Danıştay Kararı 9. Daire 1996/5879 E. 1997/4488 K. 26.12.1997 T.

9. Daire         1996/5879 E.  ,  1997/4488 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/5879
Karar No: 1997/4488

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Karşı Taraf : Siirt Vergi Dairesi Müdürlüğü- SİİRT

İstemin Özeti : Hayvan besiciliği faaliyetinde bulunan yükümlünün işyerinde 1994 yılında çıkan yangında 1991 yılına ait defter ve belgelerinin yanması sonucunda incelemeye ibraz edilememesi nedeniyle düzenlenen ve katma değer vergisi tarhiyatı öneren … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporunun iptali istemiyle açılan davayı; Vergi Usul Kanununun 378. maddesinde vergi mahkemesinde dava açılabilecek hallerin düzenlendiği, dosyanın incelenmesinden, 12.11.1996 tarihinde … Asliye Hukuk Mahkemesi kaydıyla açılan davada uyuşmazlık konusu ihbarnamenin düzenlenme ve tebliğ tarihinin … ve sayısının … olduğunun belirtildiği, savunma ve eklerinden ise sözkonusu tarih ve yazıyla defter ve belgelerin istenildiği, bilahare … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporu düzenlenip 10.1.1996 tarihinde tebliğ edildiğinin anlaşıldığı, sözkonusu rapora dayanılarak düzenlenen bir ihbarname bulunup bulunmadığının ara kararı ile sorulduğu, gelen yanıtta ihbarname düzenlenmediğinin, sadece vergi inceleme raporunun tebliğ edildiğinin belirtildiği, bu durumda, Vergi Usul Kanununun 20. maddesi uyarınca yapılmış bir tarhiyattan sözedilemeyeceği, ayrıca bu haliyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesinin (d) bendinde belirtilen idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle reddeden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; defter ve belgelerin yanmasının kendi iradesi dışında olduğu, mahkemeye faturaları ibraz etmesine rağmen bunlar dikkate alınmadan karar verildiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …’ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığı gibi yükümlünün kendisine ihbarname tebliği üzerine her zaman dava açma imkanı bulunduğundan, temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına, …- lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 26.12.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.