Danıştay Kararı 8. Daire 2023/318 E. 2023/730 K. 21.02.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2023/318 E.  ,  2023/730 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/318
Karar No : 2023/730

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : 1- … Başkanlığı
2- … Üniversitesi

DAVANIN ÖZETİ : … Üniversitesi Eczacılık Fakültesine yabancı öğrenci statüsü ile yurt dışı lise mezuniyetinden yararlanarak kayıt yaptıran davacı tarafından, lisans eğitimine başladıktan iki yıl sonra YÖK’ün … Üniversitesi’ne gönderilen … tarihli … numaralı kararı gerekçe gösterilerek davacının Türkiye’de de bir lise eğitimi almış olması sebebiyle öğrencilik kaydının silinmesi üzerine, Yök’ün … üst yazılı … sayılı işleminde bahsi geçen Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 04.11.2020 tarihli toplantısında alınan kararla, çift lise mezuniyeti olanların öğrencilik kaydının silinmesi yönündeki genel düzenleyici işleminin tamamının, YÖK’ün … Üniversitesine gönderilen … tarih … numaralı kararının tamamının, … Üniversitesi’nin … tarihli … numaralı öğrencilik kaydının silinmesine yönelik işlem ile kayıt silme işlemine 06.01.2023 tarihinde yapılan itirazın reddine ilişkin … Üniversitesi’nin … tarihli … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.

İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “İdari Davaların Açılması” başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği, belirtilmiştir.
İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Davacı tarafından Türkiye’de bir liseden mezun olduktan sonra Ukrayna’da ikinci kez bir lise eğitimi alınarak Ukrayna’da bulunan liseden 26/08/2018 tarihinde mezun olmasının ardından 08/10/2020 tarihinde … Üniversitesi’ne yabancı öğrenci statüsü ile yurt dışı lise mezuniyetinden yararlanılarak kayıt yaptırıldığı, … Üniversitesi’nin Yönetim Kurulu’nun … tarihli … no’lu toplantı ve … sayılı karar ile davacının ülkemizde de bir liseden mezun olması nedeniyle öğrencilik kaydının silinmesine karar verildiği, ilgili kararın 07/11/2022 tarihli yazı ile 08/11/2022 tarihinde öğrenen davacı tarafından, alınan karara yapılan 06/01/2023 tarihli itirazın … Üniversitesi’nin 10/01/2023 tarihli işlemi ile reddi üzerine hakkında tesis edilen kayıt silme işlemi ile bu işleme yapılan itirazın reddine ilişkin işlemlerle birlikte, YÖK’ün … üst yazılı … sayılı işleminde bahsi geçen Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 04.11.2020 tarihli toplantısında alınan kararla, çift lise mezuniyeti olanların öğrencilik kaydının silinmesi yönündeki genel düzenleyici işleminin tamamının, YÖK’ün … Üniversitesine gönderilen … tarih … numaralı kararının tamamının iptali istenilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden davacı tarafından iptali istenen işlemlerden hiç birinin aslı veya bir örneğinin dava dilekçesine eklenmediği, “genel düzenleyici işlem” adı altında dava konusu edilen işlemlerin tüm maddelerine yönelik menfaatinin somut ve net bir şekilde açıklanmadığı, dava konusu edilen bireysel işlemlerin davacıya ne zaman tebliğ edildiğine dair tebliğ mazbatalarının da sunulmadığı görülen dava dilekçesinin bu haliyle 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun şekilde düzenlenmediği anlaşılmıştır.

Dava konusu edilen YÖK’ün … tarih … sayılı işleminde, YÖK Yürütme Kurulu’nun 04/11/2020 tarihli toplantısında alınan kararlar uyarınca “Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir maddesi uyarınca belirlenen Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular ile T.C. uyruğunda bulunanların lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) görmeleri halinde yurt dışından öğrenci kabulü kontenjanlarına başvurabildikleri göz önüne alınarak”, (a)- (e) maddeleri arası olmak üzere beş madde halinde farklı durumdaki kişiler için bir takım kararlar alındığı görülmüştür. Anılan maddelerin incelenmesinden, yurtdışında bulunmadan uzaktan öğretim yolu ile yurtdışındaki bir liseden diploma alanlar, yurtdışındaki bir liseden örgün eğitim yoluyla diploma alanlar ile ilgili ülkede bulunmaksızın uzaktan eğitim sistemi ile yurtdışındaki bir lisede eğitim görerek yurtdışında üniversite eğitimine başlamış kişiler yönünden ne şekilde işlem yapılacağına ayrıntılı olarak yer verildiği görülmüştür.
Dava dilekçesinde davacının lise eğitimini uzaktan eğitim yolu ile tamamladığı ve lise diplomasını aldığı, yurtıdışında 1119 gün fiili olarak bulunarak Ukrayna Mykolaiv Lisesi’nden 26/08/2018 tarihinde mezun olduğu belirtilmiştir. Davacı tarafından YÖK’ün … tarih … sayılı işleminin tamamının iptali istenilmişse de, işlemin tamamının davacının durumu ile ilgili olmadığı dolayısıyla menfaatini de etkilemediği, farklı durumdaki öğrencilere (uzaktan ve örgün eğitim alan) ilişkin farklı şartlar arandığı görüldüğünden, davacı tarafından dava konusu edilen YÖK’ün … tarih … sayılı işleminin tamamının iptalini istemekteki menfaati açıklanması, tamamının iptali istenilmiyorsa hangi kısımlarının iptalinin istenildiği yine menfaati kapsamında açıklanarak dava konusu işlemler ile arasında kişisel meşru ve güncel menfaatinin ortaya konularak yeni bir dilekçe oluşturması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Öte yandan dava dilekçesinin 10. sayfasında ” davacının iddialarında bulunmasına rağmen idare mahkemesince karşılanmayan irdelenmeyen…” ifadelerine yer verildiği, dava konusu işlemlere ilgili ayrıca ilk derece Mahkemelerinde bir dava açılıp açılmadığı, açıldı ise ne aşamada olduğunun yenilenecek dava dilekçesinde açıklanması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından davacıya verilen lise denklik belgesinin bir örneğinin de yenilenecek dava dilekçesi ekine eklenmesi gerekmektedir.

Bu haliyle dava dilekçesinde 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,
2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilmesine,
3. Davanın yenilenmemesi durumunda kullanılmayan … TL yürütmeyi durdurma harcı ile posta gideri avansından artan miktarın istemi halinde davacıya iadesine,
21/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.