Danıştay Kararı 9. Daire 1995/3118 E. 1997/8 K. 07.01.1997 T.

9. Daire         1995/3118 E.  ,  1997/8 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1995/3118
Karar No: 1997/8

Temyiz İsteminde Bulunan : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı
İSTANBUL
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …

İstemin Özeti : Bir siyasi partiye ait afişlerin şehir dahilindeki elektrik direklerine yapıştırıldığının yoklama tutanağı ile tespit edilmesi nedeniyle yükümlü reklam şirketi adına 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12 ve 3030 sayılı Kanunun 18/e maddesine göre tarh edilen kaçakçılık cezalı ilan ve reklam vergisi ile asma tahsis ve bakım ücretinin terkini istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Kanunun 14/7. maddesine göre siyasi partilerin siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları ilan ve reklamların ilan ve reklam vergilerinden muaf olduğu, olayda ilan panolarına asılan afişlerin bir siyasi partiye ait olduğu anlaşıldığından tarhiyatta yasal isabet bulunmadığı gerekçesi ile kabul ederek tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; vergiye konu afişlerde siyasi partinin adının geçmediği şahsın adının ve sloganının yer aldığı iddiasıyla bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …’in Düşüncesi : 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14 üncü maddesinin 7 nci fıkrasında,Siyasi Partiler Kanununa göre kurulmuş siyasi partilerin,siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları her türlü ilan ve reklamların ilan ve reklam vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmıştır.
Tarhiyatın dayanağı olan … gün ve … sayılı yoklama fişinin incelenmesinden panolarda bir siyasi partinin adı ve ambleminin değil siyasi şahsın adı ve sloganının yer aldığı posterin asılı olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda söz konusu ilanların 2464 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin 7 nci fıkrasında yer alan muafiyet hükmünden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle tarhiyatı kaldıran vergi mahkemesi kararında isabet görülmediğinden temyiz isteminin kabulü ile temyiz konusu kararın bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’nun Düşüncesi : İleri sürülen iddialar, usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına, ….- lira ilam harcının temyiz isteminde bulunandan alınmasına 7.1.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.