Danıştay Kararı 8. Daire 2022/3288 E. 2022/8161 K. 27.12.2022 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2022/3288 E.  ,  2022/8161 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/3288
Karar No : 2022/8161

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalılar) : 1- … Başkanlığı
Vekili : Av. …
2- … Bakanlığı
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı Dairemizin bozma kararına uyularak verilen kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmaların Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde yer alan nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kesin olarak 27/12/2022 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :

(X)-Dava, 2017 yılı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonucunda uzmanlık eğitimi yapmak üzere Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüftik ve Estetik Cerrahi Dalına yabancı uyruklu kontenjanından yerleştirilen ve anılan birimde göreve başlayan davacının, … tarihli ve … sayılı atama kararının iptaline lişkin … tarihli ve … karar numaralı Sağlık Bakanlığı işleminin iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
2017 yılı TUS başvuru kılavuzunun “Aday Başvuru Formunun Doldurulması” başlıklı 2.3 maddesinin “uyruğu” başlıklı 10. bendinde;
“a)T.C. uyruklular T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.
b)Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.
g) Birden fazla uyruğu olan adaylar, bu alanda birden çok seçeneği işaretleyebileceklerdir ancak, diğer uyruk bilgilerinin sisteme işlenebilmesi için değişikliğe esas belgelerini dilekçe ekinde Merkezimize göndermelidir. Uyruk bilgileri T.C. vatandaşı, Mavi Kartlı, 9 ile başlayan KKTC ve/veya Yabancı Uyruklu adaylar için sistem tarafından otomatik olarak işaretli olarak gelir ve aday veya başvuru merkezi görevlisi tarafından değiştirilemez. Adaylar uyruk bilgilerindeki değişiklik taleplerini doğrudan ÖSYM’ye iletmelidir.” şartı bulunmaktadır.
Aynı Kılavuzun “Tercihlerin Bildirilmesi ve Yerleştirme İşlemleri” başlıklı 5. maddesinin 5.8 bendinde; T.C. uyruklu adaylar ve KKTC uyruklu adaylar genel kontenjanları; Mavi Kartlı adaylar ile 2527 uyruklu adaylar genel kontenjanlar ile yabancı uyruklu kontenjanlarını (tercih aşamasında hangi kontenjanlardan yararlanacaklarını sistemde seçerek); Yabancı uyruklu adaylar yabancı uyruklu kontenjanlarını tercih edebileceklerdir. Yerleştirme işlemleri de yukarıda belirtilen uyruk bilgilerine göre yapılacaktır.
Birden fazla uyruk bilgisi olması nedeniyle hem genel kontenjandan hem de yabancı uyruklu kontenjanından tercih hakkı bulunan adaylar, tercih aşamasında hangi kontenjandan yararlanacaklarını sistemde belirterek tercih yapacaklardır. Kılavuzdaki KKTC Kontenjanlarını sadece KKTC uyruklu veya uyruğundan biri KKTC olan adaylar tercih edebileceklerdir.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN UYARI!
Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adaylar ileride hukuki sorun yaşamamak için Diplomaları tescil edilirken esas alınan uyruklarına göre başvuruda bulunmak zorundadırlar.” kuralına yer verilmiştir.

Söz konusu kılavuzun “Yabancı Uyruklu Adaylar” başlıklı 8′ inci maddesinde de “’UYRUĞU’ alanında sadece ‘Yabancı Uyruklular’ seçeneği işaretli olan adaylar bu kılavuzdaki Yabancı Uyruklu Kontenjanlarını tercih edebilecekler, diğer kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.

‘Yabancı Uyruklular’ seçeneği yanında diğer uyruk alanları da işaretli olan adaylardan, tercih ekranında ‘Yabancı uyruklu kontenjanlarından yararlanmak istiyorum.’ seçeneğini işaretleyen adaylar yabancı uyruklu kontenjanını tercih edebileceklerdir. Uyruğundan biri ‘Yabancı Uyruklular’ olan adaylardan tercih ekranında ‘Yabancı uyruklu kontenjanlarından yararlanmak istiyorum.’ seçeneğini işaretlemeyenler bu kılavuzdaki genel kontenjanlardan tercih yapabilecek, yabancı uyruklular için açılmış kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Son olarak güncel 2019 TUS kılavuzu incelendiğinde; “5. Tercih Bildirimi ve Yerleştirme İşlemleri” başlıklı kısmının 5.7 numaralı maddesinde yukarıda anılan düzenlemeler dışında ayrıca uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların, sadece genel kontenjanları tercih edebilecekleri, uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların tercihlerini T.C. vatandaşı olarak genel kontenjanlardan yapmalarının adayların ileride hukuki sorunlarla karşılaşmaması için önem arz ettiği, bu nedenle uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların yabancı uyruklular için ayrılmış kontenjanları tercih edemeyecekleri şeklinde açık hükümlere yer verildiği görülmüştür.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının Türk Vatandaşı olup aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı da olduğu, 2010-2016 yılları arasında İstanbul Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim tamamlayarak mezun olduğu, bilahare ÖSYM tarafından yayımlanan 2017 Tıpta Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavları (TUS) başvuru kılavuzunun yayımlandığı, söz konusu kılavuza göre çifte vatandaş olan davacının yabancı uyruklu statüsünde başvuru yaptığı, sınav sonucuna göre tercihte bulunan davacının yerleştirme sonuçlarına göre Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi bölümüne yerleştiği ve … gün ve … sayılı atama kararına istinâden buraya kaydını yaptırdığı, bu süreçte YÖK Başkanlığı’nca … tarih ve E… sayılı yazı ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanuna atıfta bulunularak çifte uyruğa sahip vatandaşların işlemlerini Türk vatandaşı statüsünde yürütmesi gerektiği halde yabancı uyruklu kontenjanlarına yerleşenlerin uzmanlık eğitimine başlatılmaması, eğitime başlatılanların eğitimlerinin sonlandırılması, eğitimini tamamlamış olanların durumlarının ise Sağlık Bakanlığı’nca değerlendirilmesi gerektiği görüşüne varılarak anılan görüş yazısının Tüm Üniversitelere gönderildiği, görüş doğrultusunda davalı üniversitece davacının uzmanlık eğitimi için yapılan atamasının iptal edilmesine ilişkin … tarih ve … karar işlemin tesis edildiği, işbu işlemin iptali istemiyle de bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların sadece genel kontenjanları tercih edebilecekleri ve yabancı uyruklular için ayrılmış kontenjanları tercih edemeyecekleri, aksi taktirde hukuki sorunla karşılaşabileceği yönünde güncel TUS kılavuzunda açık düzenlemelere ve uyarılara yer verilmesi, davacının başvuru yaptığı yıla ilişkin kılavuzda bu şekilde açık bir düzenleme bulunmaması ve bilakis ilgili sınav kılavuzunda buna imkan tanındığı anlamına gelebilecek düzenlemelere yer verilerek davacının ilgili uzmanlık eğitimi sınavı tercih döneminde yabancı uyruklu kontenjandan tercih yapabileceği butonların ÖSYM sisteminde aktif edilmesi hususları hep birlikte dikkate alındığında; davacının uzmanlık eğitimi sınavına başvuru/tercih aşamalarında herhangi bir hile veya idareyi yanıltmasından söz edilemeyeceği, burada sınav kılavuzunun yeterli açıklıkta düzenlenmemesi ve sistem üzerinden bu şekilde tercih yapılmasına imkan verilmesi nedeniyle bunun açık hata olarak kabulünün mümkün olmadığı, bu nedenle davacının bir yılı aşkın süredir devam ettiği uzmanlık eğitiminin artık kendisi için müesses (yerleşmiş) bir durum oluşturduğu, olayda yokluk ve mutlak butlan hallerinin de mevcut olmadığı, bu itibarla uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu davacının yabancı uyruklu sayılamayacağından bahisle söz konusu uzmanlık eğitiminin ancak eğitimine başladığı tarihten itibaren iptal davası süresi içinde sonlandırılabileceği, bu süre geçirildikten çok sonra hukuki güvenlik ve idari istikrar ilkesine aykırı olarak davacının uzmanlık eğitiminin sonlandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde açıkça hukuka ve hakkaniyete aykırılık olduğu görüşüyle Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.