Danıştay Kararı 8. Daire 2020/781 E. 2023/1165 K. 10.03.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/781 E.  ,  2023/1165 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/781
Karar No : 2023/1165

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde (PAEM) öğrenci olan davacı tarafından; Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin (17) numaralı alt bendi uyarınca Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Öğrenci Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı kararıyla eğitim kurumundan çıkarılmasına ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davaya konu işlemin dayanağı soruşturma raporu ile alınan ifadelerin birlikte değerlendirilmesinden ve davacı tarafından mezkur olayın gerçekleşme şekli ile anlatılış biçimi dikkate alındığında, şifrelenmek suretiyle davacının iç dünyasında kalan ve bu suretle aleniyete intikal etmemiş olan yazılı beyanlarının ilgili Yönetmelik maddesindeki disiplin suçunu oluşturmayacağı kanaatine varıldığından, söz konusu eylem nedeniyle davacının öğrencilikten çıkarılması işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından, davacının eğitim gördüğü kurumda kütüphaneden almış olduğu kitabın içine şifreleme yöntemi ile üstlerine karşı hakaret ve cinsel içerikli cümleler yazdığının tespit edilmesi üzerine disiplin soruşturmasının yapıldığı ve alınan ifadesinde anılan hususları teyit ettiği, öğrenci disiplin yönetmeliği kapsamındaki fiili nedeniyle okuldan çıkarılması işleminin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının belirtilen açıklama ile onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Uyuşmazlık konusu olayda, davacının okul kütüphanesinden aldığı kitabının içine şifreleme yöntemi ile üstlerine karşı hakaret ve cinsel içerikli cümleler yazdığı ve bunun tespit edilmesi üzerine yapılan disiplin soruşturmasında davacının anılan fiili yaptığını kabul ettiğinin görüldüğü, bunun üzerine ise Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin (17) numaralı alt bendi uyarınca okuldan çıkarıldığı anlaşılmaktadır.
Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin (17) numaralı alt bendi kapsamında disiplin cezası verilebilmesi için anılan alt bende belirtilen kişilere karşı “fiili saldırıda bulunmak veya dövmek veya dövme girişiminde bulunmak, söz, yazı veya fiil ile hakaret etmek veya tehdit etmek veya bu gibi hareketleri düzenlemek yahut kışkırtmak,” eyleminin işlenmesi gerekmekte olup, davacının eyleminin ise şifreleme yöntemi ile üstlerine karşı hakaret ve cinsel içerikli cümleler yazmak olduğu ve anılan hükümde belirtilen eylemler kapsamında olmadığı görülmektedir.
Öte yandan davacının eyleminin anılan Yönetmeliğin 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinin (23) numaralı alt bendinde yer alan “Kapı, duvar, dolap ve benzeri yerlere genel adaba aykırı her türlü küfürlü, argo, cinsel içerikli ve kişi veya grupları hedef alan çirkin yazılar yazmak, resim veya çizim yapmak veya asmak,” hükmü kapsamına girdiği değerlendirilmektedir.
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan tutarın Mahkeme tarafından iadesine,
4. 2577 sayılı Kanunun 50. maddesi uyarınca onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine,
5. Kesin olarak, 10/03/2023 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
(X): Dava; Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde (PAEM) öğrenci olan davacı tarafından; Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin (17) numaralı alt bendine göre Disiplin Kurulu kararı uyarınca eğitim kurumundan çıkarılmasına ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde “Eğitim kurumundan çıkarma” suçu, “öğrencinin, bir daha Polis Akademisine bağlı hiçbir eğitim öğretim kurumu öğrenciliğine alınmamak üzere ilişiğinin kesilmesidir. Eğitim kurumundan çıkarma cezası gerektiren tutum ve davranışlar şunlardır:..17) Eğitim kurumu içinde veya dışında, tek veya toplu halde Devlet büyüklerine, Emniyet Teşkilatı polis amirlerine, eğitim kurumu; yöneticilerine, amirlerine, üstlerine, öğretim elemanlarına, memurlarına veya güvenlik kuvvetlerine karşı; fiili saldırıda bulunmak veya dövmek veya dövme girişiminde bulunmak, söz, yazı veya fiil ile hakaret etmek veya tehdit etmek veya bu gibi hareketleri düzenlemek yahut kışkırtmak,…” şeklinde tanımlanmıştır.
Uyuşmazlık konusu olayda; davacının okul kütüphanesinden aldığı kitabının içine şifreleme yöntemi ile üstlerine karşı hakaret ve cinsel içerikli cümleler yazdığı ve bunun tespit edilmesi üzerine yapılan disiplin soruşturmasında davacının anılan fiili yaptığını kabul ettiğinin görüldüğü, bunun üzerine ise Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 40. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin (17) numaralı alt bendi uyarınca okuldan çıkarıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda davacının anılan eylemi işlediğini kabul ettiği ve eyleminin anılan alt bentte yer alan yazı ile hakaret etmek kapsamına girdiğini değerlendirdiğimden dava konusu işlemi iptal eden İdare Mahkemesi Kararını onayan Bölge İdare Mahkemesi Kararının bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.