Danıştay Kararı 9. Daire 1995/3278 E. 1997/298 K. 29.01.1997 T.

9. Daire         1995/3278 E.  ,  1997/298 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1995/3278
Karar No: 1997/298

Temyiz İsteminde Bulunan : Osmangazi Belediye Başkanlığı – BURSA
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …

İstemin Özeti : 1994 -1997 yılları için tahakkuk ettirilen emlak vergilerine karşı açılan davayı; 17.5.1991 tarihinde yürürlüğe giren 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkında 3741 sayılı Kanunun muafiyetler başlıklı ek 11. maddesinde; “Dernek, birlik, federasyon, konfederasyonun kuruluş amacına uygun olarak kullanılmak üzere iktisap ettikleri ve edecekleri gayrimenkuller ile gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.” hükmünün yer aldığı, kanunun açık hükmü karşısında vergiden muaf olan ve bu duruma uygun şekilde beyanda bulunan davacı adına tahakkuk ettirilen vergilerde isabet görülmediği gerekçesiyle kabul ederek, tahakkuku terkin eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda, Birliğin emlak vergisinden muaf olduğuna dair bir hüküm bulunmadığı, anılan kanunun 22. maddesi hükmü karşısında bu kanunda yer almayan muafiyetin uygulanamayacağı ileri sürülerek bozulması istenmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : Uyuşmazlık, … Odaları Birliğine ait taşınmaz nedeniyle Birlik adına 1984-1987 yılları için Emlak Vergisi tahakkuk ettirilmesinden doğmuş olup Vergi Mahkemesince tarhiyatın terkini yolunda verilmiş olan kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkındaki 3741 sayılı Kanun’un muafiyetler başlıklı ek II nci maddesinde; “Dernek birlik, federasyon ve konfederasyonun kuruluş amacına uygun olarak kullanılmak üzere iktisap ettikleri ve edecekleri gayrimenkuller ile gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır” hükmü yer almıştır.
Temyiz dilekçesinde 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 22.maddesinde bina ve arazi vergileriyle ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin bu kanuna eklenmek veya bu kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği hükmünün yer aldığından bahisle Birliğin emlak vergisinden muaf tutulamıyacağı ileri sürülmekte ise de Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Kanununun anılan değişik II.maddesi hükmünün özel ve sonraki bir kanun, Emlak Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin ise genel ve önceki bir kanun olduğu ve özel ve son aki kanun hükmünün genel ve önceki kanun hükmü yerine uygulanması gerektiği yolundaki hukuk ilkesi karşısında uyuşmazlığa Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Birliğine ait taşınır ve taşınmaz mallara vergi, resim ve harç muafiyeti sağlayan 507 sayılı Kanunun 3741 sayılı Kanunla değişik II.maddesi hükmünün uygulanması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddi ile temyiz konusu mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’ün Düşüncesi : İleri sürülen iddialar, usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığı gibi, 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanununun 17.5.1991 tarihinde yürürlüğe giren ek 11. maddesi hükmünün özel ve sonraki bir kanun, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 1.3.1972 tarihinde yürürlüğe giren 1610 sayılı kanunun 14. maddesi ile değişik 22. maddesinin ise genel ve önceki kanun olması nedeniyle, özel ve sonraki kanun hükmünün, genel ve önceki kanun hükmü yerine uygulanması gerektiğinden temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına …- lira ilam harcının temyiz edenden alınmasına 29.1.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.