığı, 16.maddede de vergiye tabi ilan ve reklamlarda, ilan ve reklam işinin mükellefçe yapılması halinde ilan ve reklam işinin yapılmasından önce mükellef tarafından, ilan ve reklam işinin bu işi mutad meslek olarak ifa edenler tarafından yapılması halinde ilan ve reklam işini yapanlarca ilan ve reklamın yapıldığı ayı takip eden ayın 20’nci günü akşamına kadar verilecek beyanname üzerinden tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı kuralına yer verildiği, diğer tarftan 3030 sayılı Kanunun 18/e maddesinde de, 6/A-c maddesinde belirtilen alanlardaki ilan asma yerleri elektrik direkleri, büfeler ile tercihli yollardaki bariyerlere konulacak her türlü ilan ve reklamların vergileri ile asma tahsis ve bakım ücretlerinin buyükşehir belediyesi gelirlerinden olduğunun hükme bağlandığı, dosyanın incelenmesinden 9.10.1997 tarihli yoklama fişi ile … Mevkii yeşil alanda özel direğe “…” ibareli panonun asılı olduğu ve ilan ve reklam vergilerinin … Belediyesine ödendiğinin tespit edildiğinin anlaşıldığı, buna göre ilan panosunun asılı bulunduğu yer İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk ve yetki alanı içinde bulunduğundan verginin ilçe belediyesine değil, büyükşehir belediyesine ödenmesi icabettiği, yükümlü şirket ilan ve reklam vergisini süresi içinde tahakkuk ettirip vergisini ilçe belediyesine ödendiğinden 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 348. madde hükmü uyarınca olaya uygulanması gereken ceza nevi’nin ağır kusur cezası değil, kusur cezası olması icabedeceği gerekçesiyle kısmen kabul ederek ilan ve reklam vergisine bağlı olarak kesilen ağır kusur cezasını kusur cezasına çeviren … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, panonun asılı olduğu yerin 3030 sayılı Kanunda sayılan yerlerden olmadığı öne sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı … Düşüncesi : Yoklama fişine dayanılarak yükümlü şirket adına, Büyükşehir Belediye Başkanlığınca kesilen ilan ve reklam vergisine ait ağır kusur cezasına karşı açılan davayı kısmen kabul ederek ağır kusur cezasını kusur cezasına çeviren Vergi Mahkemesi kararı, yükümlü şirket tarafından temyiz edilmektedir.
Vergi Mahkemesince; davacının vergisini süresinde ilçe belediyesine ödemekle birlikte yetki ve sorumluluk alanı nedeniyle bunu Büyükşehir Belediyesine ödemesi gerektiğinin açık olduğu gerekçesine dayanılmışsa da; dava dilekçesinde levhanın asıldığı yerin Büyükşehir Belediye Başkanlığı hudutları içerisinde olmadığı iddia edilmekte olup; … gün … No’lu Yoklama fişinin incelenmesinden, reklamın bulunduğu yerin “… mevki yeşil alanda özel direğe asılı pano” olduğu belirtilmekle 3030 Sayılı Yasanın 18/e maddesinde sayılan yerlerden olmadığı anlaşıldığından ve ilan ve reklam vergisi süresinde İlçe Belediye Başkanlığına ödendiğinden, yükümlü şirket adına kesilen ağır kusur cezasında ve Mahkemece bu cezanın kusur cezasına çevrilmesinde yasalara uyarlık görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz talebinin kabulü ile, Vergi Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nun Düşüncesi: Reklam panosu 3030 sayılı kanunun 18/e maddesinde belirtilen yerlere konulmadığından ilan ve reklam vergisinin Büyükşehir Belediyesince tarh, tahukkuk ve tahsil edilmesi yasal yönden mümkün olmadığından ilan ve reklam vergisine bağlı olarak kesilen ağır kusur cezasını kusur cezasına çevirerek değişiklikle onayan vergi mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlıkta, … Mevkii yeşil alanda özel direğe asılı tek yüzlü ışıksız pano nedeniyle 1997 yılı için yükümlü şirket adına tarh olunan ilan ve reklam vergisine bağlı olarak kesilen ağır kusur cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı kısmen kabul ederek ağır kusur cezasını kusur cezasına çeviren … Vergi Mahkemesi kararının yükümlü şirket tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12. maddesinde, Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın İlan ve Reklam Vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun “verginin tarhı ve ödenmesi” başlıklı 16. maddesinde ise, vergiye tabi ilan ve reklamlarda, ilan ve reklam işinin mükellefçe yapılması halinde ilan ve reklam işinin yapılmasından önce mükellef tarafından, ilan ve reklam işinin bu işi mutad meslek olarak ifa edenler tarafından yapılması halinde ilan ve reklam işini yapanlarca ilan ve reklamın yapıldığı ayı takip eden ayın 20’nci günü akşamına kadar verilecek beyanname üzerine tarh ve tahakkuk ettirileceği, beyannamelerin vergi tarifesinin 1,2,3,4,5 ve 6’ncı bentlerinde yazılı ilan ve reklamlarda bunların yayınlandığı, dağıtıldığı veya teşhir edildiği mahallin belediyesine verileceği, ilan ve reklam vergisinin, beyanname verme süresi içinde ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Bu madde hükümlerine göre, vergiye tabi ilan ve reklam hangi belediye sınırları ve mücavir alanları içinde yapılmış ise ilan ve reklam vergisinin o belediyeye ödenmesi gerekmektedir.
Öte yandan belediye sınırları içinde birden fazla ilçe bulunan büyükşehirlerde, birden fazla belediye teşkilatı bulunduğundan bu belediyelerin görev ve yetkileri Kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir.
Daha önceleri her beldede bir tek belediye bulunmakta iken, 1984 yılında 3030 sayılı Kanun çıkarılmış ve bunu takiben Büyükşehir Belediyeleri kurulmuştur. Böylece büyükşehir belediyelerinin kurulduğu büyük beldelerde hem büyükşehir belediyesi hem de mahalli belediyeler olmak üzere birden çok belediye teşkilatları var olmuştur. Bundan dolayı da büyükşehir belediyeleri ile mahalli belediyelerin görev ve yetki alanlarının yanı sıra bu teşkilatların gelirlerinin de belirlenmesi durumu ortaya çıkmıştır. Belediyelerin gelirleri temelde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer almakta ve bunlar arasında ilan ve reklam vergisi de bulunmaktadır. İlan ve reklam vergisinin büyükşehir belediyesi ile mahalli belediyeler arasında ne şekilde taksim edileceği hususunun üzerinde durduğu anlaşılan yasa koyucu 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 6/A-c ve 18/e maddesiyle konuya çözüm getirmiştir.
3030 sayılı Kanunun 6/A-c bendi ile “Büyükşehir dahilindeki meydan, bulvar, cadde ve anayolları yapmak, yaptırmak, bakım ve onarımını sağlamak…” görevi büyükşehir belediyesine verilmiş, 18/e maddesinde de “6’ncı maddenin (A) fıkrasının (c) bendinde belirtilen alanlardaki ilan asma yerleri, elektrik direkleri, büfeler ile tercihli yollardaki bariyerlere konulacak her türlü ilan ve reklamların vergileri ile asma tahsis ve bakım ücretlerinin” büyükşehir belediyelerince alınacağı belirtilmiştir.
Yasaya göre büyükşehir belediyesince ilan asılması için özel olarak ayrılmış ve düzenlenmiş yerlere, ana arterler üzerindeki elektrik direklerine, büfelere, tercihli yollardaki bariyerlere konulan ilan ve reklamların hem vergilerini, hem de asma tahsis ve bakım ücretlerini büyükşehir belediyeleri almaya yetkilidir.
Bunun dışında ana arterde olsa bile yol kenarındaki binaların yahut dükkanların yüzlerine, yol kenarındaki binanın özel mülke konu bahçesine dikilen direklere konulan reklamların vergileri ise mahalli belediyece alınacaktır.
Dosyanın incelenmesinden, 9.10.1997 tarihli yoklama fişi ile yükümlü şirkete … mevki yeşil alanda özel direkte “…” ibareli ışıksız tek yüzlü panonun asılı olduğu ve ilan ve reklam vergilerinin de Maltepe Belediye Başkanlığına … tarih ve … sayılı makbuzla ödendiği tespit edilmiş olup, reklam panosunun 3030 sayılı Kanunun Büyükşehir Belediyesi Gelirleri Başlığını taşıyan 18. maddesinin (e) bendinde belirtilen ilan asma yerlerine, elektrik direklerine, büfe ve tercihli yollardaki bariyerlere konulmadığı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, yoklama fişine dayanılarak dava konusu ilan ve reklam vergisinin Büyükşehir Belediyesince tarh, tahakkuk ve tahsiline, ceza uygulanmasına olanak bulunmadığından ilan ve reklam vergisine bağlı olarak kesilen ağır kusur cezasının terkini gerekirken kusur cezasına çevirmek suretiyle değişiklikle onayan vergi mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulüne … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dasyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 6.10.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.