Danıştay Kararı 9. Daire 1996/852 E. 1996/3241 K. 22.10.1996 T.

9. Daire         1996/852 E.  ,  1996/3241 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/852
Karar No: 1996/3241

Temyiz İsteminde Bulunan : Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi Müdürlüğü
İSTANBUL
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : Yükümlü Şirket tarafından ödenen taşıt alım vergisinin red ve iadesi istemi ile açılan davayı; 1318 sayılı Finansman Kanununun taşıt alım vergisi ile ilgili 3/d maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 81. Maddesi hükümlerine uygun olarak şahıs şirketlerinin sermaye şirketleine dönüşmesi veya ferdi işletmelerin sermaye şirketlerine devrolunması ile yeni şirkete devredilecek taşıtların taşıt alım vergisine tabi olmadığının hükme bağlandığı, yükümlü şirketin …’ın da dahil olduğu 5 kurucu ortak tarafından kurulduğu, ferdi işletmenin anonim şirkete devri ile ilgili kuruluş işlemlerinin 13.11.1991 tarihinde tescil edilerek 20.11.1991 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği, şirketin kuruluşuna kadarki ticari faaliyetlerin … firması bünyesinde yürütüldüğü, bütün bu faaliyetlerin anonim şirkete intikal ettirileceğinin karara bağlandığı, bu durumda yükümlü şirket ferdi işletmenin bir devamı olduğuna göre devredilen taşıtlardan dolayı tahsil edilen taşıt alım vergisinde isabet bulunmadığı gerekçesi ile kabul ederek tahsil edilen verginin terkin ve iadesine hükmeden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; … firmasının 30.9.1991 tarihinde faaliyetinin sona erdiği, ferdi işletmenin sermaye şirketine devrolunmasının sözkonusu olmadığı, ferdi işletmenin bilanço esasına göre vergilendirilip vergilendirilmediğinin araştırılmadığı iddiaları ile bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi … ‘nun Düşüncesi : İleri sürülen iddialar, usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına 22.10.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.