Danıştay Kararı 8. Daire 2020/6717 E. 2020/4944 K. 05.11.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/6717 E.  ,  2020/4944 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/6717
Karar No : 2020/4944

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … adına … ve …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU :… İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı veliler tarafından, Milli Eğitim Bakanlığınca 20/06/2020 tarihinde gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sınavı sonucunda çocukları …’in yaptığı tercihlerden … Fen Lisesine yerleştirildiği, ancak okul idaresinin sehven yaptığı işlem sonucunda ek yerleştirmeye başvurmuş gibi görünmesi nedeniyle çok daha düşük puanlı olan … Anadolu Lisesine yerleştirildiğinden bahisle … Anadolu Lisesine yerleştirilmesine ilişkin işlemin iptal edilerek ilk tercihi olan … Fen Lisesine yerleştirilmesine karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… kararda; davacının ilk tercihi olan … Fen Lisesine yerleştirilmesine karar verilmesi talebinin yerine getirilerek davalı idarece davacının bu okula kaydının yapıldığı anlaşıldığından, bakılan davanın konusunun kalmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, tarafların esas bakımından haklılık durumunun incelenmeden müvekkil aleyhine vekalet ücretine hükmedildiği, dosyanın mevcut durumuna göre tarafların haklılık durumunun anlaşılmadığı durumlarda taraflar lehine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesi gerekirken bu hususlar göz önüne alınmadan verilen Mahkeme kararında hukuka uygunluk bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı vekili tarafından, Mahkeme kararının süresinde temyiz edilmediğinden temyiz talebinin süreden reddedilmesi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Posta giderleri avansından artan tutarın istemi hâlinde davalı idareye iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/B maddesi uyarınca kesin olarak 05/11/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.