Danıştay Kararı 8. Daire 2021/5998 E. 2023/1200 K. 14.03.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2021/5998 E.  ,  2023/1200 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5998
Karar No : 2023/1200

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLLERİ : Av. …
Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Gaziantep ili, İslahiye ilçesi sınırları dahilinde … sicil sayılı IV. grup maden işletme ruhsatı sahibi olan davacının, 2018 yılı ruhsat bedelini süresi içerisinde yatırmadığından bahisle 18/06/2018 tarihinden geçerli olmak üzere işletme ruhsatının iptal edilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmektedir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; uyuşmazlıkta, davacı tarafından Maden Yönetmeliği’nin Geçici 10. maddesi gereğince 2017 yılında idareye bildirilen KEP adresinin, PTT A.Ş. ile davacı arasında henüz imzalanmış bir sözleşme olmaması sebebiyle 14/03/2018 tarihi itibariyle aktif olmadığı anlaşılmış olup, bu kapsamda Maden Kanunu’nun 13/1. maddesinde öngörülen bildirimin, KEP adresi tebligata uygun olmadığı anlaşılan davacıya elektronik posta dışında bilinen adresine olağan tebligatla yapılması gerekirken, aktif olma zorunluluğu bulunmadığı ve aktif olmadığı bir tarihte KEP adresine tebliğ ile yetinilerek tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, aktivasyon işleminin hesap sahibi tarafından yapılması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacının Maden Yönetmeliği gereğince KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresini Maden İşleri Genel Müdürlüğüne bildirdiği, idarece 2018 yılı ruhsat bedelinin ödenmediğinin tespit edilmesi üzerine, davacıya idari para cezası verilerek ruhsat bedelinin bildirim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmesi gerektiği aksi halde ruhsatın iptal edileceği yolundaki … tarih ve … sayılı yazının 14/03/2018 tarihinde davacının KEP adresine iletildiği, idarece bu tarihten itibaren tanınan 3 aylık sürenin dolması ve ruhsat bedelinin yatırılmaması nedeniyle dava konusu işlem ile ruhsatın iptal edildiği, bunun üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:
3213 sayılı Maden Kanunu’nun 13. maddesinin 1. fıkrasında; “Ruhsat bedellerinin tamamının her yıl ocak ayının sonuna kadar yatırılması zorunludur. I. Grup (a) bendi maden ruhsatları hariç diğer grup madenlerin ruhsat bedelleri Genel Müdürlüğün belirlediği bankada açılacak hesaba yatırılır. Yatırılan işletme ruhsat bedelinin %50’si genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimince Hazine hesabına on beş işgünü içinde aktarılır. I. Grup (a) bendi madenlerin ruhsat bedelleri ise, büyükşehir belediyesi olan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı hesabına, diğer illerde ise il özel idaresi hesabına yatırılır. Ruhsat bedelinin her yıl ocak ayının sonuna kadar tamamının yatırılmaması hâlinde yatırılmayan kısmının iki katı ruhsat bedeli olarak her yıl haziran ayının son gününe kadar yatırılması zorunludur, aksi halde ruhsat iptal edilir. Ruhsat bedellerinin yatırılması ile ilgili ruhsat sahibine ayrıca herhangi bir tebligat ve bildirim yapılmaz. İptal edilen ruhsatlar için ocak ayının sonuna kadar ödenmesi gereken ruhsat bedelinin ödenmeyen kısmı 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere ilgili tahsil dairesine bildirilir.” hükmüne, Ek 18. maddesinde; “MAPEG görev alanına giren konulara ilişkin her türlü tebligatı, kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya kurumsal elektronik tebligat sistemi (e-Tebligat) yoluyla ilgilisine tebliğ edebilir. Bu yollarla yapılan tebligatlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca tebliğ edilmiş sayılır. 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu ile 30/05/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında ruhsat ve hak sahibi olanların, aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) kullanmaları zorunludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükümlülüklerini yerine getirmedikleri her üç ay için 25.000 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Bu idari para cezası her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı nispetinde artırılır.” hükmüne, Geçici 37. maddesinde; “4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu ile 30/5/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında ruhsat ve hak sahibi olanların 3213 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesinde düzenlenen aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı elektronik posta adresini (KEP) 31/8/2018 tarihine kadar MAPEG’e sunması zorunludur. Bu tarihe kadar sunmayanlar hakkında ek 18 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca idari para cezası uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.
25/08/2011 tarih ve 28036 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kayıtlı elektronik posta hesabının kullanıma açılması” başlıklı 10. maddesinde; “KEPHS, başvuru sahibi ile sözleşme veya taahhütname imzalar. KEPHS, başvuru sahibinin; a) Gerçek kişi olduğu durumda, başvuru sahibinin onayını, b) Tüzel kişi olduğu durumda, KEPHS başvuru formunda belirtilen işlem yetkilisinin onayını, güvenli elektronik imza ile aldıktan sonra ilgili KEP hesabını kullanıma açar.” düzenlemesi, “Kayıtlı elektronik posta hesabının kontrol edilmesi” başlıklı 12.maddesinde; “Hesap sahibinin ya da işlem yetkilisinin, KEP hesabına erişerek gelen iletileri kontrol etmesi esastır. Mücbir sebep hâlleri dışında KEP hesabına erişilmemesi durumunda o işgünü içinde gelen iletinin ertesi işgünü hesap sahibine ulaştığı ve okunduğu kabul edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, Maden Kanunu hükümleri kapsamındaki konulara ilişkin her türlü tebligatın, kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya kurumsal elektronik tebligat sistemi (e-Tebligat) yoluyla ilgilisine tebliğ edilebileceği, bu yollarla yapılan tebligatların 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca tebliğ edilmiş sayılacağı, ruhsat ve hak sahibi olanların, aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) kullanmalarının zorunlu olduğu ve KEP adreslerinin 31/08/2018 tarihine kadar Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulması gerektiği, bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere idari para cezasının uygulanacağı, hesap sahibinin ya da işlem yetkilisinin, KEP hesabına erişerek gelen iletileri kontrol etmesinin esas olduğu, mücbir sebep hâlleri dışında KEP hesabına erişilmemesi durumunda ise o işgünü içinde gelen iletinin ertesi işgünü hesap sahibine ulaştığının ve okunduğunun kabul edildiği açıktır.
Dava dosyası ile Dairemizin E:2021/7728 sayılı dosyasındaki bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden, 3213 sayılı Maden Kanunu hükümlerine istinaden davacı tarafından “…” adlı kayıtlı elektronik posta adresinin (KEP) 13/10/2017 tarihinde temin edildiği, 26/12/2017 tarihi itibarıyla da KEP Açılış ve Tebligat Alıcı Açılış Sözleşmelerinin elektronik ortamda imzalanması suretiyle KEP adresinin aktivasyonunun yapıldığı görülmektedir.
Bu nedenle, her ne kadar İdare Mahkemesi kararında davacının KEP adresinin aktif olmadığı gerekçesiyle yapılan tebligatın usulüne uygun olmadığı kabul edilerek işlemin iptaline karar verilmiş ise de, uyuşmazlığa konu işlemin dayanağını teşkil eden davacıya idari para cezası verilerek ruhsat bedelinin bildirim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmesi gerektiği aksi halde ruhsatın iptal edileceği yolundaki … tarih ve … sayılı yazının ilgili mevzuat kapsamında davacının aktivasyonu yapılmış “…” adlı KEP adresine tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen süresi içerisinde ruhsat bedelinin ödenmemesi nedeniyle işletme ruhsatının iptal edilmesine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık, dava konusu işlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf isteminin reddine ilişkin temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamıştır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın yukarıda belirtilen Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesine gönderilmesine,
4. Kesin olarak 14/03/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.