Danıştay Kararı 8. Daire 2020/631 E. 2023/611 K. 16.02.2023 T.

Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2020/631 E.  ,  2023/611 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/631
Karar No : 2023/611

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Bakanlığı
VEKİLİ : 1. Hukuk Müşaviri Yrd. V. …

DAVANIN KONUSU :
10/01/2019 tarihli Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın “Adaylarda aranacak nitelikler” başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan; “Kanunun Geçici 29′ uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak” hükmünün iptali istemidir.

DAVACININ İDDİALARI : Davacı dava konusu düzenleme ile meslekte tecrübe kazanan kişilerin önlerinin kapatıldığı, düzenlemede yer alan yaş sınırının Kanuni dayanağının ortadan kalktığını ileri sürmektedir

DAVALI İDARENİN SAVUNMASI:
Davalı idarece, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un ilgili maddelerinde yapılan değişikle yaş sınırı şartının kaldırıldığı, hazırlık aşamasında olan yeni Usul ve Esaslarda yaş sınırına ilişkin şartın yer almayacağı bu nedenle davanın konusuz kaldığı savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, 10/01/2019 tarihli Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın “Adaylarda aranacak nitelikler” başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin iptali istemiyle açılmıştır.
Dava konusu, 10/01/2019 tarihli Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un Geçici 29. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
26/10/2018 tarihinde yürürlüğe giren haliyle 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un Geçici 29. maddesinde; ” Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kırk beş yaşından gün almamış lisans mezunu başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı/sözlü sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.
İlgili Kanun da yapılan değişiklikle 24/12/2019 tarihinde yürürlüğe giren halinde ise; “Başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı/sözlü sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir.” hükmü yer almıştır.
Bu durumda, dava konusu Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın dayanağı olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un Geçici 29. maddesinde yapılan değişiklik sonucu yaş şartının ortadan kaldırıldığı görüldüğünden, dava konusu Usul ve Esaslar’ın 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Kanunun Geçici 29′ uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak” şartının hukuki dayanağının kalmadığı açıktır .
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptali gerektiği, düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Dava, 10/01/2019 tarihli Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın “Adaylarda aranacak nitelikler” başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan; “Kanunun Geçici 29′ uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak” hükmünün iptali istemiyle açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
İLGİLİ MEVZUAT
26/10/2018 tarihinde yürürlüğe giren haliyle 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un Geçici 29. maddesinde; ” Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kırk beş yaşından gün almamış lisans mezunu başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı/sözlü sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.
24/12/2019 tarih ve 30988 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ilgili Kanun da yapılan değişiklikle “Başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı/sözlü sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir.” hükmü yer almıştır.
10/01/2019 tarihli Bakan oluruyla yürürlüğe giren Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde “Aday: Başpolis memuru ve kıdemli başpolis memurları için açılacak ilk derece amirlik eğitimi sınavına başvuran personeli,…. İfade eder.” hükmü bulunmaktadır.
Yine aynı Usul ve Esaslar’ın 7. maddesinde; “1) İlk derece amirlik eğitimine başvuru yapacak adaylarda;
a) En az dört yıllık lisans seviyesindeki bir yükseköğretim programından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Kanunun Geçici 29 uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak,
c) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi olmak,
ç) Son iki yıl içinde kısa süreli durdurma cezası ve tüm meslek süresi içerisinde uzun süreli durdurma cezası almamış olmak,
d) Meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı haklarında devam eden adli veya idari soruşturma olmamak şartları aranır.” hükümlerine yer verilmiştir.
Dava konusu Usul ve Esaslarda 16/06/2020 tarihinde Bakan oluruyla bazı değişiklik yapılmış, bu kapsamda 7. madde; ” “1) İlk derece amirlik eğitimine başvuru yapacak adaylarda son müracat tarihi itibariyle;
a) En az dört yıllık lisans seviyesindeki bir yükseköğretim programından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi olmak,
c) Son iki yıl içinde kısa süreli durdurma cezası ve tüm meslek süresi içerisinde uzun süreli durdurma cezası almamış olmak,
ç) Meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı haklarında devam eden adli veya idari soruşturma olmamak şartları aranır…” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME
Dava açıldıktan sonra, dava konusu Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimine Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine İlişkin Usul ve Esaslar’ın dayanağı olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanun’un Geçici 29. maddesinde yapılan değişiklik sonucu yaş şartının ortadan kaldırıldığı, dava konusu Usul ve Esaslar’ın 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Kanunun Geçici 29′ uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak” hükmününde dayanağı Kanun hükmüne uygun olarak 16/06/2020 tarihinde yapılan değişiklikle ortadan kaldırıldığı görüldüğünden, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olamadığına karar verilmesi gerekmektedir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. KONUSU KALMAYAN DAVA HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
16/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.