Danıştay Kararı 8. Daire 2020/6658 E. 2020/4943 K. 05.11.2020 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/6658 E.  ,  2020/4943 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/6658
Karar No : 2020/4943

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …’e velayeten …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU :… İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 2020 yılında yapılan LGS sınavına katılan … velisi tarafından, LGS sonuçlarına bakmak istemi ile sisteme girdiklerinde T.C.kimlik numaralarını yazmalarına rağmen başka bir isim ile karşılaştıkları, sistemden çıkıp tekraren girdiklerinde ise kendi sınav kağıdının olmadığı ve görülen net sayılarının farklı, yüzdelik dilimde de hata olduğu iddiası ile yapılan itirazın reddedilmesi üzerine kızı hakkında 16/07/2020 tarihinde açıklanan LGS sonucuna dair işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; sınava yönelik davalı idarece gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu optik cevap kağıtlarının sınav sonucu gönderilen belgeler ile uyumlu olduğu, puan ve yüzdelik hesaplamalarının sınav yönergesi ve uygulama kılavuzunda belirtilen esaslar doğrultusunda yapıldığı ve herhangi bir yanlışlık olmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçe ile dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı veli tarafından, sınav sonucunun internet sisteminde açıklanan sonuç olan 460.80 puan olması gerektiği, Mahkemece eksik ve hatalı inceleme yapılarak sınav kağıtları ve cevap anahtarları ve tüm belgeler üzerinde inceleme yapılmadan karar verildiği ileri sürülerek hukuka aykırı verilen Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davacı tarafından ileri sürülen iddiaların gerçeğe aykırı olduğu, sınav sonucuna ilişkin herhangi bir yanlışlık olmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Posta giderleri avansından artan tutarın istemi hâlinde davacıya iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/B maddesi uyarınca kesin olarak 05/11/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.