Danıştay Kararı 8. Daire 2021/2500 E. 2023/626 K. 16.02.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2021/2500 E.  ,  2023/626 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2500
Karar No : 2023/626

DAVACI : …

DAVALILAR : 1- … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminin ve Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
Dava konusu Yönetmelik hükmünün kazanılmış haklara aykırı olduğu, özel öğrenci olarak başvurma hakkının saklı tutulması gerektiği, dava konusu düzenlemelerin hukuki güvenlik ve eşitlik ilkelerine aykırılık teşkil ettiği iddia edilmektedir.

DAVALI İDARELERİN SAVUNMASI :
… BAŞKANLIĞI’NIN SAVUNMASI: Usul yönünden davanın süresinde açılmadığı, esas yönünden ise Yönetmelik maddesinin değişiklik yapılmadan önceki haliyle lisansüstü program başvurularında asgari kriterin sağlanmadığı, bu durumun uygulamada yarattığı sakıncaların giderilmesi ve lisansüstü program başvurularında asgari kriterin sağlanması amacıyla dava konusu düzenlemenin yapıldığı, davacının 2019-2020 eğitim öğretim bahar yarıyılında 07/02/2020 tarihinde özel öğrenci olarak kabul edildiği, dava konusu Yönetmelik hükmünün 22/11/2019 tarihinde yürürlüğe girdiği, Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinde yer alan hüküm ile anılan öğrencilerin haklarının korunduğu, davacının ise bu kapsamda olmadığı savunulmaktadır.
… ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NÜN SAVUNMASI: Usul yönünden davanın süresinde açılmadığı, esas yönünden ise davacının yüksek lisans programında mezuniyetine müteakip özel öğrenci statüsünde doktora dersleri almaya başladığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 06/02/2020 tarihli yazısı öğrencilere ilan edilmiş olmasına rağmen davacının 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Ana Bilim Dalı’nda özel öğrenci statüsünda ders alma talebinde bulunduğu, davacının başvuru dilekçesinin Enstitü Yönetim Kurulu’nun 08/10/2020 tarihli toplantısında görüşüldüğü ve davacının talebinin uygun görülmediği, dava konusu bireysel işlemin dava konusu Yönetmelik ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararı uyarınca tesis edildiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan Yönetmeliğin 1. maddesi yönünden davanın reddi; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işlemi ile Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin ise iptali gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Davacı … tarafından; 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminin ve Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44. maddesinin c bendinde “(Değişik: 19/11/2014-6569/28 md.) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir. Yatay geçiş ve çift ana dal eğitiminin usul ve esasları ile azami öğrenim süreleri, lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde “(1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir. Lisansüstü programa kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler ilgili lisansüstü eğitiminde verilen derslerin %50’sini geçemez.” düzenlemesine yer verilmiş iken; anılan maddede değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinde “Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin “Geçiş hükümleri” başlıklı Geçici 1. maddesinde ise “(4) (Ek:RG-22/11/2019-30956) 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31 inci maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmü uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi yönünden;
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31 maddesinde yapılan değişiklikle, ‘özel öğrenci’ olabilmek için bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olma şartı getirilmiştir.
Lisansüstü eğitimin usul ve esaslarını belirleme yetkisinin çıkarılan yönetmelikle düzenlenmesi Yükseköğretim Kurulu’na ait olması nedeniyle ve kendisine tanınan takdir yetkisi çerçevesinde yapılan ‘özel öğrenci’ statüsünün asgari koşulların belirlenmesine ilişkin Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstüeğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin 1. maddesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 06/02/2020 tarihli ve E.10364 sayılı işlemi yönünden;
Dosyanın incelenmesinden; davacının 07/02/2020 tarihinde özel öğrenci olarak davalı Ankara Üniversitesi’ne kayıt yaptırdığı, dava dilekçesine ekli öğrenci durum belgesine göre davacının özel öğrenci olarak 2019-2020 Bahar döneminde iki ders aldığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında özel öğrenci olarak ders alamaması üzerine Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’ne 07/10/2020 tarihinde özel öğrenci olarak eğitimine devam etmek istemiyle başvuru yaptığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün 04/11/2020 tarihli işlemiyle davacının 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında özel öğrenci olarak ders alma talebinin reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
22/11/2019 tarihinde yapılan değişiklik öncesinde Yönetmeliğin 31. maddesi uyarınca bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenlerin, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilmesi mümkün iken; değişiklik sonrasında özel öğrenci olarak kabulün bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olma şartına bağlandığı, Yönetmeliğin aynı tarihte yürürlüğe giren Geçici 1. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin 1. fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Dava konusu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminde ise; yükseköğretim kurumlarında eğitim öğretim dönemlerinin farklı olması ve Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihin belli olmaması nedeniyle yukarıda yer verilen geçiş hükmünün Yönetmeliğe eklendiği ve 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında değişiklikten önceki hükme dayanarak özel öğrenci kabul edilemeyeceği hususuna yer verildiği görülmüştür.
Dava konusu Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin 4. fıkrasında yer alan düzenlenme uyarınca 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin 1. fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanacağı anlaşılmakta olup Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 06/02/2020 tarihli ve E.10364 sayılı işlemi ile bu kapsam daraltılarak 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı için de ‘özel öğrenci’ olabilmek için bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olma şartı değişikliğinin uygulanmasının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işlemi yönünden;
Somut olayda; davacının 07/02/2020 tarihinde yani 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında özel öğrenci olarak kabul edildiği ve bu kapsamda aldığı iki dersten başarılı olduğu hususu dikkate alındığında; Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce bir lisansüstü programa özel öğrenci olarak kabul edildiği anlaşılan davacıya Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanması gerektiği anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan Lisansüstüeğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin 1. maddesi yönünden davanın reddi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminin ve Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin iptali gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
USUL YÖNÜNDEN
Davalı idarelerin usule ilişkin itirazları kabul edilmemiştir.

ESAS YÖNÜNDEN
Dava; 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminin ve Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacının 07/02/2020 tarihinde özel öğrenci olarak davalı Ankara Üniversitesi’ne kayıt yaptırdığı, dava dilekçesine ekli öğrenci durum belgesine göre davacının özel öğrenci olarak 2019-2020 Bahar döneminde iki ders aldığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında özel öğrenci olarak ders alamaması üzerine Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’ne 07/10/2020 tarihinde özel öğrenci olarak eğitimine devam etmek istemiyle başvuru yaptığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün 04/11/2020 tarihli işlemiyle davacının 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında özel öğrenci olarak ders alma talebinin reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 124. maddesinde; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkartabileceği hüküm altına alınmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44. maddesinin (c) bendinde “(Değişik: 19/11/2014-6569/28 md.) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir. Yatay geçiş ve çift ana dal eğitiminin usul ve esasları ile azami öğrenim süreleri, lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde “(1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrencilik ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenir. Lisansüstü programa kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemlerinde, muafiyet verilen dersler ilgili lisansüstü eğitiminde verilen derslerin %50’sini geçemez.” düzenlemesine yer verilmiş iken; anılan maddede değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinde ” Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin “Geçiş hükümleri” başlıklı Geçici 1. maddesinde ise, “(4) (Ek:RG-22/11/2019-30956) 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31 inci maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmü uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işlemi yönünden;
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde; 22/11/2019 tarihinde yapılan değişiklik öncesinde Yönetmeliğin 31. maddesi uyarınca bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenlerin, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilmesi mümkün iken; değişiklik sonrasında özel öğrenci olarak kabulün bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olma şartına bağlanmıştır. Yönetmeliğin aynı tarihte yürürlüğe giren Geçici 1. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin 1. fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Dava konusu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 06/02/2020 tarihli ve E.10364 sayılı işleminde ise; yükseköğretim kurumlarında eğitim öğretim dönemlerinin farklı olması ve Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihin belli olamaması nedeniyle yukarıda yer verilen geçiş hükmünün Yönetmeliğe eklendiği ve 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında değişiklikten önceki hükme dayanarak özel öğrenci kabul edilemeyeceği hususuna yer verildiği görülmüştür.
Dava konusu Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin 4. fıkrasında yer alan düzenlenmenin ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işleminin birlikte değerlendirilmesi neticesinde; 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında değişiklikten önceki hükme dayanarak özel öğrenci kabul edilmeyeceğine ilişkin dava konusu işlemin kendisinden daha üst konumda bir norm olan Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin 4. fıkrasını daraltıcı nitelikte bir düzenleme getirdiği ve bu haliyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve E … sayılı işlemi yönünden;
Somut olayda; davacının 07/02/2020 tarihinde yani 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında özel öğrenci olarak kabul edildiği ve bu kapsamda aldığı iki dersten başarılı olduğu hususu dikkate alındığında; Yönetmeliğin Geçici 1. maddesinin 4. fıkrası uyarınca 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce bir lisansüstü programa özel öğrenci olarak kabul edildiği anlaşılan davacıya Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanması gerektiği anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstüeğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin 1. maddesi yönünden;
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde yapılan değişiklikle, ‘özel öğrenci’ olabilmek için bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olma şartı getirilmiş; davacı tarafından, düzenlemenin kazanılmış haklara aykırı olduğu, özel öğrenci olarak başvurma hakkı saklı tutulması gerekirken dava konusu düzenleme ile daha önce tarafına verilen hakkın yok sayılmasının hukuki güvenlik ilkesine aykırı olduğu iddia edilmiştir.
Dava konusu Yönetmelik değişikliği ile aynı tarihte yürürlüğe giren “Geçiş hükümleri” başlıklı Geçici 1. madde ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce lisansüstü programlara özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilere bu Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanmasına olanak tanınması ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılından önce bir lisansüstü programa özel öğrenci olarak kabul edildiği anlaşılan davacı hakkında Yönetmeliğin değiştirilen 31. maddesinin birinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmünün uygulanması gerektiği hususu göz önünde bulundurulduğunda; dava konusu düzenlemede hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın … tarihli ve … sayılı işlemi ile Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün … tarihli ve … sayılı işleminin İPTALİNE,
2. 20/04/2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin “Özel öğrenci kabulü” başlıklı 31. maddesinde değişiklik yapan 22/11/2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin 1. maddesi yönünden DAVANIN REDDİNE,
3. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin …-TL’sinin davacı üzerinde bırakılmasına, kalan …TL’nin davalı idarelerce davacıya ödenmesine,
4. Yürütmenin durdurulması isteminin kısmen kabulü kararına itiraz aşamasında davalı idarelerce yapılan yargılama giderlerinin davalı idareler üzerinde bırakılmasına,
5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
6. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde ilgili tarafa iadesine,
7. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
16/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.