Danıştay Kararı 8. Daire 2020/6704 E. 2020/4951 K. 05.11.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/6704 E.  ,  2020/4951 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/6704
Karar No : 2020/4951

TEMYİZ EDEN (DAVACILAR): …’a velayeten
… ve …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 20.06.2020 tarihinde yapılan Ortaöğretim Merkezi Sınavına katılan …’un velileri tarafından, merkezi sınav sonucuna ilişkin işlemin; hukuka aykırı olduğu, kızlarının başarılı bir öğrenci olduğu, sınav sonucunun teknik bir hatadan veya personel hatasından kaynaklanabileceği ileri sürülerek iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti:… İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davacının, 20/06/2020 tarihinde katıldığı sınava ilişkin olarak sözel ve sayısal bölüm kitapçık türünün “D” olduğu, bu hususun cevap kağıtlarında davacı tarafından doğru işaretlendiği, “D” kitapçığına ait cevap anahtarı ile davacıya ait cevap kağıdındaki işaretlemeler incelendiğinde; davacının sınavda yer alan derslere ilişkin doğru ve yanlış işaretlemeleri (cevapları) ile boş bıraktığı sorular bakımından idarece yapılan herhangi bir maddi ya da teknik hatanın bulunmadığı, sınava ilişkin işlemlerin mevcut düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirildiği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı vekili tarafından, soru kitapçıkları ve optik form ve diğer tüm evraklar üzerinde detaylı bilirkişi incelemesi yaptırılarak karar verilmesi gerekirken bu yönde bir inceleme yaptırılmadan verilen Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, Mahkeme kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:.. sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Posta giderleri avansından artan tutarın istemi hâlinde davacıya iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/B maddesi uyarınca kesin olarak 05/11/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.