Danıştay Kararı 8. Daire 2022/626 E. 2022/702 K. 10.02.2022 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2022/626 E.  ,  2022/702 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/626
Karar No : 2022/702

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Belediye Başkanlığı/…

DAVANIN KONUSU : Davacı tarafından, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Ticari Taksi Yönetmeliği’nin 13/2-c maddesinin iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Dava konusu uyuşmazlık, 2575 sayılı Yasanın 24. maddesi kapsamında Danıştay’ın ilk derece Mahkemesi sıfatı ile bakacağı uyuşmazlıklar arasında bulunmadığından, davanın görev yönünden reddi ve dosyanın davaya bakmakla görevli ve yetkili … İdare Mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Dava, davacı tarafından Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Ticari Taksi Yönetmeliği’nin 13/2-c maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT :
2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun ‘İlk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek davalar’ başlıklı 24. maddesinde; “Danıştay ilk derece mahkemesi olarak:
a) Cumhurbaşkanı kararlarına,
b) Cumhurbaşkanınca çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri dışındaki düzenleyici işlemlere,
c) Bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere,
d) Danıştay İdari Dairesince veya İdari İşler Kurulunca verilen kararlar üzerine uygulanan eylem ve işlemlere,
e) Birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlere,
f) Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu kararları ile bu Kurulun görev alanı ile ilgili Danıştay Başkanlığı işlemlerine, karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları ile tahkim yolu öngörülmeyen kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan idari davaları karara bağlar.” hükmü yer almıştır.
2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un ‘Tanım’ başlıklı 1. maddesinde; “Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri bu Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş genel görevli bağımsız mahkemelerdir.” hükmüne yer verilmiş olup, ‘İdare Mahkemelerinin görevleri’ başlıklı 5. maddesinde; idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştayda çözümlenecek olanlar dışındaki davaları çözümleyeceği hususu düzenlenmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ‘İlk inceleme üzerine verilecek karar’ başlıklı 15. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde; idari yargının görevli olduğu konularda görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek, dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verileceği belirtilerek, ‘İdari davalarda genel yetki’ başlıklı 32. maddesinin 1. fıkrasında; “Göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.” düzenlemesi yer almıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemeleri uyarınca, Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak inceleyeceği uyuşmazlıkların sayma suretiyle belirlendiği ve bunlar dışındaki bütün uyuşmazlıkların İdare Mahkemelerinin görevinde bulunduğu anlaşılmaktadır.
Davaya konu Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Ticari Taksi Yönetmeliği’nin ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere ilişkin olmadığı, uyuşmazlığın 2575 sayılı Kanun’un yukarıda değinilen 24. maddesinde sayılan ve ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek davalar arasında yer almadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Bu durumda; 2575 sayılı Kanun’un 24. maddesi kapsamında Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak karara bağlayacağı konular arasında yer almayan düzenlemenin iptali istemiyle açılmış olan bu davanın görüm ve çözümü, 2576 sayılı Kanun’un 5. maddesi gereğince İdare Mahkemesine ait bulunmaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİNE,
2.Dava dosyasının 2577 sayılı Kanun’un 15. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca davayı çözümlemekle görevli ve yetkili olan Çanakkale İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 10/02/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.