Danıştay Kararı 9. Daire 1996/5034 E. 1997/4021 K. 09.12.1997 T.

9. Daire         1996/5034 E.  ,  1997/4021 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/5034
Karar No: 1997/4021

Temyiz İsteminde Bulunan : Kurtdereli Vergi Dairesi Müdürlüğü- BALIKESİR
Karşı Taraf : …

İstemin Özeti : Yükümlü şirket tarafından satın alınan ödeme kaydedici cihaza ait levhanın süresinde asılmadığı nedeniyle kesilen usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı; cihazın 13.11.1995 tarihinde açılan şube için alındığının ihtilafsız olduğu, Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla ilgili 27 ve 28 nolu Genel Tebliğlere göre şube açılması durumunda sürenin 60 gün olacağının belirtildiği ve bu durumda levhanın süresinde alındığı gerekçesiyle kabul ederek cezayı kaldıran … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; 36 seri nolu Genel Tebliğde, şubelerin 30 gün içinde ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlamaları gerektiğinin belirlendiği ve 27 seri nolu Genel Tebliğe göre ise 15 gün içinde gerekli bilgi ve belgelerle vergi dairesine başvurmalarının gerektiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, 13.11.1995 tarihinde şube açan yükümlü adına satın aldığı ödeme kaydedici cihaza ait levhayı süresinde asmaması nedeniyle kesilen usulsüzlük cezasını kaldıran mahkeme kararının bozulması istemine ilişkindir.
Dosyanın incelenmesinden, yükümlü şirketin şubesinin 13.11.1995 tarihinde açıldığı, aynı tarihte ödeme kaydedici cihazın satın alındığı, ancak levha almak için 15 gün içinde başvurulması gerekirken, 28.11.1995 tarihinde, yani bir gün geciktirilerek başvuruda bulunulduğu, bu başvurudan sonra 20 seri nolu Genel Tebliğe dayanılarak usulsüzlük cezası kesildiği anlaşılmıştır.
Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanunla ilgili 28 nolu Genel Tebliğin 2. maddesinin (c) fıkrasında; ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin, işyeri sayısını arttıran (şube şeklinde başka işyerleri de açan) mükelleflerde, bu işyerlerinin açıldığı tarihten itibaren (her bir işyerinde ayrı ayrı) 60 gün içinde başlayacağı kuralı yer almaktadır.
Anılan tebliğdeki 60 günlük süre ödeme kaydedici cihazı kullanma mecburiyetini gösteren müddet olup, satın alınmış olan ödeme kaydedici cihazdan dolayı vergi dairesine bildirim ve levha asma mecburiyeti ise her durumda 15 gündür. Bu nedenle mahkemece, anılan tebliğde yer alan 60 günlük sürenin geçmediğinden bahisle kesilen usulsüzlük cezasının kaldırılmasına karar verilmesinde yasal isabet bulunmamakta ise de, Ödeme Kaydedici Cihaz Hakkındaki 3100 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan tebliğlerle yükümlülerin vergiye ait işlemlerinin düzenli yürütülmesi ve vergi kaçağının önlenmesi amacıyla yasal düzenlemeler ve buna bağlı tedbirler getirildiği gibi, ayrıca yükümlünün kısa bir süre sonra, 28.11.1995 tarihinde vergi dairesine başvurmuş olması ve geçen bu süre zarfından kayıtsız satış yaptığı ve eksik kazanç beyan ettiği yolunda idarenin herhangi bir tespitinin bulunmaması karşısında, olayın taşıdığı bu özellikler ve yasanın amacı dikkate alınarak verilen terkin kararı sonucu bakımından yerinde görülmüştür.
Açıklanan nedenlerle … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının bozulmasına ilişkin temyiz isteminin reddine 9.12.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.