9. Daire 1995/2336 E. , 1997/198 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1995/2336
Karar No: 1997/198
Temyiz İsteminde Bulunan : Çankaya Belediye Başkanlığı-ANKARA
Vekili : …
Karşı Taraf : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Yükümlü şirketin bastırıp dağıttığı katologlar nedeniyle 1994 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dönemleri için tarh olunan kusur cezalı ilan ve reklam vergisinin terkini istemiyle açılan davayı; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14/2. maddesinde, her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmayacağının hükme bağlandığı, 5680 sayılı Basın Kanununun 2. maddesinde “basılmış eserlerin” 3. maddesinde “mevkute”nin tanımlandığı, 9. maddesinde ise, mevkutenin çıkarılacağı yerin en büyük mülki amirine bir beyanname verileceği, mülki amirliğin verilen beyannameyi kabul ve mukabilinde bir alındı belgesi vermeye mecbur olduğunun hükme bağlandığı, olayda 5680 sayılı Basın Kanununa göre 28.9.1993 tarihinde imtiyaz sahibi olan …’in, “…” adlı derginin 15 günde bir yayınlanacağı hususlarını Ankara valiliğine beyanname ile beyan ettiği ve bu hususun Ankara Valiliğinin … gün ve … sayılı alındı yazısı ile sabit bulunduğu, bu durumda 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14/2. maddesi hükmüyle istisna kapsamına alınan ve 7 sayı olyarak yayınlanan 350.000 adet dergi üzerinden tarh olunan kusur cezalı ilan ve reklam vergisinde yasal isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul ederek tarhiyatı terkin eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; yükümlü şirketin pazarladığı ürünlerin reklamını içeren katalogların dergi olmadığı ve bu nedenle vergiden istisna tutulamayacağı ileri sürülerek bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Savcı …’ün Düşüncesi : Uyuşmazlıkta, … A.Ş. adına, (…) adı ile yaptığı yayın nedeniyle tahakkuk ettirilen kusur cezalı ilan-reklam vergisini, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14 ncü maddesinin 2 nci fıkrası gereğince her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmayacağı gerekçesiyle terkin eden Vergi Mahkemesi kararının Çankaya Belediye Başkanlığı’nca temyizen incelenmesi istenilmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14 ncü maddesinin 2 nci bendinde her tür gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınmıyacağı hükme bağlanmıştır. Anlaşmazlık konusu olayda, yükümlü şirketçe (…) adı ile yapılan yayın, bir dergi olmayıp, mağazada satılan malların niteliklerini ve fiyatlarını göstermek suretiyle reklamını yapan bir katalog niteliğindedir. Dolayısıyla bu yayımda yer alan reklamların, yayınlanan bir dergide yer alan ilan ve reklam olarak kabulü mümkün bulunmadığından, olayda, yukarıda açıklanan istisna ve muafiyet hükmünün uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Aynı kanunun tarife ve nisbeti düzenleyen 15 nci maddesinin 5 nci bendinde ilan ve reklam amacı ile dağıtılan katalogların her birinden alınacak olan ilan-reklam vergisinin, tarifede yer alacak alt ve üst sınırları gösterilmiş bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, sözü geçen yayının ilan-reklam vergisine tabi tutulması gerektiğinden belediye temyiz isteğinin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 14/2. maddesinde, her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamların ilan ve reklam vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmış olup, yükümlü şirketin bastırdığı ve dağıttığı “…” adlı mevkute bir katalog niteliğinde olduğundan ilan ve reklam vergisine tabi tutulması gerekir.
Ancak basılan kataloglardan belediye sınırları içerisinde dağıtılan miktar tespit edilmek suretiyle tarhiyat yapılması gerektiğinden tarhiyatın değişiklikle onanması gerekirken tamamen terkin eden vergi mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12. maddesinde, belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın ilan ve reklam vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 14/2. maddesinde, her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlardan vergi alınamayacağı, yine aynı Kanunun 15. maddesinin 5. bendinde, ilan ve reklam amacıyla dağıtılan broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri, biblolar ve benzerlerinin herbir için tarifesine göre ilan ve reklam vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, yükümlü şirket tarafında çıkarılan “…” adlı yayının … A.Ş. tarafından 50.000 adet olarak basıldığının belediye başkanlığına bildirilmasi üzerine 1994 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dönemleri için kusur cezalı ilan ve reklam vergisi tarh olunduğu, açılan dava sonucunda vergi mahkemesince, ” …” adlı yayının 5680 sayılı Basın Kanununa göre dergi olarak 15 günde bir yayınlanacağının Ankara Valiliğine beyan edildiği, bu nedenle dergide yer alan ilan ve reklamların ilan ve reklam vergisinden istisna olduğu gerekçesiyle cezalı tarhiyatın terkin edildiği anlaşılmıştır.
Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğünde dergi; siyasa, yazın, teknik gibi sanat ve bilimle ilgili konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayın, mecmua olarak tanımlanmış, yine kataloğun ise, kitabevi, yayınevi, kurum gibi kuruluşların yayınlarını, ürettikleri malları eşyaları tanıtan liste yada kitap olduğu belirtilmiştir.
Dosyada bulunan “…” adlı yayının, yükümlü şirketin pazarladığı malların ve eşyaların fiyatlarını da belirtmek suretiyle tamamen reklama yönelik olduğu, siyasa, yazın, teknik gibi sanat ve bilimle ilgili konuları inceleyen bir dergi niteliğinde bulunmadığı ve tamamen katalog tanımına uyduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda söz konusu yayının yukarıda sözü geçen Kanunun hükümlerine göre ilan ve reklam vergisine tabi tutulmasında yasalara aykırılık bulunmamaktadır. Ancak … A.Ş. nin 4.2.1994 günlü yazısında “…”ın basımevlerinde 15 günde bir 50.000 adet basıldığı belirtilmiş olduğundan, Çankaya Belediye sınırları ile mücavir alanları içinde dağıtımı yapılan miktarın tespiti ile tarhiyatın bu miktar üzerinden onanması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulüne … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının bozulmasına, dosyanının yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 16.1.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.