Danıştay Kararı 8. Daire 2022/4347 E. 2022/8076 K. 23.12.2022 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2022/4347 E.  ,  2022/8076 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/4347
Karar No : 2022/8076

DAVACI : …

DAVALILAR : 1- … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri Genel Müdür V. …
2- … Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
1. Davacının 28. Dönem Polis Meslek Eğitim Merkezi sınavında ön başvuru aşamasında sıralamaya girememesi işlemi ile,
2. Bu işlemin dayanağı olan 21/12/2021 tarih ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 06/06/2015 tarih ve 29378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği’nin 7. maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişikliğin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
2020 ve 2021 yıllarında yapılan KPSS’ye girdiği ve bu sınavlardan Bakanlıkça önceki Yönetmelik çerçevesinde belirlenen taban puanın üzerinde puanlar aldığı, 27 Aralık 2021 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinde 28. Dönem POMEM Giriş Sınavı Aday Belirleme Ön Başvuru Duyurusunun yayınlandığı, söz konusu duyuruda ön başvuru için 21 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik değişikliğinin uygulanacağının belirtildiği, söz konusu Yönetmelik değişikliğinin çok kısa bir süre sonra yayınlanan duyuruya uygulanmasının Anayasa Mahkemesinin çeşitli kararlarında vurgulandığı hukuk devleti ilkesinin ön koşulları olan belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerini ihlal ettiği, yapılan değişikliğin geçiş süreci öngörmeden uygulanmasının kendisi gibi olan bir çok aday adayı açısından mağduriyetlere neden olduğu ileri sürülmektedir.

DAVALI İDARELERİN SAVUNMALARI :
… BAKANLIĞI’NIN SAVUNMASI; 3201 sayılı Kanunun Ek 24. maddesinde Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınacak öğrencilerde aranılan şartların Yönetmelikle düzenleneceğinin hüküm altına alındığı, söz konusu hüküm çerçevesinde Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Giriş Yönetmeliğinin düzenlendiği ve 06/06/2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği, Yönetmeliğin ilk halinde Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde alan herkesin sınava başvurabildiği, 21 Aralık 2021 tarihinde yapılan değişiklikle en yüksekten başlayarak belirlenen kontenjanın 10 katı adayın sınava başvurabileceğinin düzenlendiği, yapılan değişikliğin idarenin takdir hakkı kapsamında olduğu, yapılan düzenleme ile idarenin takdir yetkisinin kullanılmasında subjektif sebeplerin etkili olmasının önlenebilmesi, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun bir belirleme yapılabilmesi adına POMEM giriş sınavlarına alınacak adaylar arasında daha bilgili ve nitelikli olanların seçilmesi amacıyla KPSS’den daha yüksek puan alan adayların alınması için o dönem için alınacak erkek ve kadın öğrenci kontenjanının on katına kadar adayın şahsen müracaatta bulunabilmesine imkan sağlandığı, davacının durumunun bir statüye bağlı olarak ileriye dönük, beklenen haklar kapsamında olmadığından kazanılmış haktan bahsetmenin hukuken mümkün olmadığı savunulmaktadır.

… MÜDÜRLÜĞÜNÜN SAVUNMASI: 3201 sayılı Kanunun Ek 24. maddesinde Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınacak öğrencilerde aranılan şartların Yönetmelikle düzenleneceğinin hüküm altına alındığı, söz konusu hüküm çerçevesinde Polis Meslek Eğitim Merkezlerine Giriş Yönetmeliğinin düzenlendiği ve 06/06/2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği, Yönetmeliğin ilk halinde Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde alan herkesin sınava başvurabildiği, 21 Aralık 2021 tarihinde yapılan değişiklikle en yüksekten başlayarak belirlenen kontenjanın 10 katı adayın sınava başvurabileceğinin düzenlendiği, yapılan değişikliğin idarenin takdir hakkı kapsamında olduğu, davacının ön lisans KPSS P93 puanının 75,18351 olduğu ve sıralamanın 75,37465’de kaldığı, bu yüzden belirlenen kontenjan içine giremediği, yapılan işlem ve dava konusu Yönetmelik hükmünün hukuka uygun olduğu savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra dava dilekçesi ve ekleri 2577 sayılı Kanun’un 14. maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
İlgili Mevzuat:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307. maddesinde feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış, 309. maddesinde feragat beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılacağı, 310. maddesinde, feragat ve kabulün, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği, 311. maddesinde ise, feragatin kesin bir hükmün hukuki sonuçlarını doğuracağı belirtilmiştir.

Hukuki Değerlendirme:
Dosyasının incelenmesinden; 18/11/2022 tarihinde Danıştay Başkanlığı kayıtlarına giren dilekçe ile davacının davadan feragat ettiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, feragat nedeniyle dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmektedir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Feragat nedeniyle KONUSU KALMAYAN DAVA HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinden Harçlar Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca …-TL karar harcının 1/3’ü olan …-TL’nin kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine, kalan giderin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
23/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.