9. Daire 1998/2697 E. , 1999/1516 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1998/2697
Karar No: 1999/1516
Temyiz İsteminde Bulunan : Konak Vergi Dairesi Müdürlüğü – İZMİR
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirketin ihtirazi kayıtla verdiği Şubat/1996 dönemi beyannamesi üzerinden tahakkuk ettirilip ödenen ek vergi, eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisinin iadesi istemiyle açılan davayı; 3065 sayılı Kanunun 60/1 maddesinde, maddede yazılı malların ithalinin veya imalatçıları tarafından tesliminin ek vergiye tabi olduğu, her türlü alkolsüz içkiler için vergi oranının %10 olarak belirlendiği, 3418 sayılı Kanunun 4. maddesinde ise eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisinin mükellefinin vergiye tabi mamülleri imal edenlerle ithalatçılarının olduğunun hükme bağlandığı, olayda post-mix cola olarak adlandırılan, ana konsantreyi su ve karbondioksit ile karıştırarak cola ürünü elde eden davacı şirketin imalatçı kabul edilmesi sonucu dava konusu vergilerin tahsil edildiği, ancak 27 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu ve uygulamaya yönelik kriterler çerçevesinde davacı şirketin bu faaliyetinin imalat olarak nitelendirilemeyeceği, Danıştayın süregelen içtihatlarının da bu yönde olduğu, bu durumda basit bir karışım işini imalat sayarak dava konusu vergilerin tahakkuk ve tahsilinde isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının;yapılan işlemin imalat olduğu ve yasaya uygun olan tarhiyatın onanması gerektiği ileri sürülerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi
gerektiği yolundadır.
Savcı …’un Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 14.4.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.