Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2021/6393 E. , 2022/817 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/6393
Karar No : 2022/817
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Başkanlığı … / …
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN ÖZETİ : Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakım Bölümü öğrencisi olan davacı tarafından, Türkiye’de eğitim veren Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Elektrik Elektronik Programı ve Uçak Gövde Motor Programı mezunlarının ”ilgili dalın lisansiyeri” olarak tanımlanmasına ilişkin 14.04.2021 tarihli Yükseköğretim Kurulu kararının iptali istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.
İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “İdari Davaların Açılması” başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği belirtilmiştir.
İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın ve menfaat ilgisinin, dayandığı hukuk kurallarına da yer verilmek suretiyle açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Dosyanın incelenmesinden; davacının Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakım Bölümü öğrencisi olduğu, dava konusu düzenlemenin ise Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Gövde Motor Programı mezunlarını ilgilendirdiği, bir başka ifadeyle, düzenlemede fakülte bölümü mezunları ile ilgili bir hususa yer verilmediği, yüksekokul programı mezunlarına verilecek unvan ile ilgili hususlara yer verildiği görülmekte olup; dava konusu düzenleme, fakülte bölümü mezunlarının menfaatini de etkilemekte ise buna yönelik bir menfaat ilişkisi kurularak hukuka aykırılık sebeplerinin gösterilmesi gerekirken, bu hususlara ilişkin herhangi bir açıklamaya yer verilmeksizin düzenlenen dava dilekçesinde, bu haliyle 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygunluk bulunmamaktadır.
Öte yandan; dava konusu düzenlemenin davacıya tebliğ edilip edilmediği, edildi ise tebliğ evrakı, edilmedi ise öğrenme tarihi dosya içeriğinden ve dava dilekçesinden anlaşılamadığından, yenilenecek olan dava dilekçesinde bu hususun da ayrıca belirtilmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,
2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilerek, dilekçenin bir örneğinin davacıya gönderilmesine, 15/02/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.