Danıştay Kararı 9. Daire 1996/208 E. 1997/1818 K. 28.05.1997 T.

9. Daire         1996/208 E.  ,  1997/1818 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/208
Karar No: 1997/1818

Temyiz İsteminde Bulunan : Zeytinburnu Belediye Başkanlığı – İSTANBUL
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Mağazasında paketleme için kullandığı naylon poşet çantalar üzerinde işletmenin ünvan, adres ve telefon numarasının bulunduğu ve bunların etkin reklam aracı olduğu gerekçesiyle yoklama fişine dayanılarak yükümlü şirket adına 1994 yılı için 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12-16 maddeleri uyarınca kusur cezalı olarak tarh olunan ilan ve reklam vergisinin kaldırılması istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 15. maddesinin 5. bendinde ilan ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar veya benzerlerinin her biri için belirtilen asgari ve azami miktarlar arasında ilan ve reklam vergisi alınacağı, aynı Kanunun istisna ve muaflıklar başlıklı 14. maddesinin 4. bendinde ise, işletmelerin iştigal ve imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerine ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifenamelerden ilan ve reklam vergisi alınmayacağının hükme bağlandığı, dosyanın incelenmesinden, mağazada paketleme için kullanılan ve üzerinde işletmeyi tanıtıcı yazı ve işaretlerin bulunduğu naylon poşet çantaların yukarıda açıklanan kanun hükmünde belirtilen eşyalardan olmadığı, dolayısıyla ilan ve reklam vergisi kapsamına girmediği açık bulunduğundan, cezalı tarhiyatta yasal isabet görülmediği gerekçesiyle kabul ederek dava konusu cezalı tarhiyatı kaldıran … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; reklam amacıyla bastırılıp müşterilere dağıtılan poşetlerin ilan ve reklam vergisine tabi olduğu ileri sürülerek bozulması istenmektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun istemin reddi gerektiği yolundadır.
Savcı …’ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ün Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına, ….- lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 28.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.