9. Daire 1996/1290 E. , 1996/2291 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1996/1290
Karar No: 1996/2291
Temyiz İsteminde Bulunan : Karaköy Vergi Dairesi Müdürlüğü
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Veraseten intikal eden ve sit alanı içerisinde bulunan taşınmazın değer gösterilmeden beyan edilmesi nedeniyle emlak vergi değeri üzerinden tahakkuk ettirilen veraset ve intikal vergisinin terkini istemiyle açılan davayı; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 3386 sayılı Kanunla değişik 21.maddesinin 3.fıkrasında, tapu kütüğünde “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan ve 1. ve 2. grup olarak gruplandırılmış taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle kesin yapılanma yasağı getirilmiş parsellerin her türlü vergi, resim ve harçlardan istisna olduğunun hükme bağlandığı, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunundan sonra yürürlüğe giren ve özel bir düzenlemeyi içeren 2863 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği, dosyanın incelenmesinden …, … ada, … parsel sayılı taşınmazın Boğaziçi doğal sit alanı içinde kaldığı ve üzerinde yapılanma yasağı bulunduğunun anlaşıldığı, bu durumda yukarıda sözü edilen istisna hükümlerinin anılan taşınmaz hakkında da uygulanması icab ettiği gerekçesiyle kabul ederek yükümlünün hissesine isabet eden veraset ve intikal vergisini terkin eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 3. ve 4. maddelerinde kısıtlı taşınmazlar nedeniyle veraset ve intikal vergisi uygulanmayacağına dair bir hüküm bulunmadığı ve yükümlü sözü edilen taşınmazı beyan ettiğinden dava açamayacağı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Savcı …’nun Düşüncesi : 7.7.1992 tarihinde vefat eden murislerinden intikal eden mallardan dolayı varisleri tarafından verilen beyannamede … İlçesi … pafta … Ada … parsel sayılı arsa için Boğaziçi doğal sit alanında kalması nedeniyle her türlü vergi ve resimden istisna olduğu belirtilerek değer beyan edilmemesi üzerine, vergi dairesince bu ihtirazi kayıt kabul edilmeyerek söz konusu arsanın emlak vergi beyannamesinde gösterilen değerinin intikal eden diğer malların değeri ile birleştirilerek yükümlünün hissesi oranında yapılan Veraset ve İntikal Vergisi tarhiyatı aleyhine açılan davanın kabulü ile tarhiyatın terkinine ilişkin olarak verilen … Vergi Mahkemesi kararı; Tapu kütülğünde “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” kaydı konulmuş ve 1 ve 2 nci grup olarak guruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parsellerin hertürlü vergi resim ve harçtan muaf olduklarını hükme bağlayan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun değişik 21 nci maddesinin 3.fıkrası amir hükmüne uygun bulunduğundan, yasal dayanaktan yoksun temyiz isteminin reddi ile onanmasının uygun olacağı düşünülmüştür.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : İleri sürülen iddialar, usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Duruşma istemi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 55.maddesinin 4.fıkrası uyarınca yerinde görülmeyerek incelemeye geçildi.
Temyiz … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına 13.6.1996 gününde oybirliği ile karar verildi.