Danıştay Kararı 8. Daire 2020/6522 E. 2022/7586 K. 14.12.2022 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/6522 E.  ,  2022/7586 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/6522
Karar No : 2022/7586

DAVACI : …

DAVALILAR : 1- … Bakanlığı
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri Yrd. V. …
2- … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU :
Polis memuru olan davacı tarafından,
1- Polis Amirleri Eğitimi Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Yönetim Kurulunun … tarih ve … sayılı kararı ile,
2- 16/07/2015 tarih ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünün iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
07/09/2018 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığı Yenimahalle Çamlıca Yerleşkesinde Polis Amirliği Eğitimine başladığı, kursa başlamadan önce hakkında araştırma ve soruşturmaların yapıldığı, eğitimin 6. ayı içerisinde 23/02/2018 tarihinde hakkında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak hükmüne uymadığı tebliğ edilerek okuldan ilişiğinin kesildiği, hakkında hiçbir delil olmadan yapılan asılsız ihbar neticesinde soruşturma açıldığı, Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin adaylarda aranan şartlar başlıklı 9. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünün insanların masumiyet karinesine ve lekelenmeme haklarına aykırı olduğu, hüküm verilinceye kadar herkesin masum olduğu, hakkında açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandırıldığı, ilgili Yönetmelik maddesinin savunma hakkını ihlal ettiği ileri sürülmektedir.

DAVALILARIN SAVUNMALARI :
DAVALI … BAKANLIĞI’NIN SAVUNMASI: Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4652 sayılı Polis Yükseköğretim Kanunu’nun 30. maddesinde yer alan “..Akademiye alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, istenecek belgeler, sınav ve kabul işlemlerine ait esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir…” hükmüne dayanılarak hazırlandığı, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 55. maddesinde “…İhtiyaç halinde meslekte fiilen iki yılını dolduran lisans mezunu polis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir…” hükmü ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Genel ve Özel Şartlar” başlıklı 48. maddesinin (b) bendinin 2. fıkrasındaki “Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak. ” amir hükümlerinin bulunduğu, Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi ilk derece amirlik eğitiminin özel nitelikli personel yetiştirmeye yönelik bir eğitim olması ve özel nitelikli personel yetiştirmek adına alım yaparken de azami hassasiyet gösterilmesinin kamu yararının gözetilmesi konusunda önem arz ettiği, bu çerçevede hazırlanan dava konusu düzenlemenin hukuka uygun olduğu, davacı hakkında yaptırılan güvenlik soruşturması sonucunda …Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma yürütüldüğünün tespit edilmesi üzerine ilişiğinin kesildiği, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu savunulmuştur.
DAVALI …GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN SAVUNMASI: Dava konusu Yönetmeliğin, 4652 sayılı Polis Yükseköğretim Kanunu’nun 30. maddesine dayanılarak hazırlandığı, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi ilk derece amirlik eğitiminin özel nitelikli personel yetiştirmeye yönelik bir eğitim olması ve özel nitelikli personel yetiştirmek adına alım yaparken de azami hassasiyet gösterilmesinin kamu yararının gözetilmesi konusunda önem arz etmesi nedeniyle ilgili düzenlemenin yapıldığı, davacı hakkında yaptırılan güvenlik soruşturması sonucunda Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma yürütüldüğünün tespit edilmesi üzerine ilişiğinin kesildiği, dava konusu düzenleme ve söz konusu düzenlemeye dayanılarak tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Dava konusu işlemin kısmen iptali ile davanın kısmen ehliyet yönünden reddi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim almakta iken …tarihli … sayılı Yönetim Kurulu kararı ve 16.02.2018 sayılı Başkanlık Makamı oluruyla ilişiği kesilen davacının ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlem ile dayanağı olan … tarih ve …sayılı Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin adaylarda aranan şartlar başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde ” Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünün iptali istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Kanunun Devlet Memurluğuna Alımında Aranacak Genel ve Özel Şartlar başlıklı 48/B maddesinde ” Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” hükmüne yer verildiği, 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nun 30/c maddesinde Akademiye alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, istenecek belgeler, kayıt, sınav ve kabul işlemlerine ait esas ve usulleri, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 55. maddesinde İhtiyaç hâlinde meslekte fiilen iki yılını dolduran lisans mezunu polis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenleneceği kuralı yer almaktadır.
Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş Ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin Adaylarda Aranılacak şartlar başlıklı 9. maddesinin a) fıkrasının 6. bendinde , haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak şartı yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 3. Dönem ilk derece amirlik eğitimini kazanarak Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim görmekte olan davacının hakkında …Cumhuriyet Savcılığının … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silah terör örgütüne üye olmak suçundan adli yönden yürütülen soruşturma bulunduğu bilgisi üzerine … tarihli … sayılı Yönetim Kurulu kararıyla16.02.2018 sayılı Başkan Makamı oluruyla okulla ilişiğinin kesildiği, davanın ilişik kesme işlemi ile dayanağı yönetmelik maddesinin iptali istemiyle açıldığı anlaşılmaktadır.
Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş Ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin Adaylarda Aranılacak şartlar başlıklı 9. maddesinin a) fıkrasının 6. Bendi yönünden;
Polisin; toplumun asayişini, kişilerin, tasarruf emniyetini ve konut dokunulmazlığını korumak, halkın ırz, can ve malını muhafaza ve halkın istirahatini sağlamakla görevli ve genel bir emniyet görevlisi olması nedeniyle bu mesleğe girecek ve sürdürecek olanların da hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde güvenilir, onurlu, iyi ahlaklı ve disiplinli kişiler arasından seçilmeleri gerektiği tabidir.
Bu durumda, polislik mesleğinin yukarıda aktarılan özelliği gereği, bu mesleğe alınacaklarda diğer memurlardan farklı olarak bazı özel niteliklerin aranması gerektiği açıktır.
Bu doğrultuda alınacak ve devam edecek personelde bazı özel niteliklerin aranması amacına yönelik düzenlemeler yapılmasının kamu yararı ve hizmet gereği olduğu tartışmasızdır.
Bu nedenle, emniyet mensubu olacaklar hakkında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak şartının aranmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
İlişik kesme işlemi yönünden;
Davacı hakkında …Cumhuriyet Başsavcılığının … sayılı dosyasında FETÖ/PDY davacının silahlı terör örgütü üyeliği suçundan yürütülen soruşturma nedeniyle ilişiğinin kesilmesinde mesleğin özelliği ve niteliği dikkate alındığında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği, düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
Dava konusu Yönetmelik, 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY:
2017-2018 eğitim-öğretim yılında 3. Dönem ilk derece amirlik eğitimi sınavını kazanarak Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitim görmekte olan davacının, hakkında yaptırılan güvenlik soruşturmasında …Cumhuriyet Başsavcılığının … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silah terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma yürütüldüğünün tespit edilmesi üzerine Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmü gereğince Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Yönetim Kurulunun … tarihli ve … sayılı kararı ve Başkanlık Makamının 16/02/2018 tarihli oluru ile okulla ilişiğinin kesildiği, davanın ilişik kesme işlemi ile dayanağı yönetmelik maddesinin iptali istemiyle açıldığı anlaşılmaktadır.

USUL YÖNÜNDEN:
Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “… adli veya … ” ibaresi dışındaki ibareler yönünden yapılan inceleme;
Uyuşmazlık konusu olayda davacının Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitime katılmaya hak kazandığı, eğitimi devam ettiği esnada hakkında yaptırılan güvenlik soruşturmasında …Cumhuriyet Başsavcılığının … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silah terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma yürütüldüğünün tespit edilmesi üzerine ilişiğinin kesildiği görülmekte olup, davacı tarafından iptali istenilen düzenlemede haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yürütülenlerin öğrencilikle ilişiğinin kesileceği düzenlenmiştir.
Somut olayda davacı hakkında herhangi bir idari soruşturma yapılmadığından, adli bir soruşturma neticesinde ilişiğinin kesildiği görüldüğünden, ilgili düzenlemede yer alan idari soruşturmaya yönelik kısım yönünden davacının doğrudan bir menfaati bulunmamakta olup, bu kısım yönünden davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

ESAS YÖNÜNDEN:
İlgili Mevzuat:
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun “tanımlar” başlıklı 2. maddesinde “e) Soruşturma: Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi, f) Kovuşturma: İddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi, …ifade eder.”, “Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar” başlıklı 172. maddesinde “(1) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir. Bu karar, suçtan zarar gören ile önceden ifadesi alınmış veya sorguya çekilmiş şüpheliye bildirilir. Kararda itiraz hakkı, süresi ve mercii gösterilir. (2) (Değişik: 2/1/2017-KHK-680/10 md.; 1/2/2018-7072/9 md.) Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak yeni delil elde edilmedikçe ve bu hususta sulh ceza hâkimliğince bir karar verilmedikçe, aynı fiilden dolayı kamu davası açılamaz.”, “İddianamenin kabulü ve duruşma hazırlığı” başlıklı 175. maddesinde “(1) İddianamenin kabulüyle, kamu davası açılmış olur ve kovuşturma evresi başlar. (2) Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.” hükmüne yer verilmiştir.
4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nun “Yönetmelikler” başlıklı 30. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde, akademiye alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, istenecek belgeler, kayıt, sınav ve kabul işlemlerine ait esas ve usullerin, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
Söz konusu hükme dayanılarak çıkarılan ve 16/07/2015 tarih ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin “Adaylarda aranılan şartlar” başlıklık 9. maddesinde: “(1) PAEM’e başvuru yapacak adaylardan; a) Emniyet mensubu adaylarda aşağıdaki şartlar aranır: …6) Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak…(2) PAEM’e başvuran adayların birinci fıkrada belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılması halinde, sınav sonuçlarına bakılmaksızın adaylıkları, öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir.”, “PAEM’den çıkma ve çıkarılma” başlıklı 41. maddesinde “…(2) İlgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla öğrencilerden; a) Öğrenimlerini 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununda belirlenen azami süre içerisinde tamamlayamayanların, b) Sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayalı olarak PAEM’de öğrenime devam imkânı kalmadığı (Değişik ibare:RG-11/8/2021-31565) Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığınca belirlenmiş olanların, c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memur olma niteliğini kaybedenlerin, ç) PAEM’e giriş ile ilgili nitelikleri taşımadıkları veya kaybettikleri öğrenimleri sırasında anlaşılanların, yönetim kurulu kararı, Müdürün teklifi ve Başkanın onayı ile PAEM’den ilişikleri kesilir. (3) Sağlık şartları sebebiyle öğrencilik sıfatını kaybedenlerden, ilişiğinin kesilmesinden itibaren iki yıl içerisinde öğretime devam edebileceği ve faal polislik yapabileceği sağlık kurulları ve Genel Müdürlük Sağlık Komisyonunca belirlenenler hariç, PAEM’den çıkan veya çıkarılan diğer öğrenciler bir daha PAEM’e alınmazlar. PAEM’den çıkma hallerinde bu durum, çıkma talebinde bulunan kişilere yazılı olarak hatırlatılır. Müdürlükçe kendilerine yazılı olarak tebliğ edildiği andan itibaren PAEM’den çıkmış sayılır. Bu öğrencilerin dosyaları Başkanın onayı ile işlemden kaldırılır.” hükmü yer almıştır.
Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “… adli veya … ” ibaresi yönünden inceleme;
Hukuk düzenimizde var olan normlar (Anayasa, kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler) belli bir sıralamaya ve hiyerarşiye, yani astlık-üstlük ilişkisine tabi tutularak düzenlenmiştir. Bu hiyerarşi gereği, her norm kendisinden bir üstteki norma uygun olarak düzenlenmek ve bu normlara aykırı hükümler taşımamak; başka bir anlatımla, üst normun kendisine verdiği hukuksal sınırın içinde kalmak zorunda olup, kendisinden üst bir norma aykırı veya bu normu değiştirici nitelikte bir hüküm içermesi durumunda hukuka aykırı olacağı tabiidir.
Kanun koyucu tarafından idareye tanınan düzenleme yetkisinin başta kamu yararı olmak üzere hizmet gereklerine, hukuk devleti, hukuk güvenliği ve kazanılmış haklara riayet ilkelerine uygun olarak kullanılması gerekmektedir.
Kamu yararı kavramı, tüm devlet organlarının işlem ve eylemlerinin genel nitelikteki amacını ve aynı zamanda nedenini oluşturmakta, çeşitli hak ve özgürlükler açısından bir sınırlama nedeni niteliği de taşımakta olup; bu kavram genel bir ifadeyle bireysel, özel çıkarlardan ayrı ve bunlara üstün olan toplumsal yararı ifade etmektedir.
Genel bir emniyet görevlisi olarak polislere, toplumun her anlamda huzur ve güvenliğini sağlamak, korumak ve devam ettirmek konusunda yetki, görev ve sorumluluklar tanınmıştır. Yürüttükleri hizmetin niteliği ve sahip oldukları yetki ve sorumluluklar, polislerin güvenilir ve disiplinli kişiler olmasını gerektirmektedir. Bu doğrultuda bu mesleğe alınacak ve devam edeceklerde bazı özel niteliklerin aranması amacına yönelik düzenlemeler yapılmasının kamu yararı ve hizmet gereği olduğu tartışmasızdır.
Yukarıda belirtildiği üzere polislik mesleğinin özelliği gereği, bu mesleğe alınacaklarda diğer memurlardan farklı olarak bazı özel niteliklerin aranması amacıyla Kanun’un verdiği yetki uyarınca Yönetmelik düzenlenmiştir.
Uyuşmazlık; Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde öğrenci adayı olan davacının, hakkında yürütülen soruşturma bulunduğundan bahisle ilişiğinin kesilmesinden kaynaklanmakta olup, davacı tarafından ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlem ile dayanağı Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünün iptali istenilmektedir.
Ceza hukukunda usul hükümlerini düzenleyen 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, ceza yargılamasını soruşturma ve kovuşturma şeklinde iki aşamaya ayırmış, Kanunun 2. maddesinde soruşturma; “Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evre” olarak tanımlanmıştır.
Soruşturma aşaması yukarıda belirtildiği üzere, iddianamenin Mahkemece kabulüne kadar geçen evreyi ifade etmekte olup, bu süreçte Cumhuriyet savcısı, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
İptali istenilen düzenleme ile ilgili Yönetmelikte yer alan “(3) Sağlık şartları sebebiyle öğrencilik sıfatını kaybedenlerden, ilişiğinin kesilmesinden itibaren iki yıl içerisinde öğretime devam edebileceği ve faal polislik yapabileceği sağlık kurulları ve Genel Müdürlük Sağlık Komisyonunca belirlenenler hariç, PAEM’den çıkan veya çıkarılan diğer öğrenciler bir daha PAEM’e alınmazlar.” hükmü birlikte değerlendirildiğinde; davacı gibi hakkında yürütülen adli bir soruşturma bulunanların bir daha Polis Amirleri Eğitimi Merkezine girişi engellenmektedir.
Her ne kadar Dairemizce daha önce verilen kararlarda polislik mesleğinin özelliği gereği ilgili mevzuatta sayılan suçlardan dolayı hakkında adli bir soruşturma yürütülenlerin söz konusu mesleğe alınmamasının hukuka uygun olduğu değerlendirilmiş ise de, haklarında yürütülen soruşturma sonucunda masum oldukları ortaya çıkanların tekrardan Polis Amirleri Eğitimi Merkezine alınmamasının, yani henüz kovuşturma aşamasına gelmemiş (iddianamenin Mahkemece kabulü aşaması) bir evreden dolayı adayların bir daha Polis Amirleri Eğitimi Merkezine giremeyecek olmasının ölçüsüz olduğu görüldüğünden, henüz kovuşturma aşamasına gelmemiş bir evreden dolayı adayların bir daha Polis Amirleri Eğitimi Merkezine girmesini engelleyecek olan düzenlemedeki “adli veya” kısmı yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Polis Amirleri Eğitimi Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Yönetim Kurulunun … tarih ve … sayılı kararının incelenmesi:
Olayda davacının Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde eğitime katılmaya hak kazandığı, eğitimi devam ettiği esnada hakkında yaptırılan güvenlik soruşturmasında …Cumhuriyet Başsavcılığının … sayılı soruşturma dosyası ile FETÖ/PDY silah terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma yürütüldüğünün tespit edilmesi üzerine ilişiğinin kesildiği anlaşılmakta olup, Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “… adli veya … ” ibaresi yukarıda belirtildiği üzere Dairemizce hukuka aykırı bulunduğundan, söz konusu hükme dayanılarak davacının ilişiğinin kesilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “… adli veya … ” ibaresi dışındaki ibareler yönünden DAVANIN EHLİYET YÖNÜNDEN REDDİNE oybirliği ile,
2. Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “… adli veya … ” ibaresi İPTALİNE oyçokluğu ile,
3. Polis Amirleri Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Amirleri Eğitim Merkezi Yönetim Kurulunun … tarih ve … sayılı kararının İPTALİNE oyçokluğu ile
4. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin haklılık oranına göre yarısı olan …TL’sinin davacı üzerinde bırakılmasına, kalan yarısı olan …TL’nin davalı idareler tarafından davacıya ödenmesine,
5. Dava kısmen iptal, kısmen ehliyet yönünden ret ile sonuçlandığından karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
6. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
7. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
14/12/2022 tarihinde karar verildi.

KARŞI OY :

(X)- Dava; Polis memuru olan davacı tarafından, Polis Amirleri Eğitim Merkezinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin Polis Amirleri Eğitim Merkezi Yönetim Kurulunun … tarih ve …sayılı kararı ile 16/07/2015 tarih ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünün iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
Genel bir emniyet görevlisi olarak polislere, toplumun her anlamda huzur ve güvenliğini sağlamak, korumak ve devam ettirmek konusunda yetki, görev ve sorumluluklar tanınmıştır. Yürüttükleri hizmetin niteliği ve sahip oldukları yetki ve sorumluluklar, polislerin güvenilir ve disiplinli kişiler olmasını gerektirmektedir. Bu doğrultuda bu mesleğe alınacak ve devam edeceklerde bazı özel niteliklerin aranması amacına yönelik düzenlemeler yapılmasının kamu yararı ve hizmet gereği olduğu tartışmasızdır.
Yukarıda belirtildiği üzere polislik mesleğinin özelliği gereği, bu mesleğe alınacaklarda diğer memurlardan farklı olarak bazı özel niteliklerin aranması amacıyla Kanun’un verdiği yetki uyarınca hazırlanan Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 9. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendinde yer alan yer alan “Haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma yapılıyor olmamak” hükmünde hukuka aykırılık bulunmamakta olup, “adli veya” ibarelerinin iptali yönünde oluşan karara katılmamaktayız.
Ayrıca söz konusu düzenleme hukuka uygun olduğundan, davacının ilişiğinin kesilmesi işleminde de hukuka aykırılık bulunmadığı görüşüyle aksi yönde oluşan karara katılmamaktayız.