Danıştay Kararı 8. Daire 2022/2945 E. 2023/1945 K. 11.04.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2022/2945 E.  ,  2023/1945 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2945
Karar No : 2023/1945

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALILAR : 1- … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Üniversitesi
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
1. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nce tesis edilen … tarih ve … sayılı kınama cezasının ve söz konusu cezaya yapılan itirazı reddeden Üniversite Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işlemi ile;
2. Bu işlemlerin dayanağı olan 18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/1-f bendinde yer alan “yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek” şeklindeki düzenlemenin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
Dava konusu düzenlemenin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi vb. uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’da yer alan, düşünce ve kanaat hürriyeti ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına ilişkin maddelere aykırı olduğu, bu anayasal hakların kullanımının izin şartına bağlanmasının idarenin keyfiyetine sebep olduğu, kamu malına zarar vermediği, direnmediği, toplanıp düşünce ve kanaatlerini açıkladıkları, soruşturmada usuli hataların bulunduğu; savunmaya çağrı metninde hangi delile dayanıldığının belirtilmediği, yazılı şekilde savunma yapmasına rağmen üç günlük ek süre verilmediği, olayın 27/11/2015 tarihinde gerçekleşmesine rağmen soruşturmanın 14/01/2016 tarihinde başladığı, bu nedenle soruşturmanın zamanaşımına uğradığı ileri sürülmektedir.

DAVALILARIN SAVUNMALARI :
DAVALI … KURULU BAŞKANLIĞI’NIN SAVUNMASI : Dava konusu Yönetmeliğin Anayasa ve 2547 sayılı Kanun’a dayanılarak çıkarıldığı, dava konusu maddenin, 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinde yer alan, “öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükun, huzur ve çalışma düzeninin bozan” hükmünden dayanağını aldığı, dolayısıyla Yönetmeliğin Kanuna dayandığı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının Kanunla sınırının çizilmiş olduğu savunulmaktadır.

DAVALI … ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NÜN SAVUNMASI : Öğrencinin Anayasa’da yer alan toplantı hakkını kullanmadığı, toplantının amacının Eskişehir Valisi’ni protesto etmek olduğu, izinsiz toplantı nedeniyle kampüs içinde huzur ve düzenin bozulduğu, soruşturmanın Yönetmeliğe uygun olarak yürütüldüğü, savunmaya çağrı metninde olayın belirtildiği, delillerin belirtilme zorunluluğu bulunmadığı, savunma için yeterli süre verildiği, olaydan olay tarihi itibarıyla muttali olunduğu, ancak emniyet güçleri tarafından müdahale edildiğinden olaya katılan öğrencilerin il emniyet müdürlüğü tarafından idarelerine 18/12/2015 tarihinde bildirildiği, soruşturma başlatılabilmesi için olayın bilinmesinin yeterli olmayıp öğrencilerin de net olarak bilinmesinin gerektiği, bu nedenle emniyet müdürlüğünden görüntülerin de istenildiği, görüntülerin 04/01/2016 tarihinde idarelerine gönderilmesi üzerine 14/01/2016 tarihinde 1 aylık süre içinde soruşturma başlatıldığı, dolayısıyla soruşturmanın zamanaşımına uğramadığı, ayrıca söz konusu sürelerin idarenin iç işleyişine ilişkin olduğu savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Danıştay Dava Dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların temyizen bozulması durumunda ısrar olanağı tanınmadığı dikkate alındığında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının dikkate alınarak karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, Anadolu Üniversitesi öğrencisi olan davacının Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … gün ve … sayılı Rektörlük işlemi ile bu işleme yapılan itirazın reddine ilişkin … gün ve … sayılı Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve dayanağı Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasında yer alan “Yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek.” şeklindeki (f) bendinin iptali istemiyle açılmıştır
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/(f) bendinin iptali istemi hakkında:
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/(f) bendinde, “Yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek.” fiili, yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları arasında sayılmıştır.
Aynı Yönetmeliğin “Dayanak” başlıklı 2’nci maddesinde, bu Yönetmeliğin 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54’üncü maddesi ile 65’nci maddesinin (a) fıkrasının (9) numaralı bendine dayanılarak hazırlandığı belirtilmiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Öğrencilerin disiplin işleri” başlıklı 54’üncü maddesinde, “Soruşturma, yetkiler ve cezalar:
a. Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.
b. Bir fakülte, enstitü veya yüksekokulun içinde veya dışında öğrencilerin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı soruşturma yapmaya ve doğrudan gerekli cezayı vermeye veya disiplin kuruluna sevketmeye ilgili fakülte dekanı, enstitü veya yüksekokul müdürü yetkilidir.
c. Disiplin soruşturmasına, olay öğrenilince derhal başlanılır ve soruşturma engeç onbeş gün içinde sonuçlandırılır.
d. Hakkında kovuşturma yapılan öğrenciye sözlü veya yazılı savunma hakkı verilir. Tanınan süre içinde savunma yapmayan öğrenci bu hakkından vazgeçmiş sayılır.
e. Disiplin cezaları, ilgili öğrenciye yazı ile bildirilir. Durum, öğrenciye burs veya kredi veren kuruluşa ve Yükseköğretim Kuruluna duyurulur. Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararlarına karşı onbeş gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilir. Cezalar öğrencinin dosyasına ve siciline işlenir.
f. Bu maddeye göre yapılacak işlemler sırasında gerekirse öğrenciye, bağlı bulunduğu öğretim kuruluşunda, ilan yoluyla tebligat yapılabilir.
g. Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararı bütün yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu, emniyet makamları ve ilgili askerlik şubelerine bildirilir.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 65’inci maddesinin (a) fıkrasının (9) numaralı bendinde ise, öğretim elemanları, memur ve diğer personel ile öğrencilerin disiplin işlemleri, disiplin amirlerinin yetkileri ve disiplin kurullarının teşkili ve çalışması ile ilgili hususların Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin iptali istenilen 6/(f) bendi ile aynı Yönetmeliğin 2’nci maddesinde Yönetmeliğin dayanağı olarak gösterilen 2547 sayılı Kanunun 54’üncü maddesi birlikte değerlendirildiğinde, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/(f) bendinde yer alan disiplin suçunun 2547 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinde belirlenen genel çerçeve kapsamında kaldığı, ölçülülük ilkesi ile üst hukuk normlarına aykırı bir yönünün bulunmadığı sonucuna ulaşıldığından istemin reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü işlemi hakkında:
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin “Soruşturma açmaya yetkili amirler” başlıklı 12. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde “Müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak üniversite rektörleri.” hükmü, “Soruşturmanın sonuçlandırılması” başlıklı 18. maddesinin 2. fıkrasında ise “Müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarından dolayı uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası verme yetkisi rektöre aittir.” hükmü yer almakta olup, Danıştay Sekizinci Dairesinin 23/12/2020 tarih ve E:2019/6735, K:2020/5892 sayılı kararıyla, müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak disiplin soruşturması açmaya ve uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası vermeye yetkili amir olarak üniversite rektörlerinin sayılmasına ilişkin hükümler içeren anılan düzenlemelerin, üst hukuk normu olan 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinin (b) bendine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verildiği, İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 29/12/2021 tarih ve E:2021/1732, K:2021/3362 sayılı kararıyla anılan kararın onandığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlıkta, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün 14/01/2016 tarihli soruşturma onayı ile disiplin soruşturması başlatıldığı ve Rektörlük Makamının … tarih ve … sayılı işlemiyle, davacının kınama cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği görülmektedir.
Bu durumda, 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinin (b) bendine aykırı olarak, üniversite rektörü tarafından verilen kınama cezasında ve bu cezaya karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, Yüksek öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/(f) bendinin iptali isteminin reddine; Davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü bireysel işleminin ise iptaline karar verilmesi gerektiği, düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
27/11/2015 tarihinde, Anadolu Üniversitesinde gerçekleştirilen “Eskişehir’de Geleceğin Sektörleri ve Türkiye Almanya İşbirliği Havacılık ve Raylı Sistemler” konulu toplantıya katılacak olan birkaç ilin valisini protesto etmek amacıyla bir grup öğrencinin Yunus Emre Kampüsünde açık mahalde izin almadan toplantı düzenledikleri gerekçesiyle Rektörlük Makamı’nın … tarih ve … sayılı soruşturma onayına istinaden disiplin soruşturması başlatılmıştır.
Söz konusu soruşturma sonucunda düzenlenen soruşturma raporunda; davacının izinsiz toplantı gerçekleştiren grubun içinde yer aldığı belirtilerek, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinde yer alan “Yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek” fiilini işleyen davacının daha önce disiplin cezası almamış olması sebebiyle aynı Yönetmeliğin 23. maddesi uyarınca bir alt ceza olan kınama cezasıyla cezalandırılması teklif edilmiştir.
Bu teklif doğrultusunda, Rektörlük Makamı’nın … tarih ve … sayılı işlemiyle, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6/f, 23. ve 5. maddeleri uyarınca davacının kınama cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Bu cezaya karşı davacı tarafından yapılan itiraz, Anadolu Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı kararıyla reddedilmiştir.
Bunun üzerine incelenen dava açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
Uyuşmazlıkta; Dairemizin 30/09/2020 tarih ve E:2016/5933, K:2020/3934 sayılı kararıyla, davanın reddine karar verilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 29/12/2021 tarih ve E:2021/163, K:2021/3363 sayılı kararıyla kararımızın; Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nce tesis edilen … tarih ve … sayılı kınama cezasının ve söz konusu cezaya yapılan itirazı reddeden Üniversite Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işlem yönünden davanın reddine ilişkin kısmının bozulmasına, davanın reddine ilişkin diğer kısımlarının ise onanmasına karar verilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 46. maddesinin 1. fıkrasında, Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının Danıştay’da temyiz edilebileceği; 2575 sayılı Kanunun 38. maddesinde, İdari Dava Daireleri Kurulunca idari dava dairelerinden ilk derece mahkemesi olarak verilen kararların temyizen inceleneceği; 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 4. fıkrasında da, Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davaların temyizen incelenmesinde bu madde ile ısrar hariç 50. madde hükümlerinin kıyasen uygulanacağı kurala bağlanmıştır.
Bu nedenle, bozma kararı göz önünde bulundurularak, yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nce tesis edilen … tarih ve … sayılı kınama cezasının ve söz konusu cezaya yapılan itirazı reddeden Üniversite Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işlem yönünden;

İLGİLİ MEVZUAT :
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Öğrencilerin disiplin işleri” başlıklı 54. maddesinde, “Soruşturma, yetkiler ve cezalar:
a. Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.
b. Bir fakülte, enstitü veya yüksekokulun içinde veya dışında öğrencilerin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı soruşturma yapmaya ve doğrudan gerekli cezayı vermeye veya disiplin kuruluna sevketmeye ilgili fakülte dekanı, enstitü veya yüksekokul müdürü yetkilidir.
c. Disiplin soruşturmasına, olay öğrenilince derhal başlanılır ve soruşturma engeç onbeş gün içinde sonuçlandırılır.
d. Hakkında kovuşturma yapılan öğrenciye sözlü veya yazılı savunma hakkı verilir. Tanınan süre içinde savunma yapmayan öğrenci bu hakkından vazgeçmiş sayılır.
e. Disiplin cezaları, ilgili öğrenciye yazı ile bildirilir. Durum, öğrenciye burs veya kredi veren kuruluşa ve Yükseköğretim Kuruluna duyurulur. Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararlarına karşı onbeş gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilir. Cezalar öğrencinin dosyasına ve siciline işlenir.
f. Bu maddeye göre yapılacak işlemler sırasında gerekirse öğrenciye, bağlı bulunduğu öğretim kuruluşunda, ilan yoluyla tebligat yapılabilir.
g. Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararı bütün yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu, emniyet makamları ve ilgili askerlik şubelerine bildirilir. (İptal ikinci cümle: Anayasa Mahkemesi’nin 28/4/2011 tarihli ve E.: 2009/59, K.: 2011/69 sayılı Kararı ile.)” hükmü yer almıştır.
18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin “Yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları” başlıklı 6. maddesinde “(1) Yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler şunlardır;
a) Öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici eylemlerde bulunmak,
b) Disiplin soruşturmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engellemek,
c) Yükseköğretim kurumundan aldığı kendine hak sağlayan bir belgeyi başkasına vererek kullandırmak veya başkasına ait bir belgeyi kullanmak,
ç) Yükseköğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak,
d) Yükseköğretim kurumu personelinin, kurum içinde ya da dışında, şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak,
e) Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmek,
f) Yükseköğretim kurumuna ait kapalı ve açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantılar düzenlemek.” hükmüne,
“Soruşturma açmaya yetkili amirler” başlıklı 12. maddesinde “1) Disiplin soruşturması açmaya yetkili amirler şunlardır;
a) Fakülte öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı dekan,
b) Enstitü öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı enstitü müdürü,
c) Yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı müdür,
ç) Konservatuvar öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı konservatuvar müdürü,
d) Müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak üniversite rektörleri.
(2) Soruşturma açmaya yetkili amirler, soruşturmayı bizzat yapabilecekleri gibi soruşturmacı veya soruşturmacılar tayini suretiyle de yaptırabilirler.” hükmüne,
“Soruşturmanın sonuçlandırılması” başlıklı 18. maddesinde ise “(1) Uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezaları ilgili fakülte dekanı, enstitü, konservatuvar, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürünce verilir.
(2) Müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarından dolayı uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası verme yetkisi rektöre aittir.

(3) Yükseköğretim kurumundan bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma cezası ile yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları, yetkili disiplin kurulunca verilir.
(4) Fakülte, enstitü, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokulunca yürütülen soruşturmalarda bu birimlerin yönetim kurulları, rektörlük tarafından yürütülen soruşturmalarda ise üniversite yönetim kurulu disiplin kurulu görevini yerine getirir.
(5) Soruşturma dosyasını inceleyen rektör, dekan, müdür veya disiplin kurulu, gerekli görürse noksan saydığı belirli soruşturma işlemlerinin tamamlanmasını aynı soruşturmacıdan veya disiplin kurulunun bir üyesinden isteyebilir.” hükmüne yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin “Soruşturma açmaya yetkili amirler” başlıklı 12. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde “Müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak üniversite rektörleri.” hükmü, “Soruşturmanın sonuçlandırılması” başlıklı 18. maddesinin 2. fıkrasında ise “Müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarından dolayı uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası verme yetkisi rektöre aittir.” hükmü yer almakta olup, Dairemizin 23/12/2020 tarih ve E:2019/6735, K:2020/5892 sayılı kararıyla, müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak disiplin soruşturması açmaya ve uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası vermeye yetkili amir olarak üniversite rektörlerinin sayılmasına ilişkin hükümler içeren anılan düzenlemelerin, üst hukuk normu olan 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinin (b) bendine aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verildiği, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 29/12/2021 tarih ve E:2021/1732, K:2021/3362 sayılı kararıyla anılan kararın onandığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlıkta, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün 14/01/2016 tarihli soruşturma onayı ile disiplin soruşturması başlatıldığı ve Rektörlük Makamının … tarih ve … sayılı işlemiyle, davacının kınama cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği görülmektedir.
Bu durumda, 2547 sayılı Kanun’un 54. maddesinin (b) bendine aykırı olarak, üniversite rektörü tarafından verilen kınama cezasında ve bu cezaya karşı yapılan itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nce tesis edilen … tarih ve … sayılı kınama cezasının ve söz konusu cezaya yapılan itirazı reddeden Üniversite Yönetim Kurulu’nun … tarih ve … sayılı işlemin İPTALİNE,
2. Dava sonucu itibariyle kısmen iptal kısmen ret ile sonuçlandığından, ayrıntısı aşağıda gösterilen (bozmaya uyma aşaması dahil) toplam … TL yargılama giderinin … TL’lik kısmının davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, kalan kısmının davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca duruşmalı işler için öngörülen … TL vekâlet ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine,
4. İlk Derece aşamasında davalı idareler lehine vekalet ücretine hükmedildiğinden, bu kısma ilişkin olarak yeniden hüküm kurulmamasına,
5. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
6. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
11/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.