Danıştay Kararı 8. Daire 2022/7499 E. 2023/388 K. 07.02.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2022/7499 E.  ,  2023/388 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/7499
Karar No : 2023/388

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Bakanlığı

DAVANIN ÖZETİ : 2018 yılında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim görmeye hak kazanan davacı tarafından, davalı idareye 29.08.2022 tarihli dilekçesiyle askerlik hizmetinde geçen sürenin bekleme süresinden sayılması ve/veya kendisinin yabancı dil yeterlik belgesi ve öğrenim görülecek eğitim kurumundan kabul belgesinin sunulması için verilen sürenin uzatılması talebinin reddine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin ve bu işleme dayanak teşkil eden Türk öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrasındaki “öğrenime başladıktan sonra” ibaresinin iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.
HUKUKİ SÜREÇ:
Dava; 2018 yılında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim görmeye hak kazanan davacı tarafından, davalı idareye 29/08/2022 tarihli dilekçesiyle askerlik hizmetinde geçen sürenin bekleme süresinden sayılması ve/veya kendisinin yabancı dil yeterlik belgesi ve öğrenim görülecek eğitim kurumundan kabul belgesinin sunulması için verilen sürenin uzatılması talebinin reddine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin ve bu işleme dayanak teşkil eden Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrasındaki “öğrenime başladıktan sonra” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “İdari Davaların Açılması” başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği, belirtilmiştir.
İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Davacı tarafından dava konusu edilen Milli Eğitim Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminde, davacının Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliği’nin 20. maddesinin 4. fıkrası uyarınca bekleme süresinde olup öğrenim süresinde olmadığından askerlikte geçen sürede izinli sayılmasının mümkün olmadığının belirtildiği, ancak anılan Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrasında geçen “öğrenime başladıktan sonra” ibaresinin iptali istenildiğinden, işlemde geçen ve idarece davacı hakkındaki birel işlemin dayanağı olarak gösterilen Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliği’nin 20. maddesinin 4. fıkrasının da iptalinin istenilip istenilmediğinin belirtilmesi gerekmektedir.
Davacı tarafından davalı idareye 29.08.2022 tarihli dilekçe ile başvurulduğu ve dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin tesis edildiği ileri sürülmekteyse de işleme ilgi tutulan başvurunun, … tarihli … sayılı bir dilekçe olduğu görülmüş olup ilgili dilekçenin bir örneği ile 29.08.2022 tarihli başvuru dilekçesinin bir örneğinin dosyaya sunulması gerekmektedir.
Öte yandan davacı tarafından 2019 yılı nisan ayından itibaren yurtdışında öğrenim görmek için yeterli dil seviyesini edinmek ve belgelemek amacıyla kendisine tanınan bir yıllık süre içinde davalı idarenin uygun gördüğü bir kurumda ingilizce dil eğitimi almaya başladığı, 2020 yılı mart ayında Covid-19 pandemisi nedeniyle sınav yapan pek çok kurumun bir süreliğine sınavları askıya aldığı ve belirsizlik olduğu, idarece Covid-19 salgını nedeniyle bekleme sürelerini defaten uzatıldığı belirtildiğinden bu sürenin hangi tarihe kadar uzatıldığı ne zaman bittiği konusunda da açıklama yapılmak suretiyle yeni dilekçenin verilmesi gerekmektedir.
Bu durumda; dava konusu işleme esas başvuru dilekçelerinin eklenmediği, dava konusu işlemin (birel) ne zaman tebliğ edildiğine yönelik bilgi belgenin sunulmadığı ve dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminde belirtilen Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliği’nin 20. maddesinin 4. Fıkrasının da iptal edilmesinin istenilip istenilmediğinin açıkça belirtilmek suretiyle yeni bir dava dilekçesi oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bu haliyle dava dilekçesinde 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,
2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilmesine,
3. Davanın yenilenmemesi durumunda kullanılmayan … TL yürütmeyi durdurma harcı ile posta gideri avansından artan miktarın istemi halinde davacıya iadesine,
07/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.