Danıştay Kararı 9. Daire 1998/3883 E. 1999/3348 K. 30.09.1999 T.

9. Daire         1998/3883 E.  ,  1999/3348 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/3883
Karar No: 1999/3348

Temyiz İsteminde Bulunan : Bornova Vergi Dairesi Başkanlığı- İZMİR
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Meşrubat dağıtım ve pazarlama işi yapan yükümlü şirketin, bayilik sözleşmesi yaptığı firmalarda kullanılmak üzere yaptırdığı ışıklı ve ışıksız reklam panolarına ait giderin, pazarlama, satış ve dağıtım gideri olduğu kabul edilerek tamamının gider olarak indirilmesinin mümkün olmadığı, bu giderin amortisman yoluyla itfa edilmesi gerektiği yolundaki vergi inceleme raporuna dayanılarak 1995/Şubat, 1995/Haziran ile Aralık ve 1996/Ocak dönemleri için kusur; 1995/Mayıs dönemi için ağır kusur cezalı olarak tarholunan katma değer vergisinin terkini istemiyle açılan davayı; sözkonusu reklam panolarının ticareti yapılan meşrubatın tanıtımını yapmak ve satışını artırmak amacıyla satıcılara sözleşme gereği devredilen emtia olduğu, bunların yükümlü şirket tarafından işletmede kullanıldığı yolunda bir tespit olmadığı, bu panoların Vergi Usul Kanununun 313. maddesinde tanımlanan amortismana tabi iktisadi kıymet olarak nitelendirilemeyeceği, dolayasıyla bu panolar için yapılan giderlerin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel gider mahiyetinde olduğunun kabulüyle bir defada ve ilgili dönemde indirilmesi icabettiği, bu durumda salınan vergi ve kesilen cezalarda isabet görülmediği gerekçesiyle kabul ederek cezalı tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; panolara ilişkin giderin amortisman yoluyla itfa edilmesi gerektiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 30.9.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.