Danıştay Kararı 9. Daire 1997/4802 E. 1998/3920 K. 27.10.1998 T.

9. Daire         1997/4802 E.  ,  1998/3920 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1997/4802
Karar No: 1998/3920

Temyiz İsteminde Bulunan : … Vergi Dairesi Müdürlüğü – ….
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : Yükümlünün 1993 takvim yılı defter ve belgelerinin incelenmesi neticesinde düzenlenen inceleme raporuna dayanılarak 1993/Ocak ila Temmuz ayları için tarhedilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3/B maddesinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğunun belirtildiği, 134. Maddesinde ise, vergi incelemesinde maksadın ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tesbit etmek ve sağlamak olduğunun hükme bağlandığı, inceleme raporuyla yükümlünün satışını yaptığı kömür ve çimento için fatura düzenlemediği ve kayıtlarına intikal ettirmediğinin, bu faaliyetinden dolayı % 10 firesi olduğu yolundaki beyanı dikkate alınarak yapılan hesaplamada, …TL. katma değer vergisi hariç belgesiz satış hasılatı bulunduğunun tesbit edildiğinin anlaşıldığı, … Ticaret Odasının … tarih ve … sayılı yazısında belirtilen bilgiler ve yükümlünün faaliyetinden dolayı % 10 firesi olduğu beyanı da dikkate alınarak 1993 yılı defter ve belgeleri üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda, faturası alınmadan satılan alçı, odun, mozaik ve kireç için toplam …- lira belgesiz satış hasılatı olduğunun, yükümlünün gerçek gelir ve giderinin bulunabilmesi için alış ve satışını yaptığı bu mallar için ödenen tahmil ve tahliye giderlerininde toplam …- lira olarak hesaplanarak maliyetine intikal ettirildiğinin, hesaplanan faturasız satış hasılatından belgesiz alış maliyeti ile tahmil ve tahliye giderlerinin tenzili sonucu …- lira daha eksik beyanda bulunması gerekli olduğunun saptandığı, sonuç olarak yükümlünün beyan dışı kalmış bir kazancı ve teslim bedeli bulunmadığı anlaşıldığından tarhedilen cezalı vergide isabet görülmediği gerekçesiyle kabul ederek kaçakçılık cezalı katma değer vergisini kaldıran … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; yükümlünün defter ve belgelerinin ihticaca salih olmadığı ve 1993 yılında yükümlü tarafından …- lira kar beyan edildiğine göre bilirkişice mükellefin zarar ettiği sonucuna varılmasının doğru olmadığı ileri sürülerek bozulması istenmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İnceleme raporuna dayanılarak yükümlü adına 1993/Ocak ila Temmuz ayları için re’sen tarhedilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisi, yükümlünün 1993 takvim yılında …- lira zararı olduğu ve katma değer vergisi açısından beyandışı kalmış bir kazancı mevcut olmadığı belirtilen bilirkişi raporuna dayanılarak … Vergi Mahkemesince kaldırılmış ise de, aynı bilirkişi raporunda belgesi düzenlenmeden satışı yapılan kömür ve çimentodan elde edilen hasılatın …- lira olduğu belirtildiğinden tarhiyatın bu tutar üzerinden onanması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle vergi dairesi temyiz isteminin kabulü ile … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
İstem, kömür ve çimento satışından dolayı yükümlünün elde etmiş olduğu … TL. hasılatı için belge düzenlenmediğinin inceleme raporuyla tesbit edilmesi üzerine 1993/Ocak ile Temmuz dönemleri için re’sen tarhedilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı kabul eden … Vergi Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasına ilişkin bulunmaktadır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20.maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca boçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade edeceği hüküm altına alınmıştır.
Dosyanın incelenmesinden vergi inceleme raporuyla yükümlünün 1993 takvim yılında kömür ve çimento satışından elde etmiş olduğu …- lira hasılat için belge düzenlemediğinin tesbit edildiği, bilirkişi raporunda ise, yükümlü tarafından belgesiz alışı yapılan alçı, odun, mozaik ve kirecin … TL. tutarında olduğu, bu emtialar için ödediği tahmil, tahliye ve hammaliye gideri olan … TL dikkate alındığında toplam …- lira gideri bulunduğu, bu tutardan belgesiz satışı yapılan kömür ve çimentodan elde edilen …- lira hasılat tenzil edildiğinde kalan …- liranın yükümlünün 1993 takvim yılı zararı olduğu ve katma değer vergisi açısından beyandışı kalmış bir kazancın bulunmadığı sonucuna varıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, bilirkişi raporuyla tesbit edilen 1993 takvim yılında belgesiz satışı yapılan kömür ve çimentodan elde edilen …- lira hasılat yukarıda belirtilen yasaya göre katma değer vergisinin matrahını oluşturacağından, bu matrah üzerinden katma değer vergisinin onanması gerekirken aksine verilen mahkeme kararında yasal isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle vergi dairesi temyiz isteminin kabulü ile … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 27.10.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.