Danıştay Kararı 9. Daire 1996/204 E. 1997/4056 K. 10.12.1997 T.

9. Daire         1996/204 E.  ,  1997/4056 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/204
Karar No: 1997/4056

Temyiz İsteminde Bulunan : Kağıthane Vergi Dairesi Müdürlüğü – İSTANBUL
Karşı Taraf : …
Vekili : …

İstemin Özeti : İhracatı teşvik belgesine istinaden PTT İşletme Genel Müdürlüğünden ihalesi alınan GSM … Avrupa Mobil telefon sistemi işi ile ilgili olarak yapılan ihale sözleşmesinden dolayı yükümlü şirket adına tarh edilen kusur cezalı noter harcının kaldırılması istemiyle açılan davayı; 3505 sayılı Kanunun geçici 2.maddesinde, ihracat teşvik belgesine bağlanan döviz kazandırıcı faaliyet ve işlemlerin ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edildiğinin hükme bağlandığı, bu Kanundaki usul ve esasları tesbit etme konusunda Devlet Bakanı ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye dayanılarak çıkartılan 1 seri nolu Genel Tebliğin 15/a maddesi ile 93/1 sayılı İhracatı Teşvik ve Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Teşvik Tebliğinin 14/d. maddesinin incelenmesinden, yurtdışı ve uluslararası yurt içi ihalelerin döviz kazandırıcı işlemler olduğu ve işlemlerin ihracatı teşvik tedbirlerinden yararlanacağı, bu işle ilgili olmak kaydıyla sözleşmenin düzenlenmesi sırasında düzenlenen kağıtlar ile verilen avansların teşvik tedbirlerinden yararlanacağının açıkça belirtildiğinin görüldüğü, olayda PTT Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası ihaleye açılan GSP_… Avrupa Mobil Telefon sistemi kurulması ile ilgili sözleşmenin 1.7.1993 tarihinde imzalandığı, davacı şirketin bu işle ilgili olarak … tarih ve … sayılı ihracatı teşvik belgesini aldığı ve belge kapsamının … Avrupa Mobil Telefon sistemi projesi ile ilgili olduğunun anlaşıldığı, bu durumda 1.7.1993 tarihinde yapılan sözleşme teşvik belgesi kapsamında bulunduğundan, teşvik belgesinin alındığı 14.7.1993 tarihinden önce düzenlenen sözleşmenin harç istisnasından yararlanamayacağından bahisle yapılan cezalı tarhiyatta yasal isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul ederek cezalı tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; İstanbul Defterdarlığı Vasıtalı Gelir Müdürlüğünün … tarih … sayılı yazısında sözleşmenin, ihracatı teşvik belgesinin geçerlilik tarihi olan 14.7.1993 tarihinden önce düzenlenmiş olması nedeniyle noter harcına tabi tutulması gerektiği belirtildiğinden, bu yazıya dayanılarak yapılan cezalı tarhiyatın yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz iddialarının reddi gerektiği savunulmuştur.
Savcı …’in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. Fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar, usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına 10.12.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.