Danıştay Kararı 8. Daire 2021/535 E. 2023/1101 K. 09.03.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2021/535 E.  ,  2023/1101 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/535
Karar No : 2023/1101

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Başkanlığı
VEKİLİ: Av. …

DİĞER DAVALI: … Üniversitesi
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI): …

İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, … programı öğrencisi olan davacı tarafından, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işlemi esas alınarak “anılan bölümden 09/07/2019 tarihi itibariyle kaydının silinmesine” ilişkin Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı’nın … tarih … sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çİft Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin “Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş” başlıklı Ek 1. maddesi hükmü ile öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda yatay geçiş yapabilmesine imkan tanındığı, 2547 sayılı Kanun’un Geçici 78. maddesinde ise işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenlerin üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş hakkının düzenlendiği, davacının 2014 eğitim öğretim yılı sonunda İstanbul Kültür Üniversitesi Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden aynı Üniversitenin İngilizce Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yatay geçişinin Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çİft Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek 1. maddesi hükmüne dayandığı, ancak davacının 29/01/2018 tarihinde Üniversiteden kaydını sildirdikten sonra 7143 sayılı Kanun hükümlerinden faydalanarak üniversiteye dönmesinin akabinde 13/09/2018 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ne yatay geçişinin dayanağının 2547 sayılı Kanun’un Geçici 78. maddesi olduğu, davacının Yönetmeliğin Ek 1. maddesinden birden fazla kez yararlandığı ve davacıya ayrıcalık sağlandığı yönündeki işlem gerekçesinde ve dolayısıyla dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından, İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde öğrenci iken yatay geçiş hakkını kullanan öğrencinin bir daha yatay geçiş hakkının bulunmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davacı tarafından, istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NİN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “İstinaf” başlıklı 45. maddesinde, “1) İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.
3) Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar verir. Karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı verir.
6) Bölge idare mahkemelerinin 46 ncı maddeye göre temyize açık olmayan kararları kesindir.” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanun’un “Temyiz” başlıklı 46. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde; “Belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davaları” hakkında verilen kararların Danıştay’da, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği kurala bağlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden; İdare Mahkemelerinin tek hakim sınırı dışında kalan bütün kararlarına karşı mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine istinaf başvurusunda bulunulabileceği, bölge idare mahkemesince istinaf incelemesi üzerine verilen kararlara karşı ise sadece 2577 sayılı Kanun’un 46. maddesinde yer alan konular ile sınırlı olarak Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunulabileceği, bölge idare mahkemelerince istinaf incelemesi üzerine verilen ve 46. madde kapsamı dışında olan kararların ise kesin olduğu görülmektedir.
Uyuşmazlıkta, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, … programı öğrencisi olan davacının, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işlemi esas alınarak anılan bölümden 09/07/2019 tarihi itibariyle kaydının silinmesine ve yatay geçiş yoluyla gelmiş olduğu İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) programına iade edilmesine yönelik tesis olunan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı’nın … tarih … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davanın, 2577 sayılı Kanun’un 46. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan “belli bir meslekten, kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davası” kapsamında yer almadığı ve istinaf aşamasının sonuçlanmasıyla kesinleşeceği açıktır.
Bu durumda, temyiz istemine esas teşkil eden kararın Bölge İdare Mahkemesinin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 46. maddesine göre temyiz yolu açık olmayan “kesin” kararlarından olduğu anlaşıldığından temyiz isteminin incelenmesine yasal olanak bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1- TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2- Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
3- Posta gideri avansından varsa artan tutarın taraflara iadesine, Kesin olarak, 09/03/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.